Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Liverpool

Embed from Getty Images

Så vankas det imorgon stormatch på Old Trafford. Krisklubben Manchester United gästas av tabelltoppande och, i ligan, hundraprocentiga Liverpool. Formen kastas förhoppningsvis åt sidan och det är Uniteds förbannade skyldighet att sätta käppar i hjulet för Liverpools titelambitioner.

På förhand är det oerhört svårt att se en seger för United. Samtidigt är ingen fotbollsmatch förlorad på förhand och för United är det en möjlighet att vända säsongen. En seger mot Liverpool skulle rimligen ge ett stort lyft. 

Manchester United

Vi vet att Manchester Uniteds form är usel. Framför allt är det offensiven som är undermålig. United har problem både med chansskapandet och med effektiviteten. På gårdagens presskonferens efterlyste Ole Gunnar Solskjaer större risktagande från laget.

Defensivt har United sett betydligt bättre ut. Nästan alla insläppta mål ser dåliga ut men tittar vi med mer objektiva glasögon ser vi att United förmodligen har släppt in fler mål än laget borde ha gjort. Det ger Solskjaer en grund att bygga på den dagen vi hittar någon form av offensiv. För hur mycket det än må tjatas om att det är försvaret som vinner ligatitlar så kan du inte vinna fotbollsmatcher om du inte gör mål.

Vad Solskjaer har för lag att tillgå imorgon är det ingen som riktigt vet. Liverpools paranoida manager Jürgen Klopp verkar tro att United har en närmast skadefri trupp. Så kan vi slå fast att det inte är. Tittar vi på Solskjaers förmodat önskade förstaelva är den emellertid fylld av frågetecken.

De Gea
Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw
McTominay, Pogba
James, Lingard, Rashford
Martial

[spelklar | osäker, troligen klar | osäker, troligen inte klar | ute]

Det har viskats lite om att David de Gea faktiskt ska bli kvar till morgondagens match. Jag utgår dock från att det blir Sergio Romero som vaktar målet.

I mittförsvaret får vi Victor Lindelöf tillsammans med Harry Maguire. Personligen skulle jag förvisso vilja se Axel Tuanzebe spelas in bredvid Maguire men det är näppeligen aktuellt. På högerbacken utgår jag från att Aaron Wan-Bissaka är tillgänglig igen.

Embed from Getty Images

Vänsterbackspositionen är ett stort frågetecken. Gissningsvis är Luke Shaw inte redo för comeback och även om han skulle vara det så är det nog ingen lämplig match för comeback. Lagkapten Ashley Young är det enkla valet som ersättare. Det kan dock tänkas att Solskjaer vill ha en defensivare balans imorgon, vilket skulle kunna öppna för Tuanzebe som vänsterback.

(Att vi skulle ställa upp med en trebackslinje ser jag som föga troligt.)

På mittfältet lyser Paul Pogba med sin frånvaro. Ett oerhört stort avbräck för United. Scott McTominay är förstås given. Huruvida det blir Fred eller Nemanja Matic som tar platsen bredvid är tämligen öppet. De båda mittfältarna borde egentligen ha spelat bort sig från diskussionen men några andra alternativ har vi ju inte. Med tanke på att det går snabbt när Liverpool spelar fotboll lutar jag åt att Fred får chansen.

(Ja, Solskjaer skulle förstås kunna slänga in James Garner eller spela Andreas Pereira som mittfältare men inget tyder på att han ens överväger det.)

Offensivt hänger mycket på hur det är med Anthony Martial. Efter den förhållandevis långa skadefrånvaron skulle fransmannen säkerligen må bra av att börja på bänken. I brist på alternativ finns det ändå argument för att slänga in honom från start.

Om Martial startar tar han centerpositionen, vilket betyder att Marcus Rashford kliver ut på vänsterkanten och skickar över Daniel James till höger. Uppdateringarna gällande Jesse Lingard är knapphändiga men pekar på att han inte är tillgänglig. Det lämnar i så fall Juan Mata och Andreas Pereira som konkurrenter om rollen som nummer 10. För mig är det då självklart att Pereira ska få den platsen.

Mason Greenwood, som igår skrev nytt kontrakt, kommer sannolikt vara första inhoppare om United behöver göra mål men hans chanser till en plats i startelvan får ses som mycket små.

(Om Martial saknas i startelvan så spelar Rashford längst fram med James till vänster och förmodligen Pereira till höger med Mata centralt.)

Möjlig startelva:

Liverpool

Förra säsongen kastade Jürgen Klopp bort ligatiteln på Old Trafford. I en match som Liverpool behövde vinna gick han för 0-0. United tvingades till tre byten på grund av skador i första halvlek och då även Rashford gick sönder var Liverpool effektivt en man mer. Detta till trots vågade inte Klopp gå fullt ut för seger och United klarade 0-0.

Den här gången kommer Klopp alldeles säkert gå för seger. Liverpool reser på söndag till Old Trafford för att straffa en sargad motståndare. Själva lever Liverpool i en bubbla av oövervinnerlighet. När spelet kärvar hittar de ändå ett sätt att vinna. Det är en målvaktstavla här, en horribel straff där.

Det var de där segrarna som Sir Alex Fergusons Manchester United alltid hittade.

Du kan dock inte leva på de segrarna en hel säsong. Till slut måste du hitta sätt att vinna på egen kraft, annars spricker bubblan. Något som Solskjaer blev varse i våras.

