Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Målkungen och dominanten James Garner

Manchester Uniteds reserver studsade tillbaka med två imponerande vinster efter fadäsen mot Aston Villa. För juniorerna går det fortsatt trögt. I cupen kastade laget bort en given seger mot Leicester men mot Newcastle stod laget istället för en mäktig vändning.

I den här ungdomskollen fokus på de fyra matcherna och så lyfter vi fram vissa individuella prestationer.

Unga reserver imponerade mot Norwich

Efter den tunga förlusten mot Aston Villa (se förra ungdomskollen) tog Manchester Uniteds reservlag en meriterande seger mot Norwich. James Garner och Largie Ramazani gjorde målen i en 2-0-seger.

Medelåldern i ett ungt reservlag (tre juniorer i startelvan, en halvtimmes inhopp för en fjärde) höjdes markant då Lee Grant vaktade målet. Grant gjorde ett par kvalificerade räddningar men någonstans lämnades jag med känslan att Matej Kovar numer är en minst lika bra målvakt.

Det var Norwich som öppnade matchen bäst men utan att de tilläts skapa några stora målchanser. Sedan tog United över taktpinnen och i slutändan blev det en rättvis och stabil seger.

Som så ofta var det Garner (för dagen lagkapten) som bar reservlaget och det var också Garner som gav United ledningen. Anthony Elanga och Reece Devine kombinerade bra på vänsterkanten och Devine la upp för Garner som avslutade säkert.

Segern säkrades när Ramazani satte en straff i mål, sedan Elanga gjorts ner. Elanga gjorde lite som han ville med sin försvarare i den här matchen och straffen kändes som en tidsfråga. Fortsatt behöver Elanga förbättra poängproduktionen i reservlaget men i spelet är han alltid ett hot för motståndarna.

Aliou Traore gjorde sin klart bästa match för säsongen och på högerbacken vikarierade Arnau Puigmal förtjänstfullt.

United är tvåa i tabellen, tre poäng bakom obesegrade West Ham.

Juniorerna kastade bort given seger

I U18 Premier League Cup gick United mot en säker seger hemma mot Leicester. Laget kollapsade dock den sista kvarten och en 4-1-ledning förvandlades till ett oavgjort slutresultat. Mark Helm, William Fish, Dillon Hoogewerf och Shola Shoretire gjorde Uniteds mål.

United tog en tidig ledning då Helm skruvade in en frispark i målvaktens hörn. Ledningen dubblades efter hörna, då Ben Hockenhull nickade på Fish och in i mål. United skulle, förstås, också släppa in mål på en hörna, vilket renderade dubbla räddningar från Ondrej Mastny dessförinnan meningslösa.

Hoogewerf såg ut avgöra matchen då han spelade in 3-1 i öppen bur kort före paus. Anfallaren skaffade sig friläge efter en långboll från Mastny som försvaret inte kunde få undan. Han rundade sedan en utrusande målvakt. Kort efter paus gjorde Shoretire 4-1 då han högg direkt när bollen blev fri i straffområdet.

United hade sedan flera bud på 5-1 och en total utklassning. Istället skulle Leicester stå för en osannolik comeback. Första reduceringen på ett inspel i straffområdet, den andra på ett ostört inlägg och en fri nick.

Det fanns lägen för United att avgöra, bland annat hade Shoretire en boll i stolpen. Men Leicester bjöds på straff och 4-4 efter klumpigt försvarsspel av Harvey Neville.

I cupen är det bara gruppvinnaren som är garanterad en slutspelsplats, så United behöver nog vinna de två avslutande matcherna (West Brom och Brighton) för att gå vidare.

Tung seger i EFL Trophy

I EFL Trophy har United skaffat sig ett utmärkt utgångsläge efter 1-0 mot Lincoln. Matchvinnare blev James Garner efter fint förarbete av Tahith Chong.

Återigen ställde United upp med ett ungt reservlag (två juniorer i startelvan, två som inhoppare), försvagat av att Ole Gunnar Solskjaer norpade Angel Gomes och Brandon Williams för matchen mot AZ Alkmaar. Chong spelade första halvlek och klev sedan av i ett planerat byte medan Garner spelade hela matchen.

I EFL Trophy är det spel mot a-lag, även om EFL-lagen sällan matchar sin bästa elva. Lincoln, som ligger några poäng före Rochdale i League One, gjorde åtta förändringar i sin startelva jämfört med senaste ligamatchen. Notabelt dock att de med sina byten i matchen förstärkte sitt lag ordentligt, så ett riktigt bra test för det unga Unitedlaget.

United – som matchade en hybridformation där Aliou Traore var högerytter i anfall men föll ner som central mittfältare i försvar – fick slita hårt för att vinna den här matchen. Inte tu tal om att motståndarlaget var större, starkare och spelförande. För att vara en 1-0-match så var det väldigt underhållande med många chanser för båda lagen. Lincoln öppnade bäst och hade bland annat en boll i ribban.

