Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United Power Rankings, oktober 2019

Välkommen till Manchester United Power Rankings. I den här nya kolumnen på Muss.se kommer vi månadsvis att ranka Manchester Uniteds spelare från sämst till bäst.

Kriterier och allmän information sist i artikeln. I den här första artikeln kommenteras samtliga spelare. Fortsättningsvis kommer endast utvalda spelare kommenteras.

29. Tim Fosu-Mensah

Kom efter två misslyckade säsongslånga lån tillbaka till United långtidsskadad. Det är väldigt svårt att se någon framtid för Tim Fosu-Mensah i Manchester United.

28. Eric Bailly

Försäsongen indikerade att Ole Gunnar Solskjaer hade planer på att ge Eric Bailly regelbunden speltid. Ivorianen blev dock skadad på nytt och frågan är om managern vågar lita på Bailly när han är redo för comeback.

27. Lee Grant

Livet som tredjemålvakt är primärt ett liv på läktaren.

26. James Garner

James Garner fick två korta inhopp under försäsongens två första matcher och passade på att bidra med ett mål. Därefter har Garner inte fått någon speltid alls i a-laget. I reservlaget är Garner bäst på planen nästan i varje match och han gör numer också mål i nästan varje match. Solskjaer fortsätter ändå envist att hålla Garner utanför spel. Kanske har Solskjaer rätt, han ser trots allt spelarna på träning varje dag, men jag har verkligen svårt att föreställa mig att Garner skulle göra sämre ifrån sig än Fred och Nemanja Matic.

Embed from Getty Images

25. Phil Jones

Chris Smalling drog till Italien på lån och ser ut att höja sin status. Phil Jones stannade i Manchester och har förmodligen aldrig haft lägre status än nu. Jones har bara varit med i matchtruppen i ligan en gång (hela matchen på bänken mot Leicester). Blev, förstås, skadad mot Rochdale och att vi inte har fått veta egentligen något om skadan är inte för att det hemlighålls utan för att ingen bryr sig.

24. Tahith Chong

Tahith Chong såg ut som själva definitionen av en spelare som inte är redo då han fick chansen från start mot Astana och Rochdale. Solskjaer tycks dela den uppfattningen för när det vankades bortamatch mot Alkmaar blev det reservlagsspel för Chong (ja, han följde med till Holland och han satt på bänken). Skulle mest troligt må bra av att gå på lån.

23. Brandon Williams

Brandon Williams har varit fantastisk i reservlaget och belönades med sin debut mot Rochdale. Debuten klarade han så galant att det blev en plats i startelvan mot AZ Alkmaar. Dessutom ett par bänkplatser i ligan och idag ett nytt kontrakt. Williams speltid har kommit till följd av skador och det blir intressant att se i vilken utsträckning han figurerar framöver.

22. Angel Gomes

Fick chansen som nummer 10 mot Astana och var bra. Fick chansen på kanten mot AZ och var oduglig. Att han inte klarar av spel på kanten är Angel Gomes största problem just nu. För när han får chansen kommer det som regel att vara på kanten. Min magkänsla är att han skulle bevisa sig vara bättre än Lingard, Mata och Pereira om han bara fick några matcher på sig.

21. Diogo Dalot

Diogo Dalot är en av de mest svårbedömda spelarna i truppen. Han har haft otur med skador under tiden i United. När han väl har spelat har han sällan imponerat och framför allt har han väldiga problem defensivt. Vad Solskjaer verkligen tycker om Dalot är också svårt att veta, för Dalot har primärt spelat när andra har varit skadade och när de andra har varit tillgängliga har han själv varit skadad. Baserat på prestationer borde han nog rankas efter Williams och Gomes men till skillnad från de båda har Dalot startat i Premier League.

20. Luke Shaw

Given vänsterback under säsongsinledningen men på grund av skada har han inte spelat sedan i augusti. Prestationerna under säsongens första matcher imponerade inte men alternativen i truppen är sådana att Shaw ändå kommer att få sin speltid.

19. Anthony Martial

Inledde säsongen bra i rollen som nummer 9. På grund av skada har han dock bara kunnat spela tre matcher den här säsongen. I Martials frånvaro har anfallsspelet stadigt sett sämre ut och när han är spelklar igen går han rakt in i startelvan.

18. Sergio Romero

Sergio Romero ska som regel spela i cuperna men av någon anledning satt han på bänken mot AZ Alkmaar. När han spelar är han ändå en trygg backupmålvakt. Sätts på prov nu när De Gea är skadad.

