Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Presentation av de 14 tonåringarna som är aktuella mot Astana

Ole Gunnar Solskjaer tog med sig 14 tonåringar när Manchester United reste till Kazakstan för Europa League-matchen mot Astana. Några är relativt etablerade i a-laget, andra är helt nya. I den här artikeln presenterar vi dem alla.

Om jag i början på säsongen hade fått veta att 14 tonåringar skulle resa med laget hade jag gissat att Anthony Elanga skulle vara en av dessa. Den svenska anfallaren har dock ännu inte fullt ut anpassat sig till reservlaget, så det är rimligt att övriga spelare går före. Det kan också konstateras att Elanga är yngre än alla spelarna som fick följa med.

En som möjligen kunde ha varit aktuell är Hannibal Mejbri. Den franska mittfältaren uppfyller emellertid inte kraven för att listas på b-listan i Europa League.

51. Matej Kovar

Målvakt, Tjeckien, född 2000-05-17

Matej Kovar har den här säsongen växt ut till en nyckelspelare i reservlaget. I de matcher han får tillräckligt mycket att göra är han som regel en av matchens bästa spelare.

Behöver fortfarande arbeta på att sudda ut misstagen, som fortfarande är för många. Att unga målvakter gör misstag är regel snarare än undantag, det är dock inte alla som klarar av att arbeta bort dem.

Lyckas Kovar med det kan han nå hur långt som helst. Han är en nära nog komplett målvakt. Snabba reflexer, starka handleder, bra med bollen vid fötterna. Han andas vinnarmentalitet och kliver med jämna mellanrum fram med en straffräddning.

Kovar är, tycker jag, bättre än Dean Henderson var i samma ålder. Sedan har Henderson på ett mycket imponerande sätt gjort en karriär för sig själv. Kovar behöver nog lämna på lån ganska snart, för att ta nästa steg i utvecklingen.

Får han spela? Nej. Åtminstone inte från start, då Solskjaer har bekräftat att Lee Grant spelar från start. Kan kanske få ett inhopp, då han förmodligen är högst i hierarkin av de som börjar på bänken.

Framtidsutsikter: Kan bli en världsmålvakt. Nålsögat för en ungdomsmålvakt i Manchester United är dock extremt litet.

Matěj Kovář

58. Di’Shon Bernard

Mittback, England, född 2000-10-14

Med förflutet i Chelsea fick Di’Shon Bernard bida sin tid då han kom till United. Under förra säsongen spelade han till sig en ordinarie plats i juniorlaget för att sedan ta klivet upp till reservlaget. Förra säsongen bildade han mittbackspar med Teden Mengi i juniorlaget, nu spelar de tillsammans i reservlaget.

Bernard har gjort stora framsteg den här säsongen och misstagen är inte lika många som tidigare. Ha är en aggressiv mittback som också är ett hot på offensiva fasta situationer.

Får han spela? Ja, Solskjaer har bekräftat att han spelar från start.

Framtidsutsikter: Det skulle förvåna mig om han har en framtid United.

Di’Shon Bernard

41. Ethan Laird

Högerback, England, född 2001-08-05

Ethan Laird är det mest intressanta namnet av de som ännu inte har debuterat. Solskjaer pratade om honom redan i januari och Laird hade mest troligt städat av debuten i våras om det inte hade varit för skador.

Alltid given i sitt engelska ungdomslandslag är Laird en försvarare som behärskar alla positioner i backlinjen. Helst spelar han ändå som högerback och det var Lairds sensationella form som tvingade Brandon Williams att byta kant.

Laird är nära nog komplett. Tekniskt skicklig och spelintelligent, snabb och stark. Han sköter defensiven klanderfritt samtidigt som han också är mycket bra offensivt. Bidrar med många poäng.

Får han spela? Ja, han kommer att starta.

