Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Efternamnsstatistik: Åtta stycken Williams men Neville och Rowley är bäst

För ett par veckor sedan debuterade Brandon Williams för Manchester United. Han blev då åttonde Williams att representera Manchester United i en officiell match. Onekligen väldigt många Williams. I den här artikeln ska vi reda ut hur Williams står sig mot andra efternamn i Uniteds historia.

Till att börja med kommer vi att studera de vanligaste kombinationerna och därefter går vi in på vilka efternamn som faktiskt har spelat flest matcher och gjort flest mål för United.

För den här artikeln har definierats att efternamn som stavas olika är olika efternamn. Således får sju Davies inte tillgodoräkna sig en Davis. När det gäller spelare med artistnamn har definierats att artistnamnet är efternamn. Därmed blir Anderson Luís de Abreu Oliveira en av sex Anderson och inte ensam Oliveira. Vidare gäller att dubbelnamn räknas som unika namn, således gäller att Cameron Borthwick-Jackson är ensam Borthwick-Jackson och inte adderar till Jacksonskaran.

Vanligaste namn

Att Unitedspelare har exakt samma namn är mycket ovanligt. Totalt har 919 spelare representerat Manchester United och av dessa har 906 unika namn. Vi har bara ett enda fall där tre spelare har samma namn och det är James Brown. Tyvärr var det ingen av Uniteds James Browns som spelade in I Feel Good.

Det började med skotten James Brown som representerade Newton Heath säsongen 1892/93. Sedan kom den skotten James Brown – som trots att han var skotte representerade USA i VM 1930 – som en av Scott Duncans första värvningar.

Uppenbarligen kände sig Duncan trygg i att ha James Brown i laget för knappt hade Brown lämnat klubben förrän det var dags att signera nästa James Brown, ytterligare en skotte.

Någon fjärde James Brown har vi ännu inte fått.

Vi har ytterligare fem par med samma namn:

 • John Aston
 • Jack Hall
 • David Jones
 • Lee Martin
 • Andrew Mitchell

Här noteras att John Aston är pappa till John Aston.

Nu ska sägas att om det är tämligen enkelt med efternamn så är det betydligt svårare med förnamn. Detta kanske illustreras allra bäst av Busby Baben William Whelan, känd antingen som Billy Whelan eller Liam Whelan.

Och om vi gräver lite så visar det sig att både Alex Robertson och Sandy Robertson minsann både hette Alexander Robertson. Om vi kanske tycker att Duncan var besatt av James Brown så är det inget mot James West och Alexander Robertson. Det var i maj 1903 som West inom loppet av några få dagar plockade in anfallaren Sandy från Middlesbrough och halvbacken Alex från Hibernian. Mycket, mycket förvirrande och här och var anges faktiskt att Alex var anfallaren och Sandy halvbacken.

Den gode West var inte nöjd där utan passade i samma sväng på att plocka in anfallaren Thomas Robertson från Dundee. De tre Robertsonarna gjorde tillsammans bara 72 matcher. Förmodligen fördelat på 35 för Alex, 34 för Sandy och 3 för Thomas.

Kanske var Robertsonförvirring anledningen till att West sa upp sig några månader senare.

Vanligaste efternamn

Om vi istället fokuserar fullt ut på efternamn så visar det sig att 733 efternamn har representerat United. Det överlägset vanligaste är unika efternamn, 622 av 733 efternamn har representerat United med en enda spelare.

Efter en lång, strikt vetenskaplig och helt logisk överläggning kommer jag fram till Djemba-Djemba är det unikaste efternamnet i Uniteds historia. Motivering: Bara 6 av 733 efternamn är ett dubbelnamn och av dessa är det bara Djemba-Djemba där det första namnet är identiskt med det andra.

Minst unikt blir naturligtvis det vanligaste namnet och här kliver Jones fram som vinnare. Totalt är det nio stycken Jones som har spelat fotboll för United. Brandon blev, som noteras i ingressen, åttonde Williams, vilket förde upp Williams till ensam andraplats.

