Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Tottenham Hotspur

Embed from Getty Images

Premier League har gått in i december månad och således börjar matcherna dugga allt tätare. Det vankas nu veckoomgång i ligan och för Uniteds del innebär det att Tottenham kommer på besök, där framför allt en person kommer ta extra fokus. 

Givetvis är det José Mourinho som är denne person. Ingen kan väl ha missat att den före detta Unitedtränaren nyligen tog över London-klubben efter att Mauricio Pochettino fått lämna klubben. Att portugisen skulle få United, just på Old Trafford, såpass tidigt i sin nya karriär var liksom skrivet i sten. Och visst verkar tränarbytet ha gett någon sorts effekt, men mer om det senare. Vi börjar som vanligt med att titta till läget i United.

Manchester United

Det känns som att det är mycket som händer kring Manchester United för tillfället, men väl i Manchester United tycks det mesta se likadant ut, åtminstone på planen. Inför matchen mot Tottenham imorgon kommer man från tre matcher utan vinst, där man har kryssat mot två nykomlingar i ligan och förlorat mot Astana i Europa League.

Upphämtningen från 0-2 till 3-2 mot Sheffield United antydde i alla fall att en moral verkar finnas, men själva spelet var märkbart dåligt, snällt uttryckt. Under söndagens match mot Aston Villa hämtade man också upp ett underläge till ledning, men samma visa även där med tafatt spel och tappade poäng.

I Premier League sparkas tränare till höger och vänster för tillfället. Mauricio Pochettino fick som nämnt lämna morgondagens motståndare. I Arsenal tog tålamodet slut med Unai Emery som ersattes av Fredrik Ljungberg, och i Watford hann man knappt anställa Quique Sanchez Flores innan han fick packa väskan igen. Ämnet att sparka tränare har, och är, fortsatt högst aktuellt även i United. I media spekuleras det fram och tillbaka och med hjälp av mindre smickrande statistik är det många som pläderar för Ole Gunnar Solskjaers avgång, medan andra har en mer tolerant inställning.

Hursomhelst kan vi inte bortse från det faktum att United nu går in i en tuff vecka med två tuffa matcher för dörren. På söndag väntar Manchester City på bortaplan beroende på hur matchen mot Tottenham går, är det fullt rimligt att tro att ytterligare ett tränarskifte i ligan kan komma att ske nästa vecka.

United brukar ändå ha en förmåga att kunna få med sig resultat från stormatcher och steppa upp några procent i prestationen, vilket krävs med start imorgon. Mot Aston Villa senast såg det oengagerat ut på många håll samtidigt som kvaliteten är undermålig hos en del spelare, ingen nämnd, ingen glömd.

Vad gäller avstängningar och skador är det egentligen intet nytt, vilket också bekräftades av Solskjaer på dagens presskonferens. Det mest påtagliga tappet visar sig fortfarande vara Scott McTominay, som genomgående troligtvis har varit Uniteds bästa spelare så här långt den här säsongen. Det säger en hel del om läget som råder i United just nu.

Några drastiska ändringar lär därför inte vara aktuella, det skulle möjligen vara om Solskjaer väljer att formera en trio med mittbackar, där Phil Jones i sådana fall inte kommer ingå. På kanterna tar Aaron Wan-Bissaka som vanligt högerkanten, medan Luke Shaw, som i och med sin återkomst nu puttar ner Brandon Williams från dennes temporära plats som nummer ett i hierarkin till vänster.

Centralt på mitten blir det Fred och Andreas Pereira eftersom det inte finns några andra alternativ, helt enkelt. Fronttrion med Marcus Rashford, Daniel James och Anthony Martial är också självklar, då det är det bästa man kan mönstra.

Möjlig startelva:

Tottenham Hotspur

Vi var inne på det tidigare och det går förstås inte komma runt det faktum att José Mourinho har tagit över Tottenham efter att Mauricio Pochettino fick lämna. Argentinaren har gjort fantastiskt arbete i klubben under en längre period och verkligen etablerat Tottenham som ett topplag i Premier League och tog laget så sent som förra säsongen till en Champions League-final. Men i fotboll handlar det i slutändan om resultat och fixar man inte det är det tack och adjö som gäller.

