Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Rashfords nyfunna målform

Landslagsuppehållet är äntligen över, i dagens Mike Phelan’s Shorts pratar vi lite om vem jag tror är nyckeln till att Premier League skall fortsätta ännu bättre än den nyss gjorde. En kontroversiell åsikt kring Maurico Pochettino kan också synas.

Rashfords nyfunna målform

Nio mål på sina tio senaste matcher, alla turneringar inräknat inklusive landslagsspel, detta är den form Marcus Rashford har visat upp den senaste månaden. Det har frågats förr, inte minst av mig, men kan detta vara tillfället då han tagit steget från talang till etablerad toppspelare?

Nu går vi in i den del av säsongen där vi spelar match på match utan landslagsuppehåll hela vägen fram till mars. Att Marcus Rashford går in i den delen med ett stekhett självförtroende och ett suveränt samarbete med Anthony Martial kan mycket väl vara skillnaden mot en total katastrof och att börja plocka platser i tabellen.

Vi hade fyra ligamatcher mellan de två tidigare landslagsuppehållen, med två segrar en oavgjord och en förlust som facit. Sheffield United, Aston Villa, Tottenham och Manchester City är våra fyra närmsta ligamotståndare, med en Rashford i form kan facit under de fyra matcherna faktiskt bli bättre än de fyra tidigare.

Football, bloody hell

För mindre än sex månader sedan spelade Tottenham Hotspurs final i Champions League, igår fick Mauricio Pochettino sparken. Spurs ligger på plats 14 i ligan, något som till slut fick Daniel Levy att ta beslutet att låta argentinaren lämna.

Vi vet hur fotbollen fungerar, presterar du inte får du sparken som tränare, i princip är det så enkelt. Samtidigt är det ju ett idiotiskt sätt att arbeta på, om man har en tränare som har en filosofi man tror på bör inte formdippar leta till en sparkning.

Embed from Getty Images

Vad har detta med United att göra frågar sig kanske någon? Jo Pochettino har kopplats ihop med United under ett par år nu, där väldigt många skulle se honom som en perfekt man för Manchester United. Här tar jag dock den försiktiga linjen. Har Pochettino tagit Tottenham från ett mittenlag till att vara en självklar del av det som det senaste åren kallats för ”topp sex”, ja. Men är Pochettino verkligen rätt man för Manchester United?

Ingen aning är det ärliga svaret. Men det faktum att han haft tillgång till en av Premier Leagues absolut bästa trupper de senaste säsongerna, och ändå inte varit i närheten av att vinna ligan, och det är oroväckande. Ja, han tog Spurs till CL-finalen i våras, men det var också en av de svagaste Champions League-säsongerna på många år.

Min åsikt är egentligen ganska enkel. Pochettino är en bra tränare, men han är ingen självklar frälsare för Manchester United. Det är inte tränarfrågan som är det mest brinnande problemet i Manchester United, det problemet sitter precis ovanför tränaren. Så länge den frågan inte är löst är det helt poänglöst att göra sig av med Ole Gunnar Solskjaer, särskilt då han bara fått ett transferfönster på sig och det han gjorde i det fönstret var mycket bra. Detta bör innebära att Pochettinos chans som Unitedtränare åtminstone skjuts upp några år då han lär få chansen någon annanstans nu. Bayern München kanske?

Damernas nästa steg: besegra topplagen

Manchester Uniteds damer ligger i skrivande stund på sjätte plats i ligan. Tre segrar (samtliga med hållna nollor) och lika många förluster (samtliga med 1-0) har inkasserats, och ett tydligt mönster går att skönja, nämligen det faktum att United slår de sämre lagen väldigt stabilt men samtidigt inte har lyckats rubba något av topplagen.

Manchester City, Arsenal och nu senast Chelsea har alla besegrat United och det är dessa tre lag som bildar topptrion. Det är att lyckas slå dessa lag som är nästa steg, mot Everton som just nu ligger fyra (en plats före United) tog United en komfortabel seger med 3-0, så det känns som att United ganska tydligt faktiskt är ligans fjärde bästa lag, även om Everton alltså just nu gästspelar där.

Nästa ligamatch mot något av topplagen är inte förrän i februari då Chelsea kommer på besök. Fram tills dess har United drygt tio matcher att bättra på spelet för att kunna utmana dem, med tanke på hur snabbt Casey Stoney tagit laget dit det är nu är det verkligen inte en omöjlighet att United under våren tar nästa kliv.