Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United Power Rankings, november 2019

I Manchester United Power Rankings rankar vi månadsvis Manchester Uniteds spelare från sämst till bäst. Det här är listan för november 2019 och behandlar perioden från landslagsuppehållet i oktober till nu.

Den första listan var dyster läsning. Nu går det att skönja förbättring och mellan landslagsuppehållen blev det fem vinster och bara en förlust på sju matcher. Dessutom finns det tecken på att offensiven börjar komma igång, med elva gjorda mål de fem senaste matcherna.

Värt att notera är att vi har gått runt på få spelare. Av de 29 spelarna på listan var det bara 19 som fick speltid under perioden. Begränsar vi det till ligan så använde Ole Gunnar Solskjaer endast 16 spelare och av dessa fick bara 13 chansen i startelvan. 

Rankningen baseras på 1) managerns förtroende, 2) form, 3) kvalitet och 4) övrigt. Se första Power Rankings för en utförligare förklaring av kriterierna.

29. Tim Fosu-Mensah (oförändrad)

Senast: 29 / Bästa: 29 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 29

28. Eric Bailly (oförändrad)

Senast: 28 / Bästa: 28 / Sämsta: 28 / Snittplacering: 28

27. Lee Grant (oförändrad)

Senast: 27 / Bästa: 27 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 27

26. Tahith Chong (ner 2)

Senast: 24 / Bästa: 24 / Sämsta: 26 / Snittplacering: 25

Det vore lögn att påstå att det går bra för Chong. Av de utespelare som inte fick någon speltid är Chong den enda som var tillgänglig i samtliga matcher.

25. Angel Gomes (ner 3)

Senast: 22 / Bästa: 22 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 24

24. Diogo Dalot (ner 3)

Senast: 21 / Bästa: 21 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 23

23. Nemanja Matic (ner 8)

Senast: 15 / Bästa: 15 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 19

Uniteds mittfält är väldigt tunt men detta till trots är det nog ingen som har saknat Matic. Det luktar klubbyte i januari.

22. Luke Shaw (ner 2)

Senast: 20 / Bästa: 20 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 21

Har inte spelat sedan i augusti. Var given i startelvan då. Att han kliver rakt in i startelvan när han är färdigrehabiliterad är ingalunda självklart.

21. Axel Tuanzebe (ner 11)

Senast: 10 / Bästa: 10 / Sämsta: 21 / Snittplacering: 16

Det såg så bra ut för Tuanzebe. Ole Gunnar Solskjaer bestämde sig för trebackslinje mot Liverpool. Delvis, tror jag, för att bereda plats för Tuanzebe. Så blev mittbacken skadad på uppvärmningen och om han på allvar knackade på dörren till startelvan i oktober så är vägen dit längre nu.

20. Paul Pogba (ner 11)

Senast: 9 / Bästa: 9 / Sämsta: 20 / Snittplacering: 15

Skadelistan må vara lång men Paul Pogba är den enda som verkligen kan höja kvaliteten på startelvan (sorry Luke Shaw). Oerhört saknad. Får han chansen som tia när han gör comeback?

19. Phil Jones (upp 6)

Senast: 25 / Bästa: 19 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 22

Bailly och Tuanzebe har varit skadade, Smalling är utlånad. Detta till trots fick Jones bara speltid i en match. Längst ner i mittbackshierarkin och Jones bör leta ny arbetsgivare.

18. James Garner (upp 8)

Senast: 26 / Bästa: 18 / Sämsta: 26 / Snittplacering: 22

När förra listan skrevs väntade Garner fortfarande på att säsongsdebutera. Sedan dess har han, till följd av skador, varit ett givet inslag i matchtruppen. Borta mot Partizan fick han sin första match från start. Ingen succé men en klart godkänd insats. Borde ha fått sin andra start, antingen mot Chelsea eller i hemmamatchen mot Partizan, men Solskjaer tänkte annorlunda. Det blir spännande att se hur säsongen utvecklar sig för Garner, men uppenbart är att lagledningen inte tycker att han är riktigt redo.

Embed from Getty Images

17. Juan Mata (ner 3)

Senast: 14 / Bästa: 14 / Sämsta: 17 / Snittplacering: 16

När det blev landslagsuppehåll i oktober hade Mata startat fyra av de fem senaste ligamatcherna. Sedan dess har det blivit noll minuter i ligan. Fick heller ingen speltid mot Chelsea. Gjorde en bra insats hemma mot Partizan, vilket väl mest bara indikerar att han fortfarande duger mot uselt motstånd.

16. Jesse Lingard (ner 3)

Senast: 13 / Bästa: 13 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 15

Lingards formsvacka är avgrundsdjup. Placeras före Mata då han faktiskt får speltid i ligamatcher.

15. Mason Greenwood (ner 3)

Senast: 12 / Bästa: 12 / Sämsta: 15 / Snittplacering: 14

Solskjaers pratar upp Greenwood men vägrar fortsatt ge honom speltid i meningsfulla matcher. Imponerade med mål och assist i hemmamatchen mot Partizan. Det var hans enda start den här perioden. I ligan får den unga anfallaren fortsatt nöja sig med korta inhopp.