Framtidsutsikter: Aaron Wan-Bissaka komplicerar det hela men Laird har alla möjligheter att bli en Unitedspelare. Ett år yngre än Williams vill jag ändå påstå att Laird redan nu är den bättre spelaren. Sedan återstår det förstås att se om Laird på samma självklara sätt klarar klivet upp till a-laget.

Ethan Laird

71. Teden Mengi

Mittback, England, född 2002-04-30

När Lee O’Connor flyttade till Celtic och Luca Ercolani blev skadad klev Teden Mengi in i reservlaget med självklarhet. Inledde annars säsongen som lagkapten i juniorlaget.

Mengi är en modernt skolad mittback. Han tar gärna några steg framåt för att vinna boll och han har en bra passningsfot. Besitter dessutom en fin fysik och hans snabbhet gör att han alltid har möjligheten att reparera misstag och rädda lagkamrater i svåra situationer.

Född i Nigeria växte han ändå upp i Manchesterområdet. Mengi är yngst av de resande.

Får han spela? Inte från start i alla fall. Borde vara högaktuell för ett inhopp, då han i mitt tycke är en bättre mittback än Bernard.

Framtidsutsikter: Han är fortfarande junior och vägen är lång men visst har han chansen att bli en Unitedspelare i framtiden. Lär dock behöva några sejourer på lån.

Teden Mengi

52. Max Taylor

Mittback, England, född 2000-01-10

Max Taylor vill inte att cancern ska definiera honom. Men det är svårt att prata om Taylor utan att prata om cancer. Hans historia inspirerar.

https://www.instagram.com/p/Bt6Tq6LDd20/

Cancerfri gjorde Taylor comeback på träningsplanen i september och i slutet av oktober gjorde han sin första tävlingsmatch på ett och ett halvt år.

Hittills har det blivit två inhopp den här säsongen. Senast mot Sunderland, då han för första gången fick spela match på Old Trafford. I de båda inhoppen har han gjort ett positivt intryck. Han läser spelet bra, kliver in i dueller och hans långbollar håller hög kvalitet.

Vilken nivå han riktigt håller är just nu svårbedömt. Han gjorde alltså ingen tävlingsmatch förra säsongen och som junior var han aldrig helt ordinarie i laget.

Får han spela? Inte från start.

Framtidsutsikter: Du kommer långt på vilja och Max Taylor vill mer än de flesta.

Max Taylor

54. Ethan Galbraith

Mittfältare, Nordirland, född 2001-05-11

Ethan Galbraith blev, i september, a-landslagsspelare för Nordirland innan han ens var påtänkt för spel i Uniteds a-lag. Hämtades till United från Linfield när han blev junior.

Konkurrensen på mittfältet i åldersgruppen är löjligt hård (Garner, Levitt, Puigmal och även Aliou Traore är samma årskull) men Galbraith har alltid fått hyggligt med speltid. Han har en bra passningsfot och också ett bra skott. En sevärd mittfältare som kan spela både defensivt och offensivt.

Får han spela? Inte från start.

Framtidsutsikter: Kanske kan bli en Premier League-spelare via uppflyttning med ett Championshiplag?

Ethan Galbraith

37. James Garner

Mittfältare, England, 2001-03-13

James Garner har redan två försäsonger och fyra tävlingsmatcher med a-laget. Har varit ett givet inslag i Solskjaers matchtrupp den senaste tiden men som regel får han stanna på avbytarbänken matchen igenom.

Alltid långt fram i utvecklingen nominerades han förra säsongen till årets spelare både i juniorlaget och i reservlaget. Den här säsongen har han adderat mål till repertoaren, sex fullträffar och en assist på sju reservlagsmatcher är mycket imponerande. Gjorde också mål mot Perth Glory under försäsongen och han har även några fullträffar i U19-landslaget.

Får han spela? Självklart!

Framtidsutsikter: Solskjaer verkar inte lita fullt ut på Garner, trots den svaga konkurrensen på mittfältet. Om han inte lyckas tvinga sig in i laget bör han nog söka sig iväg på lån. Har potentialen att bli en ledande Unitedspelare, men dit är det ännu en bit att vandra.