Det går att argumentera för Williams som vanligaste efternamn. Det är nämligen så att två Williams har suttit på bänken utan att få spela, så skulle vi räkna matchtrupp blir Williams vanligast.

Efternamnsfördelning:

 • 9 spelare – 1 fall: Jones
 • 8 spelare – 1 fall: Williams
 • 7 spelare – 2 fall: Davies och Smith
 • 6 spelare – 3 fall: Anderson, Brown och Wilson
 • 5 spelare – 2 fall: Gibson och Owen
 • 4 spelare – 6 fall: Graham, Mitchell, Robertson, Schofield, Taylor och Turner
 • 3 spelare – 22 fall
 • 2 spelare – 74 fall
 • 1 spelare – 622 fall

Vanligaste begynnelsebokstäver

De överlägset vanligaste begynnelsekombinationen är förstås Mc. Totalt heter 36 Unitedspelare McNågonting. Men Mc är ju nästan fusk, vilket lämnar Ro som vanligast. Totalt 29 Unitedspelare har efternamn som börjar på Ro.

Tittar vi på de tre första bokstäverna så har vi 19 spelare vars efternamn böjar Wil.

Med de fyra första bokstäverna gemensamma når vi inte upp i fler än nio och ovan noteras att vi har nio Jones så då fanns det ingen anledning att fortsätta den utredningen.

Bästa efternamn (matcher)

Okej, okej. Kvantitet i all ära. Kvalitet är trots allt viktigast. Ser vi till Williams så bidrar Brandon nu med 2 matcher, vilket för upp Williams till en inte alls imponerande 207:e-plats. Ja, Brandon har en fullt realistisk chans att bli 3:e bästa Williams redan den här säsongen, för det behöver han bara addera 8 matcher till och sedan är det bara ytterligare 27 matcher kvar till förstaplatsen.

Här visar det sig att Jones inte bara är flest utan också överlägset mest av efternamnen med många spelare. Totalt har Jones gjort 574 matcher för United, vilket räcker till en hedersam 9:e-plats på listan.

Men 574 matcher är ju ändå ingenting när vi vet att Ryan Giggs ensam gjorde 963 matcher för United. Nu är Ryan ensam Giggs, varför Giggs alltså stannar på 963 matcher. Det är faktiskt tillräckligt för att Giggs ska ta andraplatsen.

Den snabbtänkte räknar nu snabbt ut att vi får en ny etta om vi räknar på efternamn istället för på individeulla spelare. Det visar sig att Neville är bäst, trots att Neville bara är två stycken. Gary och Phil gjorde tillsammans 988 matcher för United. Här har kanske juniorspelaren Harvey planer på att hjälpa pappa (Phil) och farbror (Gary) över tusen matcher men baserat på det han har visat upp i juniorlaget ser jag det som uteslutet.

Förutom Jones lyser de vanligaste efternamnen med sin frånvaro på topplistan. Brown visar sig prestera hyggligt, med 89 matcher per spelare. Att Williams presterar dåligt har vi redan konstaterat men Davies står ändå ut som sämst: våra 7 Davies har bara samlat ihop till 70 matcher tillsammans.

Bästa efternamn (mål)

När vi räknade matcher visade det sig att individuella spelare förde sina namn långt. Det gäller faktiskt i ännu större utsträckning på målsidan. Wayne Rooney toppar Manchester Uniteds mållista men han är ensam Rooney och når inte riktigt upp till Rowley. Här är Jack Rowley fyra på den individuella listan och då han får tillgodoräkna sig Harrys mål räcker det till förstaplatsen.

Annars är topp 10-listan väldigt lik den individuella listan och det är faktiskt bara Paul Scholes, ensam Scholes, som ramlar utanför topp 10, för att ersättas av Pearson.

De vanliga efternamnen presterar återigen väldigt dåligt. Ja, fyra Mitchell och fyra Turner har tillsammans inte lyckats göra mål för Manchester United. Davies är igen en stor besvikelse, med sex mål på sju spelare.

Alla namn

Manchester Uniteds spelare 1886 till 2021