Embed from Getty Images

17. Marcos Rojo

När Marcos Rojo får bollen på offensiv planhalva skjuter han. När han skjuter är det nästan undantagslöst ett dåligt beslut. Spelar primärt i cuperna och någon långsiktig framtid i United har han inte.

16. Fred

När Nemanja Matic spelade skrek vi efter Fred. När Fred väl fick chansen så blev det inte ett dugg bättre. Har energi men till synes inte mycket mer än så. Att han skippade halva försäsongen för att gifta sig indikerar att han heller inte har huvudet med sig. Förr eller senare kommer United värva in ett par nya mittfältare och då kommer nog Fred upptäcka att hans nyckelkort till Carrington slutar fungera.

15. Nemanja Matic

Nemanja Matic har startat fyra matcher den här säsongen (notabelt utbytt i båda ligamatcherna). Han har varit slarvig i passningsspelet. Mer oroande är att han i stort sett har slutat vinna boll. Långsamt har det alltid gått. Nu går det långsammare. Dessutom har han börjat gnälla i media. Det ryktas om Inter. Skeppa! säger jag. Men vi har ju inga mittfältare… Well, ge Garner chansen. Eller nåt. För som det är just nu är Matic så pass dålig att han inte skulle saknas om han försvann.

14. Juan Mata

Långsamt har det alltid gått för Juan Mata. Nu går det långsammare. Fortfarande gör han intelligenta löpningar men det är inte väldans effektivt när du kan förlora en löpduell på tio meter trots tio meters försprång. Har bidragit med noll mål och noll assists totalt fördelat på alla turneringar. Det där tvåårskontraktet han signerade förefaller inte vara Uniteds smartaste beslut.

13. Jesse Lingard

Det brukade vara att United var bättre när Jesse Lingard spelade även om det inte alltid var självklart vad han gjorde. Så är det inte längre. Hans formsvacka är nu dessutom så lång att det finns fog att kalla det för kvalitetssänkning. Känslan är dessutom att han inte springer lika mycket och lika fort som förr. Rankas före Mata baserat på en assist mot Rochdale.

12. Mason Greenwood

Mason Greenwood är svår att placera in på den här listan. Över de åtta senaste matcherna är han vår bästa målskytt med två fullträffar. Solskjaer pratar upp Greenwood varje gång chansen ges. Chansen ges Greenwood dock inte ligan, åtminstone inte från start. Ser vi enbart till hans inhopp så har han ingalunda tvingat sig in i laget. Tittar vi istället på spelarna han konkurrerar med är det svårare att argumentera att Greenwood ska hållas utanför.

Embed from Getty Images

11. Ashley Young

Lagkapten Ashley Young får mycket skit. Mestadels oförtjänt, tycker jag. Han är inte bra men han är som regel okej, åtminstone så länge han får sporadisk speltid. För uppenbart är att han inte längre har lungor för att spela två matcher i veckan. Det är knappat att han klarar en match i veckan. Gör han 15 matcher från start och 15 inhopp under säsongen kommer han vara okej, gör han 30 matcher från start kommer han förmodligen vara dålig.

10. Axel Tuanzebe

Axel Tuanzebe gjorde ett matchavgörande misstag mot Arsenal. Detta till trots är han en av få spelare som hittills under säsongen kommer undan med hedern i behåll. Tillbaka efter ett par lånesejourer har Solskjaer varit väldigt tydlig med att Tuanzebe nu är tredjeval som mittback och det går faktiskt att argumentera för att han borde gå före Lindelöf.

9. Paul Pogba

Det är meningen att Paul Pogba ska toppa den här listan. Han är Uniteds bästa spelare. Så enkelt är det faktiskt. Pogba har dock inte varit bra den här säsongen och han har dessutom varit skadad (av allt att döma spelade han skadad mot Rochdale och Arsenal). En delförklaring till att Pogba underpresterat är att han har spelat på fel position. I en roll som en av två sittande mittfältare tvingas han göra mycket av det han är sämre på och han får mindre utrymme att göra det han faktiskt är bra på. När Solskjaer tog över United i december släppte han Pogba fri och då gick det bra. Nu har Pogba berövats sin frihet och frågar ni mig gynnar det varken spelare eller lag.

8. Andreas Pereira

Andreas Pereira fick överraskande chansen från start i premiären mot Chelsea och sen har han liksom blivit kvar i startelvan utan att någon har förstått hur det har gått till. Att han får så mycket speltid som han får är inget bra tecken för United. Som regel spelar Pereira som högerforward och det är ingen position som passar honom överdrivet bra. Ibland har han flyttat in centralt och då har det sett bättre ut.