James Garner

28. Angel Gomes

Offensiv mittfältare, England, född 2000-08-31

I maj 2017 blev Angel Gomes Manchester Uniteds yngsta spelare sedan Duncan Edwards. Två och ett halvt år senare har det bara blivit sju matcher i a-laget, varav endast två från start, för bollkonstnären.

Nu är Gomes minst av alla och det talar förstås mot honom. Fortfarande är han väldigt ung och mycket ska klaffa om han ska lyckas. Gör han det så är potentialen ändå skyhög. Gomes har bäst teknik i klubben och det ser så naturligt ut när han har bollen.

Får han spela? Självklart!

Framtidsutsikter: Han kan vara en framtida världsklasspelare. Han kan också vara en spelare som aldrig blir ordinarie i ett seniorlag. Jag tror inte att Gomes skulle göra någon massiv skillnad just nu men jag kan heller inte föreställa mig att han skulle prestera sämre än Lingard, Mata och Pereira. Behöver hitta en tränare som tror på honom och finns inte den tränaren i United har vi ingen rätt att protestera om han väljer att lämna.

Angel Gomes

63. Dylan Levitt

Mittfältare, Wales, född 2000-11-17

I sommar kommer Dylan Levitt mest troligt bli uttagen till EM. Det kommer ingen annan i den här artikeln bli. Levitt väntar fortfarande på a-landslagsdebuten men han var ett givet inslag i truppen när Wales säkrade EM-biljetten.

Efter att ha fått kämpa för speltiden som förstaårsjunior gjorde Levitt enorma framsteg förra säsongen, då han gick från att vara en i mängden till att bli en ledande spelare. På vårkanten tog han steget upp till reservlaget med självklarhet och senast mot Sunderland var han lagkapten på Old Trafford.

Med en fantastisk passningsfot spelade Levitt tidigare ofta som tia men han gör sig bättre längre bak i planen. James Garner har ofta jämförts med Michael Carrick men jag tycker att den jämförelsen passar bättre in på Levitt. Garner är en mer dynamisk spelare medan Levitt mer vinner bollen genom att stå på rätt plats.

Garner och Levitt har kamperat ihop i många år och kommer att göra det idag också. Det har Levitt förstås dragit nytta av. Samtidigt skulle han förmodligen vara högre rankad om det inte vore för Garner.

Får han spela? Ja, Solskjaer har bekräftat att Levitt spelar från start.

Framtidsutsikter: A-laget i United? Nej, jag tror ändå inte det. Levitt har kvaliteten för det men han kom liksom fram vid fel tidpunkt. Ska han få chansen måste han konkurrera ut Garner och det tror jag inte att han klarar. Samtidigt stormar Hannibal Mejbri sannolikt förbi. Men nog har Levitt alla möjligheter att göra sig en bra karriär i Premier League.

Dylan Levitt

47. Arnau Puigmal

Mittfältare, Spanien, född 2001-01-10

Arnau Puigmal kom till United från Espanyol med gott rykte. Konkurrensen har dock varit för hård och Puigmal har aldrig lyckats spela till sig den mittfältsplats han egentligen vill ha. Istället har han fått speltid som högerback och som högerytter.

Precis som de andra mittfältarna i åldersgruppen har Puigmal passningsfoten som största styrka och han är ett vapen på fasta situationer.

Får han spela? Inte från start.

Framtidsutsikter: I United är det för många före i kön. Bör ändå kunna få en bra karriär.

Arnau Puigmal

44. Tahith Chong

Ytterforward, Nederländerna, född 1999-12-04

Det var meningen att Tahith Chong skulle vara nästa stora men han har liksom stagnerat i utvecklingen. Har inte lyckats alls när han har fått chansen i a-laget. Chong har väldigt mycket fotboll i kroppen men det blir väldigt mycket bara nästan. Han snurrar bort en motståndare men fastnar på nästa. Han kommer till inläggsläge men väljer skott i burgaveln. Han kommer till avslutsläge men väljer en omöjlig passning.

