Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Lagkapten Axel Tuanzebe

Embed from Getty Images

Det var inte vackert, inte imponerande, men efter straffläggning mot Rochdale är Manchester United vidare till ligacupens fjärde omgång. Mason Greenwood gav United ledningen men Rochdales 16-åriga högerback Luke Matheson stal rubrikerna när han kvitterade.

Återigen var det en match där United visade prov på usel effektivitet. Insatsen var på intet sätt godkänd men alltjämt var det en match som United borde ha vunnit komfortabelt.

Till slut krävdes det straffar och där var United oväntat säkra. Mest notabelt under straffläggningen kanske ändå att Paul Pogba inte tog någon straff.

Det som kanske ändå var allra värst igår var att United faktiskt matchade ett relativt starkt lag. I backlinjen är Aaron Wan-Bissaka given i startelvan och Axel Tuanzebe knackar minst sagt på dörren. På mittfältet är Paul Pogba en självklar startspelare och Fred har rimligen sådana ambitioner. Offensivt har Jesse Lingard och Andreas Pereira regelbundet startat även när alla har varit tillgängliga. Det är faktiskt inte alls otänkbart att sex, sju eller till och med åtta av gårdagens startspelare kommer att starta en Premier League-match tillsammans under säsongen.

Några positiva saker finns ändå att lyfta fram:

  • Mason Greenwood gjorde mål igen. Med vänsterfoten den här gången. Sedan valde han högern när han skulle skjuta straff. Han borde rimligen få chansen i startelvan mot Arsenal. Det går liksom inte att motivera att Jesse Lingard, Juan Mata eller Andreas Pereira ska gå före.
  • Axel Tuanzebe fick chansen som lagkapten. Det handlade förmodligen mer om att han är uppväxt i Rochdale än något annat, men ändå. Igen gjorde Tuanzebe en bra match men det är, precis som mot Astana, svårt att värdera hans insats. Ändå uppenbart att han knackar hårt på dörren till startelvan.
  • Brandon Williams fick debutera med spel i andra halvlek. En positiv insats av ytterbacken och han låg bakom Greenwoods mål med en fin brytning. Williams valde, klokt nog, att spela konservativt i sin a-lagsdebut men det är en debut som lovar mer. För mig framstår han som ett bättre ytterbacksalternativ än åtminstone Marcos Rojo och Diogo Dalot. Ska vi lyfta något negativt så är det förstås att han blev varnad. Det kom inte som någon överraskning för någon som regelbundet har sett Williams spela ungdomsfotboll. Egentligen vill jag skylla det på ungdomsfotbollens domare, för det finns inte på kartan att varningen han fick igår hade blivit en varning i den engelska ungdomsfotbollen.

Ett par negativa punkter också:

  • Tahith Chong visade på nytt att han inte är redo att spela a-lagsfotboll i Manchester United. Just nu pekar väldigt lite på att han någonsin kommer att bli det. Över det senaste året har han egentligen inte gjort några framsteg alls. Det är för tidigt att avskriva honom helt men jag tycker att det är uppenbart att han skulle må bra av att gå på lån. Reservlaget möter Lincoln i EFL Trophy på tisdag. Jag tycker att Chong ska spela i den matchen, snarare än borta mot Alkmaar i Europa League.
  • Marcos Rojo noterades för sex avslut i första halvlek. De flesta var direkt horribla. Obegripligt att han tillåts hålla på så. Ole Gunnar Solskjaer borde, bokstavligt talat, ta honom i örat inför hela spelargruppen och förklara att det inte är ett acceptabelt beteende.

I nästa omgång väntar nu Chelsea på bortaplan. En intressant lottning och det blir spännande att se hur Ole Gunnar Solskjaer tänker kring sin startelva i den matchen.

Målen

Solskjaer om matchen

Ole Gunnar Solskjaer höll ingen presskonferens efter gårdagens match. Inget konstigt med det, United gör aldrig presskonferenser efter (heller inte före) de tidiga omgångarna i ligacupen. Så vi får nöja oss med hans MUTV-intervju, en intervju som givetvis inte bjöd på några svåra frågor.

…om lottningen

”Om du vill vinna [cupen] måste du besegra de bästa.”

Efter hemmamatchen mot Liverpool väntar nu fyra raka bortamatcher: Partizan Belgrad (EL), Norwich (PL), Chelsea (LC) och Bournemouth (PL).

”Det är så det är. Vi måste göra det bästa av det. Jag är säker på att vi kommer att göra det, för det är den sortens grupp det här är och det är den sortens klubb vi är.”

…om effektiviteten

”Vi tar ledningen med 1-0 i många matcher. Du tänker, fortsätt, gör det andra, vilket är nyckeln nu. Det är en lärokurva för de här pojkarna också. Vi behöver gå för det andra. I den här klubben sitter vi inte tillbaka och hoppas att det är tillräckligt. Om du nöjer dig med tillräckligt bra… Det är inte vad vi vill.”

…om Greenwood

”Han har två fantastiska fötter, straffen med höger. Det måste vara en mardröm för försvarare att ha honom mot sig i straffområdet. Han kan gå åt båda hållen, vilket jag tycker är fantastiskt.

”Du kan se att han har kvalitet och han kommer att få sina matcher. Men han är ung. Vi kommer att låta honom växa sakta men säkert.”

Lagkapten Axel Tuanzebe

”Drömmar blir sanna,” sa Axel Tuanzebe till MUTV sedan han för första gången varit lagkapten för Manchester United. Tuanzebe har nu varit lagkapten för Manchester United i alla åldersgrupper. Klubbens yngsta lagkapten blev han emellertid inte, det rekordet har Norman Whiteside.

”Jag hade gåshud när jag gick ut. Det är något jag har jobbat på under en lång tid och till slut kom stunden.”

Beskedet fick Tuanzebe kort före avspark.

”Det var en trevlig överraskning. Jag höll bokstavligt talat på att göra mig redo att stretcha och få igång kroppen och Mike Phelan kom till mig och sa: ’Är du redo att gå ut och träffa domaren?’ Jag sa: ’Vad menar du?’ Och han sa: ’Kom igen, du är kapten.’ Så jag sa: ’Alright, låt oss göra det.'”

Debutanten Brandon Williams

Brandon Williams blev den 232:a Manchester United-produkten att debutera för klubben och den 919:e spelaren totalt.

Brandon Williams

Manchester Uniteds spelare 1886 till 2021

Om straffläggningar

Gårdagens match var den 17:e gången som United var involverade i en straffläggning i en officiell match. United har nu åtta vinster och nio förluster i straffläggningar. Gårdagens seger var den första sedan ligacupfinalen mot Tottenham 2009. Därefter inkasserade United förluster mot Everton, Chelsea, Sunderland, Middlesbrough och Derby.

Straffsparkar

Mer om matchen

Snackisar efter Manchester United – Rochdale 1-1 (5-3)

Spelarbetyg: Manchester United – Rochdale 1-1 (5-3)