Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Rashfords mål – dåligt för United?

I veckan Mike Phelan’s Shorts funderar skribenten kring vilket lag vi ska ställa upp med i Europa League versus Ligacupen. Att vi drömmandes ska sätta oss ner i båten, resonerar lite kring senaste tiden formationsbyten och ställer sig frågan om inte Rashfords frisparksmål var dåligt för Manchester United. 

Ligacupen kontra Europa League

Embed from Getty Images

Jag är en förespråkare av cupspel. Har aldrig förstått den supporterfalangen som högljutt stönar och gnäller på att det ska spelas Ligacupen eller Europa League. Framförallt inte under den här säsongen som är. Vårt enda hopp och vår enda chans den här säsongen till titlar är cupspel. Vi har satt oss i en bra sits när det gäller Ligacupen. Vi är ett League Two lag hemma ifrån ett dubbelmöte i Ligacupens semifinal. Förvisso är både City och Liverpool kvar, men där skiter faktiskt Liverpool och Jürgen Klopp fullständigt i Ligacupen och de har gjort allting i två omgångar för att åka ur.

Till matchen som spelades mot Chelsea ställde vi upp med ett starkt lag. Det var egentligen bara Romero och Wiliams som roterades in. Jag tror att Solskjaer resonerade att Uniteds största chans att vinna en titel är Ligacupen samtidigt som både United och Solskjaer behövde en seger mot en toppkonkurrent som man ska kunna visa upp för ledningen och media tills nästa period det börjar blåsa kallare kommer.

Vi är tre poäng ifrån ett avancemang i Europa League och där har vi tre matcher kvar, varav två utav dessa spelas på hemmaplan. Där borde vi ha stora möjligheter till att gå vidare redan nästa vecka då vi möter Partizan Belgrad på Old Trafford. Vi kommer att ha råd att rotera ännu friskare i Europa League än vi gjorde i Ligacupen. Ett reservbetonat Manchester United ska slå ett Partizan Belgrad som inte slåss om topplatserna i den serbiska ligan. Romero såklart i mål. Williams, Garner, Gomes och Greenwood in. Kraftig rotation i ett läge där vi knappt har någonting att förlora. Låt Europaspelet blir till Ligacuplaget och vice versa under resten av hösten.

Sitta drömmandes ner i båten

Embed from Getty Images

Ja, det är dags att vi sätter oss ner lite. Vi ska njuta av att vi har vunnit mot Partizan, Norwich och Chelsea och att vi är det enda laget som har tagit poäng mot Liverpool i årets Premier League. Vi ska njuta av att vi lyckats vinna på bortaplan igen. Att presspelet sitter på ett sätt som både är effektivt och underhållande att se på. Jag vill verkligen få fram att vi ska njuta av den här tiden och att vi ska glädja oss åt att spelet ser bättre ut och att vi även når vissa framgångar i cup-spelet.

Hatar egentligen klyschan (även om jag såklart förstår den), att man ska ta en match i taget. Men med det här United är det verkligen en match i taget. Mot Bournemouth kan vi likaväl förlora med 3-0 och allt det som vi har byggt upp de senaste veckorna kan vara förstört hos supportrar och hos krönikörer. Vi har fortfarande det sämsta United-laget jag själv har upplevt (född 1993), det finns fortfarande frågetecken om Solskjaer är rätt man att leda Manchester United in till det storlag man ska vara. Det finns stora, stora frågetecken på vår ägarsida och frågan kvarstår om vem som ska bli teknisk direktör i Manchester United. Vi kommer fortsätta vara upp- och ner. Vi kommer ha enorma problem att närma oss topp fyra och vi är med den här takten många år ifrån att vara där vi borde vara. Men låt inte realismen ta över ert tankesätt. Njut och dröm så länge det varar, snart är vi där och har förlorat hemma mot Aston Villa igen.

Rashfords mål – av ondo?

Embed from Getty Images

En rubrik satt för att provocera såklart. Men där finns en seriositet i frågan. Marcus Rashford gjorde som bekant ett av få mål på frispark och han har haft tusen och åter tusen olika försök att göra det frisparksmålet. Det var fantastiskt på alla sätt och vis, frågan är om det inte klår Ronaldos frisparksmål mot Portsmouth rent estetiskt också. Men kommer det här målet göra att Rashford får skjuta färre offensiva frisparkar? Självfallet inte. Han kommer få ännu fler chanser och det kommer alltid gå att peka mot Chelsea borta för att visa ”Jo, men Rashford kan göra mål på frispark”.

Poängen jag vill komma till är om vi inte riskerar att göra färre frisparksmål i det långa loppet av att Rashford gjorde ett drömmål mot Chelsea. Att han kommer få möjligheter där betydligt bättre och säkrare frisparksskyttar som Mata och Pogba får stå åt sidan för att Rashford ska få ännu en chans från distans för att han gjorde ett mål mot Chelsea oktober 2019.

Trebacks- eller fyrbackslinje?

Någonting hände efter landslagsuppehållet. Förutom att skadeläget har börjat se lite bättre ut har vi även blivit mer taktiskt flexibla i vårt spel. Det har blandats friskt mellan trebacks- och fyrbackslinje. Trebackslinjen kan såklart översättas till en fembackslinje. Till synes sätter vi vårt presspel betydligt bättre när vi spelar med tre mittbackar. Däremot kvarstår problemet att så länge Tuanzebe inte är tillgänglig tvingas någon utav Rojo och Jones att spela som en mittbackarna och genast blir det en säkerhetsrisk. Det har varit ett betydligt mer intressant United sedan matchen mot Liverpool och jag tror ledarstaben nådde en vägs ände med 4-2-3-1 och förstod att deras jobb och framtid stod på spel ifall resultaten inte började komma in i en hyfsad jämn takt.