Tajmingen med att sparka Pochettino i slutet av det senaste landslagsuppehållet föreföll visserligen en aning konstigt, men att Daniel Levy hade pinpointat Mourinho var ändå självklart. Och att portugisen nu återvänder till Old Trafford såpass tidigt förvånar väl ingen. Ett år har snart gått sedan United gjorde sig av med 56-åringen, som till slut gjorde sig omöjlig i klubben. Vi får väl se om han hinner göra det även i sin nya klubb.

Vad som är säkert är i alla fall att Mourinhos intåg har fått effekt på Tottenham, vilket ju generellt sett brukar ske när en ny röst kommer in, men detta är ju som bekant inte vilken röst om helst. En del spelare verkar oavsett ha fått en nytändning, inte minst Dele Alli, som varit ur slag i flera månader. Även Harry Kane tycks trampa igång sakta men säkert och grovjobbare som Heung-min Son, Moussa Sissoko och Eric Dier känns även som typen av karaktärer Mourinho älskar att ha i sitt lag och som kan komma att växla upp, åtminstone de två sistnämnda.

Framåt gör man sina mål, men bakåt har Mourinho inte riktigt fått ordning på grejerna. På de tre senaste matcherna har man förvisso tre vinster, men antalet insläppta mål är sex stycken, vilket är en hel del med tanke på att motståndet har varit West Ham och Bournemouth i ligan samt Olympiakos i Champions League.

Formationsmässigt har egentligen inte så mycket hänt i Tottenham och på disciplin- och skadefronten är det precis som i United inga konstigheter.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången det begav sig lagen emellan var i somras när man under försäsongen möttes i Kina. Den gången vann United med 2-1. Men i sammanhang där mötet faktiskt betydde något får vi backa nästan ett år, då United kom på besök till Wembley och knep tre poäng efter mål av Rashford och storspel av de Gea. Detta var strax efter att Solskjaer hade tagit över laget och där man var inne i ett rejält stim och radade upp segrar. Det senaste mötet på Old Trafford gick av stapeln i början av förra säsongen i en match United blev förnedrade och förlorade med 3-0.

Visste ni att…

 • Sedan augusti 2015 har lagen vunnit varannan match som spelats i tävlingssammanhang?
 • På de tio senaste matcherna i tävlingssammanhang har United gjort tio mål på Tottenham och släppt in elva?

Matchfakta

Manchester United
Tottenham Hotspur

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 15
Tid: Onsdagen den 4 december 2019, 20.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, inget datum)
 • Dalot (ljumske, inget datum)
 • Fosu-Mensah (knä, inget datum)
 • Rojo (muskel, ev. 7 december)
Tveksamma:

 • Matic (matchform)
 • McTominay (fot)
 • Pogba (fot)
 • Romero (oklar status)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 9:e4-6-421-1718
Hemma:6:e3-3-113-712
Bästa målskytt: Rashford (7)
Disciplin: 32 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F2/11BournemouthBPL0-1
V7/11PartizanHEL3-0
V10/11BrightonHPL3-1
O24/11Sheffield UBPL3-3
F28/11AstanaBEL1-2
O1/12VillaHPL2-2

Tottenham Hotspur

Skador:

 • Davies (fot, inget datum)
 • Lloris (armbåge, februari)
 • Vorm (fot, ev. 7 december)
Tveksamma:

 • Lamela (lår)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e5-5-424-2120
Borta:13:e1-3-310-146
Bästa målskytt: Kane (7)
Disciplin: 28 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O3/11EvertonBPL1-1
V6/11C ZvezdaBCL4-0
O9/11Sheffield UHPL1-1
V23/11West HamBPL3-2
V26/11OlympiacosHCL4-2
V30/11BournemouthHPL3-2

United mot Tottenham

Totalt: 19190-49-52300-246
Premier League: 5434-11-991-48
Hemma: 9663-16-17183-93
SENASTE MÖTENA
F2018-01-31BPL0-2
V2018-04-21NFA2-1
F2018-08-27HPL0-3
V2019-01-13BPL1-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2015-08-08HPL1-0
V2016-12-11HPL1-0
V2017-10-28HPL1-0
F2018-08-27HPL0-3

Domare: Paul Tierney

Assisterande: Hatzidakis, Lennard, fjärdedomare: Attwell, VAR: Oliver, assisterande VAR: Burt.
M
PL 2019/20:1135004
PL 2018/19:2482015
PL totalt:662001210
Snitt (2018-20):3,30,000,030,26
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:8503
Dömt Tottenham:3201