Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Sjukare saker har ju hänt

Embed from Getty Images

Det har återigen blivit dags för frågor och svar med Muss. Knappt en tredjedel av Premier League 2019/20 har spelats, här sammanfattar vi våra tankar om den delen.

Tolv omgångar är spelade, United ligger sjua med nio poäng upp till fjärdeplatsen och hela arton poäng till förstaplatsen. Är det i linje med vad du förväntat dig?

Adam Fröberg: Både ja och nej. Förväntade mig att det skulle bli tufft, men inte att vi skulle ligga nio poäng ifrån fjärdeplatsen i mitten av november.

Elias Hallström: Tabellplaceringen är väl i sig ganska väntad, men avståndet till fjärdeplatsen är alldeles för långt, för att inte tala om förstaplatsen. Lite bättre hade jag väl trott att det skulle se ut, men samtidigt är det inte det minsta förvånande.

Mikael Österdahl: Nej, det är långt under förväntat.

Marcus Beijar: Det är det väl inte. Sett till försäsong och säsongsinledning hade jag nog sett oss som ett lag som skulle vara topp fem. Sedan hade jag kanske inte räknat in Leicester och Chelsea som topp fyragäng. Sett till det material vi har och de skador vi har haft är det ju ungefär detta man kan förvänta sig.

Gustav Brinck-Larsen: Jo, någonstans är det väl det. Före säsongen är ju förhoppningarna alltid högre, men att vi skulle ha problem att hänga med mot fjärdeplatsen var ju uppenbart. Att det skulle vara riktigt så många poäng till fjärde- och förstaplatsen trodde jag dock inte.

Har Liverpool avgjort ligan?

Adam Fröberg: Det är omöjligt att definitivt avgöra en liga så här tidigt, men visst känns det onekligen så. Men sjukare saker har ju hänt…

Elias Hallström: Ja, vinsten mot City var definierande och man gör dessutom inte om samma misstag från förra säsongen när man tappade en sjupoängsledning.

Mikael Österdahl: Nej. Jag är tämligen säker på att ligan inte existerar den här säsongen. Och det går givetvis inte att avgöra något som inte existerar.

Marcus Beijar: Ja, det tror jag. Klart att Liverpool kommer att få sin svacka de också, men varken Chelsea eller Leicester är bra nog att utmana över 38 omgångar medan City är för skadekänsligt och trött. Dessutom brukar de ju vara som sämst efter nyår i normala fall.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, de kommer vinna den.

Borde Ole Gunnar Solskjaer få sparken, och vem skulle i så fall vara ett realistiskt alternativ att ersätta honom? (Observera att frågan är besvarad före det att Mauricio Pochettino fick sparken från Tottenham.)

Adam Fröberg: Drömscenario: Ralf Rangnick ersätter för resten av säsongen och blir sedan sportchef. Är dock dessvärre extremt osannolikt. Givetvis hoppas jag att Solskjaer är rätt man långsiktigt, men det tror jag inte. Då ser jag hellre att någon annan får stå för denna ”ombyggnation”. Gärna Pochettino, men det är som tidigast möjligt till sommaren.

Elias Hallström: För ett tag sedan var jag av den åsikten, men har svängt lite nu. Inte för att det nödvändigtvis ser bättre ut just nu, det finns fortfarande inga linjer eller någon filosofi för hur spelet ska bedrivas, men det borde finnas någon kompromiss. Tränaruppdraget känns för stort för Solskjaer, men han har samtidigt prickat rätt med värvningarna, och United sägs ju vara på jakt efter en teknisk direktör/sportchef. Tror mer på honom i en sådan roll och att ett mer etablerat namn tar över till sommaren.