7. Marcus Rashford

Marcus Rashford är numer given i Uniteds startelva. Det borde han nog inte vara. Han inledde säsongen som vänsterytter och bidrog med två mål mot Chelsea och en assist mot Wolves. Sedan har han flyttat in centralt, med ett straffmål och en gratisassist som facit på fem matcher. Inte bra nog om du ska leda Uniteds anfall. I landslaget kan det se bättre ut, fullt naturligt i en kombination av bättre medspelare och sämre motspelare. När Martial kommer tillbaka blir det kanten för Rashford och det torde gynna både honom och laget.

6. Victor Lindelöf

Det ser inte längre självklart ut när Victor Lindelöf spelar mittback för United. Det är någon passning som blir sned här, någon positionsmiss där. Han har också missbedömt några höjdbollar på ett väldigt märkligt vis. Tuanzebe knackar på dörren men Solskjaer kommer mest troligt fortsätta spela Lindelöf bredvid Maguire så länge det går.

5. David de Gea

En tavla mot Crystal Palace men utöver det har David de Gea visat upp ett stabilt målvaktsspel. De där omänskliga räddningarna som han annars har skämt bort oss med lyser dock med sin frånvaro. Nu dessutom skadad.

4. Scott McTominay

I oktober 2019 är Scott McTominay given på Manchester Uniteds mittfält. Det är vad det är. McTominay gör alltid ett gediget jobb men en spelare av hans kaliber ska inte vara en ledande spelare i United.

3. Harry Maguire

Världens dyraste försvarare har under de första månaderna i United inte varit världens bästa mittback. Harry Maguire har ändå kommit in som ett positivt nytillskott och han leder Uniteds bästa lagdel. Mycket tyder på att Maguire kommer att ta över kaptensbindeln nästa säsong och de missar han har gjort kan mestadels förmodas vara sånt han städar bort när han blir varmare i kläderna.

2. Aaron Wan-Bissaka

Aaron Wan-Bissaka har förmånen att han kan sin anfallare någon meters försprång och ändå komma vinnande ur en duell. Att han kritiseras för att han gör många tacklingar tycker jag är märkligt. Hans tacklingsförmåga ger honom närmast möjligheten att vara på två platser samtidigt. Offensivt är hans bidrag inte så bra som det skulle kunna vara, men hans uppgift försvåras också av att Uniteds högeranfall sällan är av bästa klass.

1. Daniel James

Värvad från Swansea för växelpengar är Daniel James den stora överraskningen i Manchester United den här säsongen. Hans förstaplats på listan var inte självklar och det hade förmodligen varit en andraplats om inte Wan-Bissaka hade missat ett par matcher. Att James toppar listan är ändå dystert, för här han är en ytterforward som har levererat noll mål och noll assists efter landslagsuppehållet i september. James måste vara en mardröm att spela mot. Snabba ben som ständigt är i rörelse. Han utmanar gång på gång och när han stoppas borstar han av sig och försöker på nytt.

Embed from Getty Images

Kriterier

  1. Managerns förtroende. En bedömning av hur mycket spelarna får spela och i vilka matcher.
  2. Form. En bedömning av spelarens prestationer sedan senast. (För den här första listan bedöms hela säsongens prestationer.)
  3. Kvalitet. En bedömning av spelarens allmänna kvalitet.
  4. Övrigt. Rent subjektiva bedömningar baserat på vad som helst.

Managerns förtroende är huvudkriteriet. Därmed rankas spelarna som alltid spelar högst, även om de presterar dåligt. Löst kan det sägas finnas finnas fem grupper:

  1. De ordinarie spelarna. Kommer oundvikligen att toppa listan. För den här första listan har spelarna rankade 1-8 bedömts vara ordinarie.
  2. Truppspelarna. De spelare som vanligen är med i matchtruppen men som emellanåt sitter på bänken. Spelarna rankade 10-18.
  3. Breddspelarna. De spelare som bara i undantagsfall och primärt i cuper får speltid. Spelarna rankade 22-24.
  4. De utfrysta. De som aldrig får spelar. Rankas, med undantag för långtidsskadade spelare, sist. Spelarna rankade 26-27.
  5. De skadade. Spelare som missar mer än någon enstaka match på grund av skada kan placeras utanför den grupp de egentligen tillhör. Pogba, Martial, Shaw, Dalot och Jones har, tämligen godtyckligt, placerats utanför sin ordinarie grupp. Bailly och Fosu-Mensah är långtidsskadade och placeras allra sist.