Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Partizan Belgrad

Äntligen är det match på Old Trafford igen. Denna gången i den fjärde omgången av Europa League och det är Partizan Belgrad som står för motståndet. En seger i den här matchen säkrar ett avancemang för Uniteds del, trots att det återstår två matcher. 

Senast lagen mötte varandra var bara för två veckor sedan och då vann United efter ett straffmål från Anthony Martial.

Manchester United

Vi var inne på det i ingressen. Manchester United har sedan det oavgjorda resultatet mot Liverpool spelat fyra raka bortamatcher. Det började med en 1-0 vinst mot just Partizan Belgrad, och av bara farten besegrades också Norwich och Chelsea. Det var lite tillbaka på ruta ett för United när Bournemouth besegrade ett lättläst och trögt Manchester United på ett regnigt sydkusten i lördags.

Matchen mot Bournemouth belyste många av Uniteds problem under säsongen. Att 4-2-3-1 systemet som Solskjaer för det mesta spelar med inte är anpassat till det här laget. Med Pogba borta håller de defensiva spelarna alldeles för låg klass, vilket också gör att mittbackarna Lindelöf och Maguire alldeles för ofta står utan större hjälp.

Embed from Getty Images

Personligen efterfrågar jag helt och hållet att vi ska gå över till en trebackslinje, som kanske inte är optimal men det är inte heller en formation som sätter för stor tilltro till de defensiva mittfältarna. Ett annat problem är rollen som nummer 10. Jesse Lingard som till en början var tänkt för den positionen har inte hittat formen sedan tidigt 2019 och han ser inte heller ut att vara påväg mot en ny toppform. Juan Mata är långtifrån startelvan och ser långsammare och trögare ut än vad han någonsin varit. Andreas Pereira fick chansen på den positionen mot Bournemouth, även om han gjorde mycket taktiskt rätt blev det smärtsamt tydligt hur långt efter han är i kvalitet för att hålla i ett topplag i Premier League.

I en annan artikel på den här sidan hyllade jag att Solskjaer tog ut ett starkt lag i Ligacupen mot Chelsea och efterfrågade större rotation mot Partizan Belgrad istället. Vi börjar med att notera vilka spelare som definitivt inte kan spela den här matchen. Det handlar om Eric Bailly, Tim Fosu-Mensah, Paul Pogba, Nemanja Matic, Diogo Dalot, Victor Lindelöf, Luke Shaw och Axel Tuanzebe. En hel del av dessa spelare skulle i normalfall roterats in i den här matchen.

I målet tror jag att det blir Sergio Romero. Solskjaer har dock överraskat förr och ställt de Gea i mål. Vill ha trebackslinjen med Jones, Maguire och Rojo, då Lindelöf också saknas på grund av skada. Inte för att det finns en större trygghet med Jones och Rojo, men när ska de få spela om de inte gör det i en sån här match? I brist på bättre roteringsalternativ får Wan-Bissaka ta ytterrollen på högersidan och Brandon Williams ska självklart ta den på vänster.

Embed from Getty Images

Framför backlinjen vill jag se James Garner och Fred, då Scott McTominay är i behov av vila. Jesse Lingard ska få ännu en chans att visa att han kan spela fotboll med Greenwood och Martial framför sig. Hade velat ta in Gomes på Lingards postition, men Gomes verkar saknas pågrund av skada.

Tahith Chong verkar ha fått tillbaka formen i reservlaget och stod för en bra insats i måndags då han också gjorde två mål. Han var tillsammans med Ethan Laird och Matej Kovar med på träningen dagen innan match. De verkar dock vara långtifrån en plats i startelvan.

Det som bli viktigast för Manchester är att försöka bryta ner Partizan Belgrads försvar. Under Europa League gruppspelet har United bara gjort två mål, detta efter en fin aktion av Mason Greenwood i mötet mot FC Astana och ett mål från straffpunkten i Belgrad av Anthony Martial. Det har varit alldeles för enkelt för Uniteds motståndare att ställa upp med ett försvarsspel som gör det förtvivlat svårt för United att prestera några farligheter i anfallsspelet. Det är en av anledningarna till att jag tror att det behövs två anfallare. Det i kombination med ett betydligt snabbare passningsspel är en av nycklarna till vinst.

Embed from Getty Images

Vi ska komma ihåg från matchen i Belgrad att Partizan inte alls var ofarliga när de stack upp och anföll. Faktum är att Partizan vann både det totala skottstatistiken och antalet skott på mål senast det begav sig.

Det är långtifrån en säker match trepoängare, men en sådan skulle i det här läget betyda mycket då man med två matcher kvar av gruppen kan vara färdiga för avancemang, extra viktigt då nyckelspelarna kan vila i bortamatchen mot FC Astana i Kazakstan.