Om det kan sägas att han blev petad tillbaka till reservlaget så tog han det ändå på rätt sätt. På sex matcher den här säsongen har han bidragit med med fyra mål och tre assists. Det ser ut som att han ändå har lärt sig en hel del i a-laget.

Får han spela? Självklart!

Framtidsutsikter: Det är alltid oroande när en talang misslyckas med enkla saker och inte riktigt vågar spela sitt eget spel i a-laget. Så har det varit för Tahith Chong. Nu tyder en del på att han lämnar United på fri transfer. Det skulle vara trist men det är nog inget United sörjer om några år. Någonstans kommer jag inte ifrån känslan att han borde söka sig till en hygglig klubb i Holland och arbeta sig uppåt därifrån.

Tahith Chong

26. Mason Greenwood

Anfallare, England, född 2001-10-01

Mason Greenwood är inte ordinarie i laget men han är ordinarie i truppen. Nyss fyllda 18 år har han redan 18 a-lagsmatcher (varav 5 från start) och 4 mål på meritlistan.

Nu väntar vi på att han ska få chansen i ett ordinarie lag. För det är bara så mycket du kan göra i en ligacupmatch mot Rochdale eller under ett inhopp på en kvart.

Får han spela? Självklart!

Framtidsutsikter: Matchas in försiktigt i United tills hans inte längre ger tränaren något val. Sedan fortsätter det.

Mason Greenwood

59. Largie Ramazani

Anfallare, Belgien, född 2001-02-27

Largie Ramazani är en liten och finurlig anfallare som är en mycket sevärd spelare. Med fantastisk teknik har han förmågan att dribbla sig förbi motståndare på små ytor. Kan spela centralt men gillar att utgå från kanten och driva inåt och komma med skruvade avslut.

Fotbollsfostrad i Anderlecht och sedan Charlton flyttade han till United som förstaårsjunior. I juniorlaget fick han det aldrig att stämma fullt ut. Spelet lovade mycket men han fick inte ut så värst mycket.

Fick i våras testa reservlagsspel och på något märkligt sätt blev han mycket bättre mot äldre motståndare. På 38 matcher i juniorlaget gjorde han 4 mål. På 18 reservlagsmatcher har han gjort 10 mål, varav 9 den här säsongen.

Den här säsongen har Largie Ramazani närmast exploderat. Plötsligt är han reservlagets ledande anfallare (åtminstone när inte Chong gästspelar). Den snabba utvecklingen var det nog ingen som förutspådde i våras.

Ramazanis landslagskarriär är bisarr. Han spelade U17-EM för Belgien och förra säsongen var han given i U18-truppen. Den här säsongen har han emellertid inte fått en enda chans i landslaget, trots att han nu spelar sitt livs bästa fotboll.

Får han spela? Inte från start men han är gissningsvis långt fram bland potentiella inhoppare.

Framtidsutsikter: Alltså, jag vet inte? Fortsätter han utvecklas som han har gjort det senaste halvåret blir han mycket intressant att följa.

Largie Ramazani

49. D’Mani Mellor

Anfallare, England, född 2000-09-20

Manchestersonen D’Mani Mellor är inte den största naturliga talangen. Snarare en träningsprodukt. Han kan spela både centralt och på kant.

God fysik, snabb och stark. Jobbig att möta. Framför allt arbetar han hårt. Bra i presspelet ger han aldrig motståndarförsvaret en lugn stund. Det leder till slut till målchanser, för honom själv och för lagkamraterna. Fick tämligen begränsat med speltid i juniorlaget (fler inhopp än matcher från start) men bidrog ändå med en hel del mål och assists.

Den här säsongen är han ordinarie i reservlaget, med tre mål och fyra assists på tio matcher.

Får han spela? Inte från start.

Framtidsutsikter: Talangen räcker knappast till för att han ska ta en plats i United. Men inställningen torde ge honom en bra karriär.

D’Mani Mellor