Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester city – Manchester United

Embed from Getty Images

Hörni, det nalkas derby! Under lördagen gästar Manchester United fiendeland, also known as Etihad Stadium, där Pep Guardiolas Manchester city står för motståndet. Förhoppningsvis kan Ole Gunnar Solskjaers gäng se till att vidhålla den fina form laget har haft mot topplagen under säsongen.

De flesta United-supportrar hade nog räknat med total pessimism inför detta derby för bara några dagar sedan. Men efter den imponerande insatsen mot Tottenham i onsdags kväll kan de röda nu kliva in med åtminstone en gnutta vind i seglen. Marcus Rashfords form och Scott McTominays blotta närvaro tillsammans med Freds frenesi är bara ett fåtal plus att ta med sig inför lördagens drabbning.

Manchester United

Det är sannerligen ett Manchester United med två ansikten vi har fått se under säsongen. Ett mot de ”sämre” lagen och ett mot de ”bättre”. Svaret på varför är givetvis varken svart eller vitt, men kortfattat krävs det helt enkelt andra typer av kvalitéer för att bryta ned lågt stående och välorganiserade motståndare än topplag. De bättre lagen vill kliva fram i banan och på så vis lämnas de ytor som detta United helt enkelt behöver för att vara giftiga framåt.

På så vis är det tur att Manchester city är just ett sådant lag. Pep Guardiola är inte direkt känd för att spela pragmatiskt – utan precis tvärtom. Trots att de inte spelat på en lika hög nivå som tidigare två säsonger är de fortsatt ett mycket bra lag. Men det finns svagheter att dra nytt av.

Bland annat är det ett lag som är gravt försvagat av att Aymeric Laporte drog på sig en långtidsskada, vilket har resulterat i det bräckliga försvar som inte lyckats hålla en enda nolla på de åtta senaste tävlingsmatcherna. Om United framförallt kan se till att nyttja de ytor som det bjuds på längs kanterna, bakom ytterbackarna, finns det skada att göra. En Marcus Rashford i högform mot Kyle Walker och en blixtsnabb Daniel James mot Benjamin Mendy/Angeliño kan skapa rejäl oreda – om de får rätt bollar att jobba med.

Embed from Getty Images

Något United ska försöka undvika är däremot – givetvis – att försöka spela sig igenom citys mittfält. Då kan det bli kostsamt. Scott McTominay och Fred kan definitivt stå för ett gediget jobb centralt i banan, men de kommer ha svårt att få utrymme till att rulla mycket boll. Tryck ut spelet mot kanterna och anfall därifrån, säger jag.

För Uniteds del blir det annars viktigt att lyckas täta till defensiven. Givetvis låter det som en enkel slutsats att dra, men ack så viktig för det. Detta Manchester city vill, som så många vet, helst av allt spela sig igenom motståndaren. Och gärna ända fram till mållinjen. På så vis försöker de successivt bryta ner det lag de möter. Där behöver Lindelöf, Maguire och Co se till att stå pall.

Det går att spekulera i huruvida det skulle vara vettigt att kasta in Axel Tuanzebe för att bilda en tre-/fembackslinje. Men jag tror personligen inte att Solskjaer tänker i de banorna efter vad han såg mot Tottenham i veckomatchen. Det blir mest troligt en väldigt lik elva som senast – med samma formation. Möjligtvis att Luke Shaw startar istället för Ashley Young, men i övrigt kan jag inte se några större förändringar.

Paul Pogba missar matchen men är snart tillbaka, om vi ska tro Solskjaer. Anthony Martial, som ådrog sig en skada innan Tottenham-matchen, sägs vara frisk nog för att åtminstone vara delaktig. Men troligen inte från start. Där får vi förhoppningsvis se Mason Greenwood från start igen. Hans insats senast visade att han är tillräckligt mogen en sådan här uppgift, trots att detta givetvis är ytterligare ett steg upp. Med tanke på alternativen är det absolut den bästa valmöjligheten.

Möjlig startelva:

Manchester city

Vi har redan gått igenom Manchester citys brister. Men ska vi vara helt ärliga finns det mängder med fler styrkor i detta lagbygge. Det är givetvis tråkigt när spelare skadar sig, men för Uniteds del är det de facto en fördel i den här matchen. Laporte missar, vilket vi redan nämnt. I övrigt är både Sergio Agüero och Leroy Sané borta från spel. Även ytterbacken Oleksandr Zinchenko väntas missa derbyt.