 

Möjlig startelva:

Partizan Belgrad

Sedan mötet för två veckor sedan har Partizan Belgrad hunnit med att spela tre matcher. Det har blivit två vinster mot Spartak Subotica och Vojvodina, medans det blev förlust mot Čukarički. Laget placerar sig på en fjärdeplats i den serbiska ligan med hela tio poäng upp till Röda Stjärnan som toppar tabellen.

I Europa League ligger man trea nu när tabellen vänder och skuggar AZ Alkmaar. Det lär stå mellan dessa två lag om vilka som går vidare från gruppen tillsammans med Manchester United. I den första omgången spelade man 2-2 mot AZ Alkmaar och man vann med 2-0 borta mot FC Astana.

Bäste målskytt i laget är Umar Sadiq, han var också den som skapade allra mest farligheter mot Manchester Uniteds försvar i den senaste matchen. I övrigt är det Zoran Tosic som vi supportrar till United känner igen lite extra. Serben värvades under konstiga former till United och stod bara för sammanlagt fem matcher innan han lämnade 2010. Han har tidigare mött Manchester United när han spelat för CSKA Moskva. Den före detta Liverpool-floppen Lazar Markovic minns vi också. I övrigt är det få spelare som gemene fotbollssupporter känner igen.

Embed from Getty Images

Tränare i laget är Savo Milošević som har varit i klubben sedan mars 2019. Han fick en bra start i Partizan när man vann den serbiska cupen genom vinst mot ärkerivalerna Röda Stjärnan. Det gjorde att han fick fortsätta som tränare och för att nå gruppspelet i Europa League besegrade man Connah’s Quay, Malatyaspor och Molde.

Som alltid när Manchester United spelar hemma i Europa så gäller det att ta uppgiften på allra största allvar. Det är en av årets största matcher för Partizan Belgrad, medan det för United är en match som supportrar och spelare helst av allt vill ha överstökad. Den här årgången av Manchester United är inte tillräckligt bra för att ställa ut skorna och tro att det ska lösa sig på hemmaplan.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United och Partizan Belgrad har mötts vid tre tillfällen. För två veckor sedan då Manchester United vann med 1-0. Också vid ett dubbelmöte i Europacupens semifinal säsongen 1965/66. Då vann Partizan med sammanlagt 2-1, trots att man förlorade med 1-0 på Old Trafford.

Visste ni att…

 • Manchester United har inte förlorat på tio hemmamatcher i Europa League.
 • Partizan Belgrad har vunnit tre utav sexton bortamatcher i Europa League. Alla lag som har besegrats har haft ett A i början av namnet. Augsburg, AZ Alkmaar och Astana.
 • Partizan Belgrads tränare Savo Milošević spelade i Aston Villa 1995-98 och mötte Manchester United sex gånger. Tre utav dessa mötte han Ole Gunnar Solskjaer.

Matchfakta

Manchester United
Partizan Belgrad

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, gruppspel, 4:6
Tid: Torsdagen den 7 november 2019, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Eurosport 1, Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, december)
 • Dalot (ljumske, inget datum)
 • Fosu-Mensah (knä, januari)
 • Matic (skadad, ev. 24 november)
 • Pogba (vrist, december)
 • Shaw (hamstring, ev. 24 november)
 • Tuanzebe (höft, ev. 24 november)
 • Victor Lindelöf (skadad, ev. 10 november)
Tveksamma:

 • Gomes (fot)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 10:e3-4-413-1113
Bästa målskytt: Rashford (5)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
F6/10NewcastleBPL0-1
O20/10LiverpoolHPL1-1
V24/10PartizanBEL1-0
V27/10NorwichBPL3-1
V30/10ChelseaBLC2-1
F2/11BournemouthBPL0-1

Partizan Belgrad

Skador:

 • Markovic (muskel, mitten november)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 4:e9-2-332-929
Bästa målskytt: Sadiq (7)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V9/10VodojazaBcupen6-0
F19/10M LucaniBligan0-1
F24/10Man UnitedHEL0-1
V27/10S SuboticaHligan4-0
F30/10CukarickiBligan1-2
V2/11VojvodinaHligan4-0

United mot Partizan

Totalt: 32-0-12-2
Hemma: 11-0-01-0
SENASTE MÖTENA
F1966-04-13BEC0-2
V1966-04-20HEC1-0
V2019-10-24BEL1-0

United mot Serbien

Totalt: 64-1-18-6
Hemma: 22-0-0

Partizan mot England

Totalt: 164-1-1114-25
Borta: 81-0-7

Domare: Mattias Gestranius

Assisterande: Aravirta, Alakare, fjärdedomare: Nevalainen.
M
EL 2019/20:12000
EL 2018/19:29000
EL totalt (kval exkluderat):1143301