Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Var är spelidén?

Bra insatser före landslagsuppehållet, extremt dåligt spel i första matchen efter det gör att det går att fundera på var Manchester United står. Här är veckans kortkrönikor i vår Mike Phelan’s Shorts.

Var är spelidén?

Manchester United har spelat 19 tävlingsmatcher den här säsongen, och ännu går inte att skönja en spelidé värdig ett lag som påstår sig vilja nå toppen av Premier League. Min fråga är egentligen ganska enkel; förstår Ole Gunnar Solskjaer att det här laget inte har i sig att vara spelförande och att han därför väljer att satsa på snabba omställningar, eller är han oförmögen att sätta ett offensivt spel?

Inte heller under förra säsongen såg vi egentligen något som luktade framtidstro vad gäller spelet, och då kan inte Solskjaer skylla på skador vilket han faktiskt till viss del ändå kan göra den här säsongen. Men oavsett skador skall Manchester United kunna prestera bättre än vad vi såg i söndags och har sett tidigare under säsongen. Ja, matcherna före landslagsuppehållet var positiva, men det känns för tillfället mest som en tillfällighet.

Det kommer två perfekta matcher för att dominera spel i veckan, med Astana borta och Aston Villa hemma, då måste Solskjaer få spelarna att ge oss någonting. Företrädesvis gör han det med kidsen som visar att de verkligen vill. Får han inte till det börjar jag luta åt att Solskjaer kanske skulle passa bättre som sportchef, utan ansvaret för att sätta en taktik…

Gemenskap bland fans

Jag ser titt som tätt matcher på John Scotts på Linnégatan där Red Army Göteborg, föredömligt ledda av Mats och David, ses och tittar på varje match. Jag hade gärna varit där varje match, men ibland gör livet i övrigt att det inte går och ibland (typ när jag skriver vår matchdagsblogg) är det åtaganden med Muss som gör att det inte är så smidigt att sitta där.

Samlingarna med Red Army förhöjer dock alltid mina matchupplevelser, egentligen oavsett hur det går i matchen. De sju minuterna när United gick från 0-2 till 3-2 i söndags hade varit fantastiska hemma i soffan, men på plats med andra likasinnade vreds glädjen upp till elva (för er som kan er Spinal Tap).

Det är på något sätt fascinerande och fint att folk från alla samhällsklasser och i alla åldrar kan ha ett gemensamt favoritlag och tack vare det träffas och ha roligt ett femtiotal eller så gånger per år. Frustrationen man känner av att United inte är där United borde lättas i alla fall en smula för mig när jag får prata av mig med gänget där.

Så nästa gång du är i Göteborg och det är match, kom förbi Red Army Göteborg. Är du på annan ort, spana in här var vi har samlingar vid matcher, och om vi inte finns där du bor – starta en lokalförening och bygg upp gemenskapen från grunden.

14 år utan Best

Vi avslutar med att rekommendera en annan krönika. Igår var det nämligen 14 år sedan George Best lämnade oss, detta uppmärksammades på Uniteds hemsida med den här fina texten av John White från Carryduff Manchester United Supporters’ Club i Belfast.