På Uniteds mittfält huserar dock Garner och han kan inte sluta göra mål. Di’Shon Bernard drev fram bollen och gav den till Chong som drev vidare och sedan la upp för Garner.

Efter målet tog United över spelet i en period innan Lincoln på nytt tog över. I början på andra halvlek satte hemmalaget full fart och United tvingades försvara med näbbar och klor. Garner räddade på mållinjen och och hade en boll till i trävirket och Matej Kovar i Uniteds mål radade upp räddningar. Samtidigt hade United flera kontringslägen och också två bollar i trävirket.

Sammantaget en mycket imponerande vinst för United. Målvakten Kovar var förmodligen bäst på planen. Chong gjorde det mycket bra i första halvlek och visade upp ett helt annat självförtroende än i a-lagsmatcherna mot Astana och Rochdale.

Garner ska vi förstås också framhålla och de båda juniorbackarna Reece Devine och Teden Mengi imponerade. På topp var Largie Ramazani ständigt ett hot. Sämre än vanligt var Dylan Levitt, som slog bort flera bollar. Måhända var han rostig efter skada.

Med två vinster på två matcher har United skaffat sig ett utmärkt utgångsläge och slutspel säkras om något av följande inträffar:

 • Om Doncaster tar poäng mot Rotherham (8/10)
 • Om United tar poäng mot Doncaster (29/10)
 • Om Lincoln tar poäng mot Rotherham (12/11)

Skulle alla tre misslyckas så har United en livlina i form av målskillnad och sannolikt lär en uddamålsförlust mot Doncaster räcka till slutspel.

Juniorerna vände mot Newcastle

United inledde uselt men avslutade fantastiskt i bortamatchen mot Newcastle. Hemmalaget gick upp till 2-0 men Dillon Hoogewerf förde upp United till lika och sedan nickade Will Fish in segermålet innan Anthony Elanga såg till att det blev en storseger med en dubbel.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1180458134634160129

Elanga och Reece Devine var tillbaka i juniorlaget efter den senaste tidens reservlagsspel.

Det var, framför allt i första halvlek, spel på en väldigt hal plan och det såg stundtals ut som Bambi på hal is, då spelarna konstant halkade. Måhända en delförklaring till att United var så dåliga inledningsvis.

För dåliga var United i första halvlek. Newcastle tog rättvist ledningen sedan Hannibal Mejbri tappat boll på mittplanen. Sedan fick hemmalaget göra 2-0 efter en hörna (inte en match utan insläppt mål på fast situation), då matchen var halvtimmen gammal. Så långt en usel insats av United men det skulle bli bättre.

Devine kom fram på vänsterkanten och måttade ett perfekt inlägg som Hoogewerf nästan inte kunde undvika att nicka mål på. I all väsentlighet Uniteds första stora chans i matchen och efter målet fick vi en total scenförändring.

Måhända hade det ändå inte blivit seger om inte Ondrej Mastny hade gjort en viktig räddning direkt efter paus.

Istället spelade Devine igen fram till Hoogewerf, den här gången med ett inlägg längs kanten. Ledningsmålet kom sedan då Fish hoppade högst på en hörna från Charlie McCann och sedan tog Elanga över showen.

Elanga inledde på vänsterkanten men flyttade in centralt då Deji Sotona blev inbytt. Centralt hittade svensken större ytor. Det var just Sotona som arbetade bra på vänsterkanten och spelade bak till Elanga som tryckte in 4-2, bara ett par minuter efter kvitteringen.

Minuten senare dundrade Elanga fantastiskt snyggt in 5-2 från lång distans.

Hoogewerf var Uniteds bästa spelare, inte bara för målen. Även Devine stod för en riktigt bra insats på vänsterbacken.

I och med segern klättrar United till mittenskiktet av tabellen.

Målkungen och dominanten James Garner

Med Angel Gomes och Brandon Williams på a-lagsuppdrag har James Garner tagit över kaptensbindeln i reservlaget. På planen förändrar det inte överdrivet mycket, Garner är det här lagets givna pådrivare.

Den här säsongen har Garner dessutom adderat målskytte till sin repertoar. På sju matcher har han gjort sex mål och dessutom en assist (ytterligare någon assist med en snällare tolkning). Som jämförelse gjorde han sex mål totalt under sina två första säsonger som juniorspelare.

Garners betydelse för laget kan ytterligare illustreras av att laget har vunnit alla sju matcher som han har spelat. I de två han inte har spelat har det blivit en oavgjord och en förlust.

Garner är nominerad till månadens spelare i reservligan. Det är andra gången under säsongen nomineras till det priset.

Borde Garner spela i a-laget? Kanske. Ställt utan tvivel är att han måste få chansen att visa vad han går för. Baserat på det han visar upp, match efter match, i reservlaget har jag svårt att se att han ska vara sämre än Fred och Nemanja Matic. Reservlagsspel kan dock inte alltid översättas till a-lagsspel, så först när han fått chansen går det att veta.