Liverpool har vunnit åtta av åtta i ligan. Det borde de inte ha gjort. De är ändå ett lag som går att komma åt. Napoli besegrade Liverpool i Champions League. Salzburg gav Liverpool problem. Chelsea tvingade Liverpool till straffar i Uefa Super Cup. Sheffield United höll tätt tills Dean Henderson gjorde en tavla. Leicester hade oavgjort på tilläggstid.

Embed from Getty Images

Klopp har knappt ens några skador att bekymra sig för. Alisson ska vara tillbaka och förväntas gå in i mål. Joel Matip och Mohamed Salah ska också ha skakat av sig sina skadebekymmer.

”Bättre,” sa Klopp om den nämnda trion på gårdagens presskonferens. ”Hur bra måste vi se. Det är sanningen. Två träningar kvar och vi måste se. Vi kommer att fatta ett beslut och det är hur det är. Inget har bestämts än.”

Ska vi tro på Klopp? Låt oss lyssna på vad han säger om Uniteds skador:

”Jag förväntar mig deras bästa möjliga startelva. För fyra dagar sedan, tror jag, sa Ole att det inte fanns någon chans för De Gea och Pogba. Idag är det kanske. Imorgon är det hundra procent. Martial kommer att vara tillbaka, allt det här. Det är så alla de här matcherna spelas.”

Lika lite som Klopp tror på Solskjaer tror jag på Klopp. Klart att Salah och Matip kommer till spel.

I all väsentlighet har Klopp en given startelva. Alisson i mål. En backlinje bestående av Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk och Robertson. På mittfältet Henderson, Fabinho och Wijnaldum. Längst fram Salah, Firmino och Mané.

Den som primärt utmanar om speltid är James Milner. Skulle Salah mot all förmodan börja på bänken blir det Divock Origi som ersätter och om Matip kastar in handsken får Dejan Lovren visa upp sig.

Möjlig startelva:

Historik

Den senaste matchen mot Liverpool spelades på Old Trafford i februari och blev mållös. Uniteds kräftgång till trots brukar det gå hyggligt på Old Trafford. På de sex senaste hemmamatcherna mot Liverpool har vi tre vinster och tre oavgjorda. Det lämnar David Moyes som senaste Unitedmanager att förlora mot Liverpool på Old Trafford.

Visste ni att…

 • Ole Gunnar Solskjaer gjorde tre mål på elva matcher mot Liverpool. Samma statistik har Juan Mata.
 • Nemanja Vidic blev utvisad tre gånger mot Liverpool hösten 2008 till hösten 2009. Sedan dess har bara en Unitedspelare blivit utvisad mot Liverpool, nämligen Nemanja Vidic i mars 2014.
 • Senaste Liverpoolspelare att bli utvisad mot United var Steven Gerrard i mars 2015.
 • Senaste spelarövergången mellan United och Liverpool var Phil Chisnall våren 1964. Totalt är det faktiskt bara 17 spelare som har representerat båda klubbarna.

Matchfakta

Manchester United
Liverpool

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 9
Tid: Söndagen den 20 oktober 2019, 17.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, december)
 • De Gea (ljumske, inget datum)
 • Fosu-Mesah (knä, januari)
 • Jones (skadad, mitten/slutet oktober)
 • Pogba (fot, inget datum)
Tveksamma:

 • Chong (oklar status)
 • Dalot (ljumske)
 • Greenwood (rygg)
 • Lingard (hamstring)
 • Martial (muskel)
 • Shaw (hamstring)
 • Wan-Bissaka (sjuk)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 12:e2-3-39-89
Hemma:8:e2-1-17-37
Bästa målskytt: James, Rashford (3)
Disciplin: 19 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V19/9AstanaHEL1-0 
F22/9West HamBPL0-2 
O25/9RochdaleHLC1-1[2]
O30/9ArsenalHPL1-1 
O3/10AZ AlkmaarBEL0-0 
F6/10NewcastleBPL0-1 
[2] United vann 5-3 på straffar.

Liverpool

Skador:

 • Clyne (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Shaqiri (vad)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 1:a8-0-020-624
Borta:1:a4-0-08-212
Bästa målskytt: Mané (5)
Disciplin: 7 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F17/9NapoliBCL0-2 
V22/9ChelseaBPL2-1 
V25/9MK DonsBLC2-0 
V28/9Sheffield UBPL1-0 
V2/10SalzburgHCL4-3 
V5/10LeicesterHPL2-1 

United mot Liverpool

Totalt:  20280-56-66275-255
Premier League:  5428-12-1476-60
Hemma:  9649-30-17159-88
SENASTE MÖTENA
O2017-10-14BPL0-0 
V2018-03-10HPL2-1 
F2018-12-16BPL1-3 
O2019-02-24HPL0-0 
SENASTE HEMMAMATCHER
O2016-03-17HEL1-1 
O2017-01-15HPL1-1 
V2018-03-10HPL2-1 
O2019-02-24HPL0-0 

Domare: Martin Atkinson

Assisterande: Betts, Hatzidakis, fjärdedomare: Moss, VAR: Coote, assisterande VAR: Perry.
 M
PL 2019/20:725003
PL 2018/19:2991016
PL totalt:3851313263390
Snitt (2016-18): 3,20,000,030,25
Alla domare 2018/19: 3,30,050,080,22
 MVOF
Dömt United:46261010
Dömt Liverpool:62281816