Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Taktisk analys av Newcastle United – Manchester United 1-0

I söndags förlorade Manchester United mot Newcastle i Premier League. Här följer en taktisk analys av matchen, signerad gästkrönikör Mathias Persson.

Inledning

Detta var lite av en måste-match för United för att inte halka efter ännu mer i tabellen och för att kunna gå in i landslagsuppehållet med lite positiv känsla. De mötte ett Newcastle som fick släppa 5 bollar förbi sig mot Leicester senast och såg riktigt skakiga ut.

United fortsätter dras med en hel del skador där även Lindelöf fick läggas till inför denna matchen. Läget är svårt just nu för United med mycket skador och brister i spelet. Efter 0-0 mot AZ i veckan så fanns det en del för United att bevisa.

Matchen blev precis som matcher tidigare under säsongen varit, mycket bollinnehav, chansfattiga och slarviga men där United återigen inte kan sätta dit de kvalificerade lägen de får utan istället åker på ett mål bakåt.

Laguppställning

Newcastles defensiv

Newcastle ställde upp i en 5-4-1 där Yedlin ersatte Krafth som högerback, troligtvis för att hantera James snabbhet. På mittfältet tog bröderna Longstaff plats där Matthew Longstaff fick göra sin debut efter Isaac Haydens röda kort mot Leicester. Joelinton tog rollen som ensam anfallare med Almirón och Saint-Maximin på flankerna.

Defensivt försökte Newcastle hålla mittfältet och backlinjen kompakt både på djupet och på bredden, som vi kan se på bilden, där ytterbackarna ansvarade för att pressa när bollen kom ut på kanten. Motsatt ytterback flyttade då in och gjorde att Newcastle bibehöll sin fyrbackslinje.

Joelinton deltog endast i press-spelet när United spelade sig upp från De Gea annars kvarstannade han i anfallet som ett utlopp om Newcastle lyckades vinna boll.

Manchester Uniteds defensiv

Kring Uniteds defensiva uppställning fanns inte så mycket nytt att tillägga. United ställde upp i sin vanliga 4-2-3-1 där Dalot tog plats på högerbacken då Wan-Bissaka är fortsatt skadad. Tuanzebe tog en av mittbackplatserna tillsammans med Maguire, då Lindelöf är skadad. McTominay och Fred ansvarade för centrala mittfältet och James, Mata och Pereira tog plats på offensiva mittfältet med Rashford på topp.

Newcastle hotade inte United speciellt mycket under stora delar av matchen dock så hade Fred och McTominay stundtals problem med positionsspelet och hamnade fel vilket skapade onödiga ytor och lägen då de inte kunde komma upp i press.

Här ligger Fred helt fel och har ingen möjlighet att komma upp i press på Longstaff som får stå och måtta in ett skott som tar i överkanten på ribban.

Även McTominay hamnade fel. Här har han flyttat över alldeles för mycket och öppnar upp nästan hela planen. Hade Newcastle varit effektivare hade de hamnat i ett 3-mot-2-övertag på Uniteds högerflank.

Newcastles anfallsspel

För Newcastles del handlade mycket om omställningar och kontringar. Omställningsspelet för Newcastle bestod av att försöka nyttja Joelinton som en target-spelare. Ytterback eller mittback slog långboll på Joelinton som skulle nicka ner till Saint-Maximin eller Almiron på respektive kant. Här var det också nära att United råkade ut för samma sak som mot Crystal Palace. Tuanzebe går upp i nickduell med Joelinton och ingen täcker upp ytan bakom.

När Newcastle försökte spela sig upp så skedde det oftast på någon av kanterna där ytter, närmaste centrala mittfältaren och ytterbacken försökte kombinera sig igenom.

För att sedan byta kant för att försöka få t.ex. Saint-Maximin i en-mot-en med Dalot, som här nedanför.