Manchester city har visat sig vara allt annat än odödliga den här säsongen, och inte alls samma oåtkomliga segermaskin. Tre förluster har de redan dragit på sig i ligan, jämfört med de fyra de noterades för efter hela förra säsongen. Spelet i sig har inte flutit på lika ostört heller och det har gett utslag i tabellen. Att ha skrapat ihop 32 poäng av 45 möjliga är inte dåligt, men laget ligger trots allt hela 11 poäng bakom förstaplatsen inför den här matchen. Inget de kan ha väntat sig inför säsongen.

Embed from Getty Images

I Agüeros frånvaro har Gabriel Jesus fått chansen de senaste matcherna. Mot Newcastle förra helgen var brassen direkt underkänd, för att sedan mot Burnley i veckan stå för två mål och en i mångt och mycket stark insats. Ett oroande tecken för Uniteds backlinje.

Att Laporte tvingades till operation gjorde att Guardiola tidigt under säsongen stod en man kort på mittbackspositionen, något som han har löst genom att spela den defensiva mittfältaren Fernandinho i den rollen istället. Rodri, nyförvärvet från i somras, kastades in i hetluften fortare än tanken var och allt detta har sedermera resulterat i att spelet inte klickat till 100 procent. Fernandinhos mittbacksspel är något United definitivt bör utnyttja. Däremot stod Rodri för en imponerande insats i veckan och tycks ha acklimatiserat sig än mer till citys spel, vilket istället oroar en smula inför helgens derby.

Möjlig startelva:

Historik

Sett över de fyra senaste derbymatcherna har United vunnit en gång och förlorat tre. Segern, som kom 2018, innebar 3-2 till United på bortaplan efter att laget legat under med två bollar i halvtid.

Visste ni att…

 • United har endast förlorat en av sina fyra senaste matcher på bortaplan mot Manchester city.
 • United har inte förlorat mot något av de sex största PL-lagen på fem matcher. Tre vinster och två kryss.
 • Manchester city är det lag som slagit United näst flest gånger under de 8 senaste säsongerna (15 gånger). Endast Chelsea har ett bättre rekord (18 gånger).

Matchfakta

Manchester city
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 16
Tid: Lördagen den 7 december 2019, 18.30
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, inget datum)
 • Dalot (ljumske, inget datum)
 • Fosu-Mensah (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Matic (matchform)
 • Pogba (fot, liten chans)
 • Rojo (muskel, liten chans)
 • Martial (muskel, hyfsad chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e5-6-423-1821
Borta:13:e1-3-38-106
Bästa målskytt: Rashford (9)
Disciplin: 32 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V7/11PartizanHEL3-0
V10/11BrightonHPL3-1
O24/11Sheffield UBPL3-3
F28/11AstanaBEL1-2
O1/12VillaHPL2-2
V4/12TottenhamHPL2-1

Manchester city

Skador:

 • Agüero (lår, mitten december)
 • Laporte (knä, februari)
 • Sané (knä, februari)
Tveksamma:

 • Zinchenko (knä)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e10-2-343-1732
Hemma:3:e5-1-121-616
Bästa målskytt: Agüero (9)
Disciplin: 28 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O6/11AtalantaBCL1-1
F10/11LiverpoolBPL1-3
V23/11ChelseaHPL2-1
O26/11S DonetskHCL1-1
O30/11NewcastleBPL2-2
V3/12BurnleyBPL4-1

United mot Man city

Totalt: 17873-52-53257-245
Premier League: 4421-8-1564-60
Borta: 8631-25-30109-127
SENASTE MÖTENA
F2017-12-10HPL1-2
V2018-04-07BPL3-2
F2018-11-11BPL1-3
F2019-04-24HPL0-2
SENASTE BORTAMATCHER
V2016-03-20BPL1-0
O2017-04-27BPL0-0
V2018-04-07BPL3-2
F2018-11-11BPL1-3

Domare: Anthony Taylor

Assisterande: Beswick, Nunn, fjärdedomare: Dean, VAR: Oliver, assisterande VAR: Perry.
M
PL 2019/20:1464115
PL 2018/19:321020111
PL totalt:240842122161
Snitt (2018-20):3,60,020,040,35
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:271917
Dömt Man city:221444