Mikael Österdahl: Det skulle vara tämligen meningslöst att sparka ännu en manager så länge det fortfarande är samma inkompetenta tjommar som bestämmer vem som ska ersätta. På det stora hela gillar jag det Solskjaer har gjort med truppen (värvningar, om än alldeles för få, och försäljningar). Byter vi manager nu kommer nästa vilja göra sin sak, vilket innebär att vi i så fall börjar om igen.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Nej. Det tycker jag inte. Han kan inte trolla med knäna heller. Det här materialet hade ingen annan tränare gjort något större underverk med. Sedan kan man ifrågasätta Solskjaers matchcoachande och hans ringa erfarenhet i den här typen av situation, men på det stora hela vet jag inte om ett byte ändrat så mycket.

Gustav Brinck-Larsen: Nej, problemet ligger inte där. Han har dessutom visat fingertoppskänsla med sina värvningar och spelet har funkat okej när de offensiva pjäserna funnits tillgängliga. Så nej, långt ifrån att sparka honom är vi.

Vilken spelare har varit den största positiva överraskningen hittills?

Adam Fröberg: Daniel James. Att han var lovande visste vi, och att han satt på en enorm speed, men jag trodde inte att han skulle visa sig bli så här betydande så fort. Grymt kul att se.

Elias Hallström: Egentligen skulle jag nog säga McTominay då han har hållt en jämnare nivå, men det går inte att bortse från Daniel James, han har utvecklats enormt på bara ett par månader. Speeden visste vi ju att han hade, men nu kombinerar han den med teknik och beslutsfattande som jag inte trodde vi skulle få se än på ett tag. Har dessutom en förmåga att alltid få något att hända med bollen vid fötterna, vilket ibland behövs när det står still runtomkring.

Mikael Österdahl: Dan James med bred marginal. Det var nog snarare tänkt att han skulle utmana om en plats på bänken den här säsongen men nu är han ju självskriven i startelvan. McTominay är en annan som har överraskat positivt. Däremot är det ingen överraskning att Williams har varit så bra som han har varit.

Marcus Beijar: Scott McTominay. Har gjort det defensiva mittfältet till sitt, och det såg väl inte jättemånga hända. Fortfarande kanske inte de stora matchernas man, men han växer. Dan James är god tvåa, men där var förväntningarna annorlunda.

Gustav Brinck-Larsen: Utan tvekan Daniel James. Jag trodde han skulle rotera, men just nu är han given i offensiven. Även Brandon Williams förtjänar ett omnämnande.

Vilken spelare har varit den största negativa överraskningen hittills?

Adam Fröberg: Av de som har spelat tillräckligt, och som jag ändå hade en någorlunda förhoppning på, är Jesse Lingard överlägsen etta. Han är ingen världsspelare, men betydligt bättre än det han visat i år. Alldeles, alldeles för dåligt.

Elias Hallström: Om man ska basera detta på spelare som faktiskt har spelat under säsongen och inte varit bänkade eller skadade, säger jag Andreas Pereira. Han bidrar förvisso alltid med gedigna arbetsinsatser, men kvaliteten saknas alldeles för ofta i de avgörande lägena. Kändes som att han hade potential att bli något riktigt stort, den känslan är långt borta nu.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Många har presterat dåligt men i de flesta fallen (Mata, Matic, Pereira…) var de dåliga prestationerna förväntade. Den som framför allt har underträffat mina förväntningar är Jesse Lingard. Hedersomnämnande till Victor Lindelöf.

Marcus Beijar: Hur lång tid har vi? Nej, jag lägger min röst på Jesse Lingard. Var väl inte superbra ifjol men är ändå långt ifrån i nivå med vad som förväntas av en spelare i United.

Gustav Brinck-Larsen: Naturligt vore att svara Lingard, men det är jag inte överraskad över. Får säga Mata, till den här säsongen har han verkligen tappat så mycket kvalitet att han inte är ett realistiskt alternativ mot annat än riktigt dåligt motstånd.

Är det realistiskt att tro att United kan nå fjärdeplatsen den här säsongen?