Just kantbytena till Saint-Maximin hade United problem med då hans dribblingar och fart gjorde det svårt för bland annat Dalot att kontrollera honom. Här resulterar det i ett farligt skott från Longstaff som träffar överkanten på ribban.
Newcastle fyllde dock sällan på i anfallen utan det var ofta Saint-Maximin, Almirón och Joelinton som skulle göra det, ibland understödda av en överlappande ytterback.

Manchester Uniteds anfallsspel

United försökte utnyttja ytan som öppnade upp sig bakom ytterbackarna när de pressade. Löpningarna öppnade upp halvytan mellan mittfält och backlinje, här var dock United slarviga och tog inte alltid tillvara på den ytan som vi kan se på nedanstående bild.

När Mata löper på djupet drar han med sig Schär, detta öppnar upp en stor yta för Rashford att droppa ner i och möta boll. Istället ligger han kvar och United måste cirkulera bollen via backlinjen.

När han istället kom ner och mötte boll så blev United farligare, som vi kan se här nedanför. Pereira löper mot ytan bakom ytterbacken, spelar bak bollen till Rashford som kommit ner på ytan som Pereira lämnar. Dock så blir det lite för mycket bolltrillande och Mata hamnar till slut i en offside-position.

Efter 30 min bytte James och Pereira kant och det gjorde att United nu kunde hitta in bättre till ytan mellan backlinje och mittfält på vänsterflanken. Inledningsvis spelade James på kanten för att försöka komma runt på utsidan men United fick inte ut så mycket av spelet. Detta berodde framförallt på att Newcastle effektivt flyttade över och täckte upp den ytan eller så löpte istället Mata på samma yta.

När Pereira flyttade över kunde istället både Mata och Pereira växla mellan varandra om vem som löpte in och ut ur ytan. Detta hade Newcastle svårt att hantera och det är Maguire som hittar Pereira med en genomskärare som resulterar i Uniteds första skott på mål och som här nedanför, där Mata drar på sig en frispark.

Just Mata gjorde ett bra jobb i första halvlek. Han letade ytor hela tiden, löpte på djupet, mötte boll och länkade ihop United på ett sätt som vi inte sett tidigare denna säsongen.

Bra spelsekvens av United

Jag tänkte att vi ska titta på en bra spelsekvens från United där Mata gör precis det vi saknat, länkar ihop mittfält och anfall.

Här har United bollen på högerkanten. Tuanzebe hittar Mata som skarvar bollen till Dalot. Dalot i sin tur chippar bollen över Newcastle-försvararen till Mata som vänt runt och tar emot bollen.

Mata spelar sedan fram bollen till Rashford som droppat ner i ytan mellan mittfält och backlinje och väggspelar med Mata.

Mata tar återigen emot bollen och titta hur mycket yta som Mata har att spela bollen på. Young kommer löpande på kanten och Mata behöver bara slå ut bollen till Young medan Pereira fortsätter sin löpning in mellan ytterback och mittback för att tvinga försvararna göra ett val, täcka upp Pereiras löpning eller Young.

Istället stannar Pereira upp och väljer att möta boll. En boll som borde vara ämnad för Young. Hade Young fått den hade han haft gott om tid att slå ett inlägg mot boxen där både Rashford James och Pereira borde vara på väg.

När Pereira istället tar emot bollen hinner Newcastles försvar flytta över, James och Rashford måste stanna upp och Youngs yta har försvunnit. Resultatet blir en lobb-boll in i straffområdet där varken Mata, James eller Rashford har en suck att vinna någon nickduell mot Schär eller Lascelles.

Spelet finns där, och det är dessa smådetaljer som Ole måste förändra. Tyvärr så händer det för sällan och när det väl sker så saknas kvalitén just nu i United för att kunna utnyttja dessa lägen och det blir smärtsamt tydligt mot ett undermåligt Newcastle där vi inte kan sätta dit de lägen vi får eller slå den där avgörande passningen rätt.