14. Sergio Romero (upp 4)

Senast: 18 / Bästa: 14 / Sämsta: 18 / Snittplacering: 16

13. Marcos Rojo (upp 4)

Senast: 17 / Bästa: 13 / Sämsta: 17 / Snittplacering: 15

Viska tyst nu men Rojo har faktiskt varit okej den här säsongen. Så pass okej att när någon föreslog att han skulle gå före Lindelöf i startelvan så möttes den åsikten inte med gapskratt. 

12. Ashley Young (ner 1)

Senast: 11 / Bästa: 11 / Sämsta: 12 / Snittplacering: 12

Fortfarande lagkapten har Young, i Shaws frånvaro, varit förstaval i ligamatcherna. Men det är över nu för Ashley Young.

11. Andreas Pereira (ner 3)

Senast: 8 / Bästa: 8 / Sämsta: 11 / Snittplacering: 10

Med undantag för snart pensionerade Young är Pereira sämsta spelaren i startelvan. Om han inte lyfter sig enormt ska han ha extrem tur för att inte bli den som bänkas när Pogba gör comeback.

10. Brandon Williams (upp 13)

Senast: 23 / Bästa: 10 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 17

Sensationen Brandon Williams kom från ingenstans och är nu Uniteds bästa vänsterback. Utsedd till Uniteds bästa spelare mot Partizan (b), utsedd till Uniteds bästa spelare mot Brighton. ”Han gör det svårt för mig att inte ta ta ut honom,” kommenterade Solskjaer efter Brighton. Solskjaer måste göra det enkelt för sig, allt annat vore vansinne.

9. Victor Lindelöf (ner 3)

Senast: 6 / Bästa: 6 / Sämsta: 9 / Snittplacering: 8

Har trots skadeproblem kunnat spela i nästan alla matcher. Formen är dock tveksam och rösterna som vill att Lindelöf ska petas hörs allt oftare.

8. David de Gea (ner 3)

Senast: 5 / Bästa: 5 / Sämsta: 8 / Snittplacering: 7

7. Harry Maguire (ner 4)

Senast: 3 / Bästa: 3 / Sämsta: 7 / Snittplacering: 5

Fick bära kaptensbindeln mot Brighton och känslan är att Solskjaer redan nu har bestämt sig för att Maguire tar över som permanent kapten när Young lämnar. Ingalunda felfri men han har en stor del i att United nu släpper till väldigt få målchanser. Räkna också med att Maguires nivå kommer att höjas när han får Williams och inte Young som vänsterback.

6. Fred (upp 10)

Senast: 16 / Bästa: 6 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 11

Williams prisades som bästa Unitedspelare mot Brighton. Fred borde ha fått priset. Börjar så sakta se ut som en Unitedmittfältare. Energi har han alltid haft men de senaste matcherna har han varit mycket bättre i positionsspelet kombinerat med ett ambitiösare och noggrannare passningsspel. Men han måste sluta med distansskotten.

5. Aaron Wan-Bissaka (ner 3)

Senast: 2 / Bästa: 2 / Sämsta: 5 / Snittplacering: 4

Spontant skulle jag säga att Wan-Bissaka inte har varit riktigt lika bra som han var i början av säsongen. Det skulle dock kunna bero på att förväntningarna har höjts efter hans tidiga prestationer.

4. Scott McTominay (oförändrad)

Senast: 4 / Bästa: 4 / Sämsta: 4 / Snittplacering: 4

Backar vi bandet några matcher så hade jag placerat McTominay högst på listan. Han tycktes dock få soppatorsk, insatserna mot Bournemouth och Partizan (h) var nog hans sämsta för säsongen. Solskjaer måste hitta ett sätt att vila McTominay då och då.

3. Daniel James (ner 2)

Senast: 1 / Bästa: 1 / Sämsta: 3 / Snittplacering: 2

Första listettan är nu trea. Detta till trots tycker jag att Dan James har varit bättre den här perioden än under säsongsinledningen. Han har gjort oerhörda framsteg under sin korta tid i klubben och de snabba benen kombineras allt oftare med bättre teknik och bättre beslutsfattande. Briljanta assists till Rashford mot Liverpool och Norwich men det var James enda poängbidrag under perioden, så fortfarande har han kvar att jobba upp poängproduktionen.

2. Marcus Rashford (upp 5)

Senast: 7 / Bästa: 2 / Sämsta: 7 / Snittplacering: 5

Rashford har under periodens sju matcher bidragit med sex mål och två assists. Tyvärr har han också bidragit med några hårresande missar. Kunde ha gjort hattrick mot Partizan (h), missade öppet mål mot Brighton. Martials återkomst till laget har flyttat ut Rashford på kanten, vilket gynnar både spelaren och laget.

1. Anthony Martial (upp 18)

Senast: 19 / Bästa: 1 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 10

Plötsligt har United i flera matcher spelat en frejdig offensiv fotboll. Huvudförklaringen till det? Anthony Martial. Den franska anfallaren leder linjen briljant och även om det inte borde vara så är han en mycket bättre targetspelare än både Rashford och Romelu Lukaku. Fortfarande har Martial kvar att bevisa att han kan prestera i match efter matcher under en längre period men just nu är han Uniteds bästa fotbollsspelare.