Adam Fröberg: Omöjligt är det inte, men extremt tufft. Har svårt att se oss nå upp i jämnheten som krävs i kombination med att Chelsea och/eller Leicester måste börja hacka ordentligt, samt att Arsenal/Spurs inte får få ordning på sina bekymmer. EL är vår största chans, även om det också blir svårt.

Elias Hallström: Ja, absolut. Vi brukar ju kunna få med oss resultat i toppmatcherna, men då gäller det att vinna de ”enklare” matcherna, såsom Crystal Palace hemma till exempel. Vi konkurrera ju också med lag som Tottenham och Arsenal, klubbar där det inte råder harmoni precis.

Mikael Österdahl: Avståndet uppåt är så pass stort att chansen är liten. Samtidigt har Uniteds resultat varit kraftigt sämre än prestationerna medan det har varit tvärtom för Leicester. Sånt brukar jämna ut sig över tid, även om det också kan bli så att prestationerna förändras baserat på resultaten.

Marcus Beijar: Näe. Det förutsätter att varken Arsenal eller Tottenham hittar formen och att endera Chelsea eller Leicester säckar ihop SAMTIDIGT som vi höjer oss ett antal nivåer. Ser inte det hända ändå.

Gustav Brinck-Larsen: Det kan vi göra, mest på grund av att det är så många lag där som kan slå varandra. Men jag tror inte vi gör det.

Tahith Chong ryktas ha bestämt sig för att lämna United efter säsongen då hans kontrakt går ut. Dina tankar om det?

Adam Fröberg: Den spelare av de ynglingar som fått chansen med minst potential. Med det sagt är han inte dålig, men det skulle samtidigt inte vara vårt största tapp i världshistorien.

Elias Hallström: Ingen förlust för United. Har inte tagit chansen när han har fått den och egentligen har man inte heller sett några tendenser som indikerat något särskilt. Spelare som Greenwood och Gomes anser jag ligger långt före Chong.

Mikael Österdahl: Chong har inte utvecklats på det sätt som jag trodde. Han är dock fortfarande ung och potentialen finns där. Att släppa honom gratis (nästan, lite utbildningspengar får vi förstås) skulle vara väldigt dåligt.

Marcus Beijar: Det talas ju om Juventus och det är ju lite Paul Pogba-vibbar över det ändå. I min bok har inte Chong imponerat mycket nog för att få ett saltat seniorkontrakt. Samtidigt kan jag tycka att det är onödigt att släppa honom. Svårt.

Gustav Brinck-Larsen: Det bästa hade ju varit att sälja, men vad jag sett av Chong i A-laget hittills har han inte visat något som tyder på att han skall bli nåt, å om han då vill flytta kan han få göra det.

Inte heller Angel Gomes har ännu förlängt sitt utgående kontrakt. Kommer United lyckas behålla honom?

Adam Fröberg: Jag hoppas verkligen det. Men om han inte får mer speltid och förtroende förstår jag om han vill lämna. En enorm bolltalang med fler strängar på sin lyra än han fått möjlighet att vissa upp i seniorlaget hittills. Allt lär avgöras av speltiden under våren.

Elias Hallström: Ja, det tror jag, men han skulle nog må bra av att bli utlånad en eller två säsonger framöver.

Mikael Österdahl: Svårt att svara på. Pereira, Mata och Lingard är dåliga nästan varje gång men Gomes får ändå inte chansen. Då blir det svårt att sälja in klubben, allra helst som vi lär förstärka på positionen. Gomes har en enorm potential men det krävs också väldigt mycket för att han ska kunna uppfylla den potentialen. United borde vara bättre lämpade än någon annan klubb att ge honom rätt förutsättningar.

Marcus Beijar: Det tror och hoppas jag. Angel Gomes kan vara den släpande anfallare vi behöver de kommande tio åren, speciellt eftersom Paul Pogba antagligen är en förlorad man i sommar. Ge killen det han vill ha. Nu.

