Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi måste börja vinna matcher

Embed from Getty Images

Gårdagens rivalmöte på Old Trafford slutade med en delad och, objektivt sett, rättvis poängfördelning. Marcus Rashford var på hugget och gav United ledningen efter ett VAR-granskat mål. Kvitteringen skulle dock dröja till matchminut 85 när Adam Lallana rakade in bollen i öppet mål.

Manchester Uniteds form har under en längre tid varit bedrövlig och för ett tag sedan sa Ole Gunnar Solskjaer att det här var ett perfekt tillfälle att möta Liverpool. Vad han egentligen menade med det känns en aning svårtolkat, men delvis fick han kanske rätt när vi summerar gårdagens batalj på Old Trafford.

United ställde ut en 5-3-2 formation och fick tämligen god utdelning, detta trots att man bland annat tvingades göra ett sent byte där Marcos Rojo ersatte tilltänkte Axel Tuanzebe i startelvan, men också för att man väldigt sällan formerat laget på det viset.

Liverpool var tafatta och skapade inte mycket. Mohamed Salah saknades förvisso, men hade han verkligen gjort någon betänklig skillnad? Tveksamt. United hade kontroll och stängde framför allt ned gästernas kantspel, varifrån man ofta skapar oreda med sina ytterbackars inspel.

Om United hade god koll på Liverpools anfallsspel hade gästerna ungefär det samma på hemmalagets dito. Man skapade sällan några riktigt klara målchanser och allt som oftast förlitade man sig på motståndarens misstag snarare än på eget spel. Kanske var det också rätt medicin för att straffa Liverpool. Daniel James, Marcus Rashford och Andreas Pereira la ner ett hästjobb i presspelet och tillät inte de vitklädda att göra särskilt mycket konstruktivt med bollen. Det gjorde också, som tidigare nämnt, att man kunde stänga kantspelet hos gästerna.

Embed from Getty Images

Sedan var det ju det här med VAR (Video Assisting Referee). United skulle komma att få sitt mål granskat efter att Victor Lindelöf gjort ner Divock Origi på mittplan i en sekvens precis innan målet. Domare Martin Atkinson stod tillräckligt nära för att göra bedömningen att låta spelet fortgå. Hans kolleger ville ändå uppmärksamma honom på vad som skett. 48-åringen stod dock på sig och visade sin auktoritet.

Om vi struntar i VAR och bara tittar på målet är det James som, så ofta, har ett finger med när han lägger det precisa inlägget till Rashford som bara behövde möta bollen för att få den i nät.

Nästa gång var det Liverpools tur att få sitt kvitteringsmål granskat. Sadio Mané plockade ner en långboll, delvis med hjälp av handen, och VAR var återigen på Uniteds sida. Men med fem minuter kvar kunde dock Liverpool göra ett regelrätt mål genom Adam Lallana som kom fri vid bortre stolpen efter att både Ashley Young och Marcos Rojo missat i markeringsspelet.

Solskjaers presskonferens

 …om prestationen och resultatet

”Jag är missnöjd för spelarna och fansens skull, de förtjänade mer och när det är i slutet av matchen känns det värre också. De satte oss under press mot i slutet men jag kände inte att de skapade så mycket chanser, men lite koncentrationsbrist och det blir ett mål, det är nivån vi befinner oss på.

”Resultat speglar alltid prestationen i slutändan. Jag har sagt det många gånger att jag känner att vi inte har fått resultaten vi har förtjänat. Men det hjälper inte att jag snackar om det, vi måste gå ut och vinna matcher. En poäng idag var en start på något, men vi är ändå missnöjda över att vi inte fick tre. Vi måste börja vinna matcher.

”Vi utgick högt med laget för att attackera och vara aggressiva och skapa chanser, jag tycker vi gjorde det.”

Varför har det inte sett ut så här innan?

”Det finns många anledningar till ett lags prestationer men idag var vi mer direkta, Marcus [Rashford], Dan [James], Andreas [Pereira] orsakade problem för dem, både med och utan boll. Energin de hade var fantastisk. Det är så det är i fotboll ibland, du spelar mot någon och du förlitar dig på motståndaren, idag gjorde vi det tillräckligt bra för att de skulle byta spelsystem och det slog tillbaka oss i andra halvlek.”

…om kontringar

”Vi är bättre när vi attackerar snabbt och inte kladdar på bollen. Att spela bollen framåt behöver inte vara en kontring, men… du är mer direkt och som jag sa innan matchen, att ta mer risker, var modig, det spelar ingen roll om du tappar bollen där uppe för du kan vinna tillbaka den. Det är mer eller mindre så Liverpool spelar.

Hur ska ni bryta den segerlösa trenden?

”Genom att få in ett andra mål. Precis innan de gjorde mål hade vi två, tre bra lägen att kontra, men vi stod emot pressen bra till dess att de kvitterade, men vi höll inte bollen tillräckligt och skapade inte heller så mycket. Det är nästa nivå för killarna, men jag är nöjd med dem, de fick igång publiken och publiken fick igång dem.

”Det var en bra fotbollsmatch där jag också tycker domaren ska ha beröm. Han hade känsla och förstod att det var ett derby, han släppte och gick vidare. Hans passion smittade av sig.”

Tycker du det skulle varit frispark innan målet?

”Nej, inte en chans. Det är inte basket vi spelar. Han (Lindelöf) touchade honom (Origi), men inte tillräckligt… det är inte en solklar förteelse.”

…om Daniel James

”Killen har bra attityd, visar ingen rädsla, han är modig. Han blir sparkad och reser sig, blir sparkad och reser sig. Det måste vara en mardröm att möta honom när han får ytor. Det är fantastiskt att jobba med honom och jag tycker han och Marcus spelade bra tillsammans idag.”

Marcus hade en bra match också…

”Bästa matchen han har spelat på år, kanske den bästa under min ledning. Han tar löpningar mot försvararna, han jagar. han försvarar bra, håller i bollen. Han hade en duell med Van Dijk i hörnet och man kan se att killen växer och blir starkare.”

Embed from Getty Images

…om formationen

United ställde som bekant upp en 5-3-2 uppställning, mest troligt för att stänga Liverpools kantspel.

”Det kan utvecklas till något. Vi har spelare som kan spela i en trebackslinje och det tillåter mer bredd i laget. Självklart är det en risk när du spelar mot en fronttrea, och mot en bra sådan. Men det var en risk vi var tvungna att ta. Vi gjorde det för att skapa chanser själva också. Målet var ett exempel på vad vi ville få ut av matchen.”

Du sa innan matchen hur viktigt det var att inte förlora?

”Nej, nej, jag sa till dem hur viktigt det är att vinna.”

…om Axel Tuanzebe

Den unge försvararen var tänkt att starta men tvingades lämna sent återbud på grund av skada. Solskjaer kunde dock inte kommentera läget på något detaljerat plan i samband med presskonferensen.

”Jag vet inte hur det är med Axel, men förhoppningsvis är Jesse [Lingard] på väg tillbaka och Anthony [Martial] bör kunna spela mer.

Paul [Pogba]?

”Vi ska testa Paul imorgon och se hur läget är och hur lång tid det kan tänkas dröja innan han är tillbaka. Luke [Shaw], inte allt för länge heller. Det ser ljusare ut och det är ett stort plus.”

Spelarreaktioner