Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kvartalsrapport och konferenssamtal: Europa League ger sänkta löner

Manchester United PLC presenterade idag sin ekonomiska resultatrapport för det första kvartalet (perioden 1 juli till 30 september) i det finansiella året 2019/20.

Intäkterna för perioden är 135,4 miljoner pund, en marginell minskning jämfört med samma period förra året. Framtidsutsikterna är oförändrade. Intäkterna för hela året förutspås landa på mellan 560 och 580 miljoner pund, en markant minskning jämfört med förra året.

Periodens höjdpunkter är, enligt rapporten:

  • Långtidskontrakt med Mason Greenwood och Brandon Williams
  • Nytt klubblags-VM där 24 lag kommer att delta, med den första turneringen i Kina 2021
  • De kommersiella intäkterna ökar
  • Plus några nya sponsorsavtal

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Vi har en tydlig vision gällande fotbollsfilosofi och rekrytering. De signifikanta investeringarna som vi har gjort de senaste åren på områden som övergångar, rekryteringsinfrastruktur, analytics och vår akademi börjar redan bära frukt. Vi är väldigt stolta att inom kort närma oss milstolpen 4000 matcher med minst en akademispelare involverad, och vi är speciellt optimistiska gällande de betydande unga talanger som för tillfället kommer fram. Vårt slutliga mål är att vinna titlar genom att spela spännande fotboll med ett lag som sammansmälter akademiprodukter med världsklassvärvningar.

Nyckeltalen:

(Klicka på bilden för en större version.)

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna för kvartalet landar på 135,4 miljoner pund. I princip oförändrat mot förra året, då intäkterna var 135,0 miljoner pund.

  • De kommersiella intäkterna ökar med 5,9 % till 80,4 miljoner pund. Detta till följd av nya sponsorsavtal och ökade intäkter från sommarens turné.
  • Intäkterna för broadcasting minskar kraftigt och landar på 32,9 miljoner pund, jämfört med 42,8 miljoner pund förra året. Detta är kostnaden för att inte spela i Champions League (vilket kompenseras av sänkta löner, se nedan). I rapporten noteras dock att den fulla påverkan på resultaten sker först i det andra kvartalet, givet hur intäkterna fördelas över säsongen.
  • Matchdagsintäkterna ökar med 35,6 % till 22,1 miljoner pund. Detta är dock ingen trend utan förklaras av att United hade två extra hemmamatcher jämfört med förra året.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) ökar med 18,4 % till 34,8 miljoner pund.

Nettoresultatet är en vinst på 3,9 miljoner pund, jämfört med 7,0 miljoner pund förra året.

Skulden har ökat massivt med 55,5 % och är nu 384,5 miljoner pund. Förklaringen är att United använde kontanttillgångar för att köpa spelare. Som vanligt noteras att bruttoskulden i USD är oförändrad.

Lönekostnaderna uppgick till 70,2 miljoner pund, en minskning på 8,8 %. Detta förklaras av att spelarna har lägre lön de säsonger United inte spelar i Champions League.

Framtidsutsikterna är oförändrade jämfört med resultatrapporten för 2018/19. Intäkterna för året förväntas landa på mellan 560 och 580 miljoner pund, med EBITDA på mellan 155 och 165 miljoner pund. Både intäkter och EBITDA förväntas sjunka markant jämfört med förra året (627,1 och 185,8).

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att United presenterar sina ekonomiska rapporter hålls alltid ett konferenssamtal med investerare. (Att notera här är att målgruppen för de här samtalen är investerare som funderar på att köpa eller sälja aktier, inte supportrar och journalister. Det är väldigt lite fokus på fotboll.)

Den här gången deltog Ed Woodward samt Richard Arnold (Group Managing Director), Cliff Baty (Chief Financial Officer), Corinna Freedman (Head of Investor Relations) och Hemen Tseayo (Head of Corporate Finance). Tseayo inte sa ett enda ord, vilket är brukligt.

Akademin är ”klubbens hjärta”, säger Woodward. Han hävdar att United har investerat i akademin de senaste åren och att det nu börjar bära frukt.

Tittarsiffrorna för den engelska fotbollen ökar.

Klubblags-VM i nytt format med 24 deltagande lag ska spelas i Kina i juni 2021.

Nya regler för spelarlån kommer inte påverka United i någon nämnvärd utsträckning.

Sociala medier, app, hemsida och MUTV får som vanligt skryt.

Konferenssamtalet går att lyssna på här.