Gustav Brinck-Larsen: Det tror jag ändå, det känns som att Gomes och hans agenter väntar lite för att kunna maximera hans kontrakt.

Hur tycker du att Uniteds första sommarvärvning (Daniel James) har skött sig?

Adam Fröberg: Samma motivering här som tidigare (mest positiva överraskningen). Imponerande att han har visat sig bli så viktig redan nu, det trodde jag inte.

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Exemplariskt, motiverade detta längre upp.

Mikael Österdahl: Han har presterat långt över förväntan. När han kom var han knappt varm i kläderna i Championship och det brukar alltid ta tid för sådana spelare att hitta rätt. De senaste matcherna har han gjort enorma framsteg, både taktiskt och tekniskt.

Marcus Beijar: Över förväntan. Han är den här säsongens absoluta fynd i ligan. Snabb, så gott som outtröttlig och dessutom begåvad med en rätt bra bössa. Ett kap på alla sätt och vis.

Gustav Brinck-Larsen: Klart över förväntan. Behöver så klart fortfarande utveckla sin slutprodukt, men snabbheten och finurligheten är enormt bra.

Hur tycker du att Uniteds andra sommarvärvning (Aaron Wan-Bissaka) har skött sig?

Adam Fröberg: Började extremt bra. Efter sjukdomsfrånvaron har han inte varit riktigt lika överjävlig, utan att på något vis ha varit dålig. Vill se en aning mer offensivt. Defensivt är han svårpasserad, minst sagt.

Elias Hallström: Utmärkt. Så otroligt skönt att inte behöva oroa sig för vem som ska spela på högerbacken längre, ibland var det Valencia, Young eller Dalot, nu är det inte ens en diskussion längre. Bästa högerbacken sedan Garys dagar.

Mikael Österdahl: Han har varit bra, vilket var förväntat. Defensivt är han världsklass men offensiven behöver han fortfarande förbättra.

Marcus Beijar: Snudd på över förväntan. Vi visste att han var bra, men kanske inte så här pass bra ändå. Otroligt tacklingsvillig och säker när han väl stöter till. Bra offensivt och defensivt, även om han inte behövs lika mycket framåt då Dan James spelar.

Gustav Brinck-Larsen: Fantastiskt bra. Defensivt var det längesen vi hade något stabilt där, och han försöker ändå fylla på framåt även om det behöver bli bättre där.

Hur tycker du att Uniteds tredje sommarvärvning (Harry Maguire) har skött sig?

Adam Fröberg: Bättre än han generellt verkar få cred för. Bortsett från ett par missar (som jag till viss del skyller på att han inte varit ihopspelad med laget) har han sett bra ut. Inte dominant, men bra. Vårt försvar är mycket bättre i år, med honom centralt i backlinjen, än förra året. Kommer bara bli bättre.

Elias Hallström: Bra. Harry har ändå kommit in med mest press och krav på att leverera direkt, och även om Uniteds backlinje inte har varit felfri sedan han kom in, har det ändå blivit så mycket bättre än på senare år. Tydligt att han är överhuvudet i backlinjen.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Jag vill nog ändå påstå att han är huvudanledningen till att vårt försvarsspel på det stora hela har varit så stabilt. Visst finns det detaljer att arbeta på men jag tycker att hans misstag har övervärderats.

Marcus Beijar: Som väntat. Han är en klassmittback, en av ligans bästa och det United behövde för att stadga försvaret. Inte värd pengarna, men det visste vi ju. Dippade lite i oktober men känns som om han är på väg in i det nu igen.

Gustav Brinck-Larsen: Helt okej får jag säga, Maguire bidrar på nåt sätt till att göra de andra i defensiven mer stabila, även om han själv stundtals har problem en mot en. En klar uppdatering mot vad vi hade tidigare, vilket antalet insläppta mål jämfört med förra säsongen vittnar om.