Andra halvlek

I andra halvlek fortsatte United pressa på för ett mål men det slutar oftast med en felpassning, ett dåligt inlägg eller att spelarna inne i boxen inte löper mot rätt yta.

När Greenwood kom in i 65:e min istället för Mata så gick United över till en hybrid mellan 4-2-3-1 och 4-2-2-2 där Greenwood och Rashford turades om att droppa ner i hålet mellan mittfält och backlinje. Detta skapade en del problem för Newcastle och det resulterade bland annat i ett bra läge där Pereira tyvärr väljer fel alternativ och slår ett inlägg som går över straffområdet.

Pereira har kommit in i banan och löper sen utåt mot ytan bakom ytterbacken.

Young slår en djupledsbolls till Pereira som slår ett dåligt inlägg över hela straffområdet istället för en passning snett inåt bakåt till Greenwood. Här spelar United bra och de löper också rätt mot mål, Rashford mot främre stolpen, James mot bortre och Greenwood stannar upp centralt i straffområdet. Återigen ett bra läge där slutprodukten inte är tillräcklig, precis som mot Arsenal.

United hade en bättre struktur i sitt anfallsspel i andra halvlek men lyckas inte förvalta det. Här resulterar det i ett inlägg till Rashford men där han återigen står bakom sin försvarare och bollen rensas undan.

Detta är en del som Rashford måste förbättra med sitt spel om han ska kunna spela som anfallare. Vid flera tillfällen under matchen tar han fel beslut om var han ska löpa.

På bilden ovanför väljer Rashford att löpa enligt den heldragna pilen, bakom Schär. Han måste ta löpningen framför Schär i det här läget.

Likadant här, löpningen måste komma framför Schär.

Newcastles mål

Det tar Newcastle 13 sekunder att ställa om efter hörnan från United, Almirón slår en långboll till Saint-Maximin. Fred tar helt fel beslut och väljer att gå upp i press mot en rättvänd Saint-Maximin som fått upp farten istället för att falla ner och täcka passningsvägen till Willems på kanten.

Från det att bollen passerat halvplan ser sig ingen United spelare sig om utan samtliga blir bolltittande.

Det resulterar i att Longstaff kan löpa med hela vägen och sen ostört kan pricka in målet.

Det är bedrövligt försvarsspel och återigen så blir det väldigt kostsamt för United.

När man hamnar i ett kontringsläge 3-mot-3 så måste första prioritet vara att fördröja så att lagkamrater hinner komma hem och hjälpa till. Det gör man inte när man som Fred väljer att pressa och går bort sig. Hade han följt med Willems hade Saint-Maximin inte kunnat slå ut bollen till honom. När nu bollen ändå hamnar där så har United både James, Tuanzebe och Rojo som pressar Willems och då måste både McTominay och Maguire kunna ta upp bättre positioner för att kunna täcka upp eventuella passningsalternativ och Maguire måste framförallt kunna ta sig upp och pressa Longstaff.

Sammanfattning

United gör återigen en blek insats mot ett medelmåttigt lag. Det är framförallt individuella misstag som gör att United inte kan komma till rätt lägen, sätta dit de lägen de får eller hålla tätt bakåt.

Maguire måste sätta läget han får på hörnan i första halvlek och han måste komma upp i press på Longstaffs mål. Framförallt dessa två misstag kostar United matchen.

Young har ett läge där han måste skjuta själv och Rojo har även han en nick som han bör sätta.

Det som hindrar United från att kunna utnyttja lägena de faktiskt vaskar fram är offensiva löpningarna in i boxen, flera gånger när United kommer till inläggslägen så ligger spelarna antingen för långt ifrån boxen eller så är de bakom försvararna. Här behövs mer från Rashford, James, Pereira och co. Utöver det måste de också förbättra kvalitén på sistapassningen.

Skrivet av: Mathias Persson
Twitter: @MathiasPersso14

Samtliga bilder från Viasat och WyScout.