Elanga dominant men poänglös

Vår svenska junioranfallare Anthony Elanga är nu närmast bofast i reservlaget. Där gör han det i spelet väldigt bra och i de flesta matcherna har han övertaget på sin försvarare. Tyvärr är han fortfarande poänglös i reservlaget och han ser spänd ut i de avgörande lägena. Förhoppningsvis kan det lossna rejält när han får sitt första mål.

När han mot Newcastle var tillbaka i juniorspel visade han istället stor effektivitet. Spelmässigt en sämre insats från svensken men svårt att vara överdrivet kritisk när han lämnar planen som tvåmålsskytt och framför allt det andra målet var oerhört vackert.

Mengi imponerar i reservlaget

Precis som Anthony Elanga är Teden Mengi bofast i reservlaget som junior. Extra imponerande i Mengis fall då han är mittback. Mengi är en mycket kompetent mittback: bra på att läsa spelet, bra fysik och även bra med bollen.

Gissningsvis hade juniorlagets försvarsspel varit klasser bättre med Mengi på planen.

Några korta

 • Brandon Williams har diskuterats flitigt i den här kolumnen och han har nu fått göra sina två första a-lagsmatcher.

Brandon Williams

 • När Williams spelar i a-laget är det svårt att inte känna sympati för Ethan Laird. För medan Williams spelar a-lagsfotboll spenderar Laird tiden med att rehabilitera skador. Före skadorna låg Laird definitivt före Williams i hierarkin. Låt oss hoppas att Laird kommer tillbaka! (Någon prognos för hans comeback har jag inte sett.)
 • Di’Shon Bernard blev utvisad mot Aston Villa men fick trots det spela mot Norwich. Detta då United överklagade utvisningen varpå FA hävde hans avstängning.
 • Jacob Carney är tillbaka i United efter ett korttidslån. Återstår att se vad Uniteds plan är för Carney. Han är fortfarande tillgänglig för juniorlagsspel (som överårig) men där vill United förmodligen satsa på Ondrej Mastny. Något spel i reservlaget lär det inte bli för Carney, där räcker han inte till i konkurrensen.
 • Shola Shoretire gjorde sitt första mål i juniorlaget.
 • William Fish gjorde sitt första mål i juniorlaget mot Leicester och följde upp det med ett mål mot Newcastle. Om målet mot Leicester mest var tur så var målet mot Newcastle bara skicklighet.
 • Charlie Savage debuterade i juniorlaget med ett inhopp mot Leicester.
 • Johan Guadagno (som tydligen har varit i Barnsley på ungdomslån) satt för första gången på bänken i juniorlaget i vinsten mot Newcastle.

 • Uniteds yngre juniorer förlorade med 5-0 i en träningsmatch mot Cardiff.

 • Unitedprodukten Michael Appleton (två a-lagsmatcher 1996) är sedan några veckor tillbaka manager för Lincoln. Det var alltså Appleton som ledde laget mot United.
 • I EFL Trophy gäller att a-lagets tröjnummer används. Därmed får vi se väldigt höga nummer på spelarna. Alla kontrakterade spelare har ett tröjnummer tilldelat.

 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 22 oktober.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Norwich City 2-0 (1-0)

Premier League 2, Division 2, 27 september


1-0 (41) James Garner (Devine)
2-0 (68) Largie Ramazani (straff)


Uniteds lag: Grant; Puigmal, Bernard, Mengi, Devine; Garner, Traore; McGhee (Helm 64), Galbraith, Ramazani; Elanga

U18: Manchester United – Leicester City 4-4 (3-1)

U18 Premier League Cup, gruppspel, 28 september


1-0 (22) Mark Helm
2-0 (25) William Fish (Hockenhull)
2-1 (42) Barrett
3-1 (44) Dillon Hoogewerf
4-1 (52) Shola Shoretire
4-2 (75) Pennant
4-3 (78) Russ
4-4 (86) Flynn (straff)


Uniteds lag: Mastny; Neville (Hughes 88), Hockenhull, Fish, Hardley; Helm, McCann, Sotona; Wellens (Savage 84), Hoogewerf, Shoretire (Forson 71)

U21: Lincoln City – Manchester United 0-1 (0-1)

EFL Trophy, gruppspel, 1 oktober


0-1 (20) James Garner (Chong)


Uniteds lag: Kovar; Puigmal, Mengi, Bernard, Devine; Levitt (Helm 74), Garner; Traore, Galbraith, Chong (Elanga 46); Ramazani

U18: Newcastle United – Manchester United 2-5 (2-1)

U18 Premier League, 5 oktober


1-0 (18) Gilchrist
2-0 (32) Stephenson
2-1 (37) Dillon Hoogewerf (Devine)
2-2 (54) Dillon Hoogewerf (Devine)
2-3 (72) William Fish (McCann)
2-4 (74) Anthony Elanga (Sotona)
2-5 (75) Anthony Elanga (Mejbri)


Uniteds lag: Mastny; Neville, Fish, Hockenhull, Devine; Helm (Sotona 68), McCann, Mejbri (Forson 88); Wellens, Hoogewerf (Shoretire 86), Elanga

Mer information: