Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Burnley – Manchester United

Matcherna duggar tätt och redan två dygn efter vinsten mot Newcastle är det dags för Premier League igen. Den här gången ska vi åka de få milen till Turf Moor för en förmodad svår bortamatch mot Burnley, även om vi har bra statistik på just den arenan. 

Efter den tunga och dumma förlusten borta mot Watford studsade United tillbaka och vann mot Newcastle med 4-1 på annandagen. Samtidigt spelade Burnley borta mot Everton och förlorade med 1-0. Ska Uniteds fina bortastatistik mot Burnley vara avgörande, eller ska ska Uniteds usla bortastatistik den här säsongen vara avgörande?

Manchester United

Embed from Getty Images

Det började sannerligen inte på ett bra sätt hemma mot Newcastle. Tidigt i den första halvleken tog Newcastle ledningen och det var många som trodde att United skulle göra det man är så bra på just nu. Misslyckas att föra spelet och göra något vettigt av bollen mot sämre lag. Den här gången skulle inte det inte bli något utav den profetian. Martial gånger två, Rashford och Greenwood vände på matchen och United vann med 4-1.

Debatten om jul- och nyårsschemat i Premier League handlar som vanligt om att det skulle vara för tufft och för lite vila. Egentligen är det bara mellan annandagen och matchen mot Burnley som det är en liten vila. Annars är det ett vanligt spelschema för topplagen med matcher ungefär var tredje dag.

Men faktumet att det är just två dagar mellan matcherna i det här fallet lär ha betydelse för startelvan. Det blir många gissningar, men vi kan börja med att slå fast att Eric Bailly och Timothy Fosu-Mensah sedan tidigare kommer missa matchen på grund av långtidsskador, om inget oväntat skulle ske. Scott McTominay klev av skadad i halvtid mot Newcastle, men Solskjaer ville inte utesluta att skotten kommer att kunna spela mot Burnley. För både Marcos Rojo och Axel Tuanzebe är det ett oklart skadeläge, men bägge två kan dyka upp i matchtruppen. Likaså är det för Diogo Dalot som i fredags gjorde comeback med juniorerna i en träningsmatch efter en längre tids skadefrånvaro.

David de Gea kommer fortsätta i målet och jag tror att Wan-Bissaka, Lindelöf och Maguire kommer få fortsatt förtroende i backlinjen. Luke Shaw kan komma att vilas. Brandon Williams borde ligga steget före Ashley Young, men kommer förmodligen inte göra det i det här fallet.

McTominay är som sagt osäker till spel och jag tror det blir Fred och Pogba som får spela ihop på det defensiva mittfältet i den här matchen.

Framför sig kommer de att ha Daniel James som äntligen fick vila mot Newcastle. Rashford och Martial är för bra att vila i detta läget av säsongen. Frågan är vem som tar den sista platsen. Pereira gjorde det bra mot Newcastle, men har inte imponerat tidigare under säsongen. Greenwood har en bra form och gjorde mål senast, men Solskjaer har visat att han kommer ta det försiktigt med Greenwood. Därför tror jag att Jesse Lingard får spela mot Burnley, i rent rotationssyfte.

Det är den här typen av matcher man som Manchester United supporter är livrädd för just nu. Ett hårt och tungt arbetande Burnley på hemmaplan mot ett United som har svårt att föra spelet och har en målvakt som har svagheter i luftrummet. Men sedan Burnley ”etablerat” sig i Premier League de senaste säsongerna har United en väldigt bra statistik på Turf Moor, förvisso skedde de andra resultaten med José Mourinho som tränare. Det har blivit vinst med 2-0 vid två tillfällen och en 1-0 vinst ett tredje tillfälle. Här greppar vi efter halmstrån, men tyvärr är det någonting vi måste göra i detta fallet.

Möjlig startelva:

Burnley

Embed from Getty Images

Burnley håller på att etablera sig i Premier League. Man gör nu sin fjärde raka säsong i ligan och det ska mycket till ifall man blir neddragna i bottenstriden den här säsongen. Sean Dyche har med relativt små medel byggt upp någonting väldigt bra i Burnley och man spelar efter sina egna resurser.

Man kan utan någon större tvekan säga att Burnley är ett klassiskt brittiskt fotbollslag där hårdhet och kämparanda är viktiga ingredienser för framgång, tillsammans med en bra tränare som sätter taktiken på ett skickligt sätt.

Just nu ligger Burnley på en tolfte plats med 24 inspelade poäng. Man startade Premier League på ett bra sätt och förlorade bara mot Liverpool de första fem matcherna. Därefter det kommit i omgångar tre förluster, två vinster, tre förluster och två vinster. Nu förlorade man senast mot Everton, så kanske är det här en märklig streak som kan fortsätta.

För Burnley är Jeff Hendrick tillbaka efter avstängning. Tveksamma till spel är Aaron Lennon som ska vara sjuk och Ben Gibson som dragits på sig en ljumskskada.

Att se upp med i Burnleys väldigt klassiska 4-4-2 är Ashley Barnes och Chris Wood som gjort flest mål för Burnley under säsongen. Förutom Barnes och Wood bör Nick Pope nämnas i målet som har en ljus framtid. Mee och Tarkowski som mittbackar börjar bli ett rutinerat mittbackspar och är svåra att få hål på.

I United sammanhang bör vi nämna att Robbie Brady och Phil Bardsley tidigare tillhörde Manchester United.

Möjlig startelva:

Historik

I alla sammanhang har Manchester United mötts 96 gånger. 45 av gångerna har Manchester United vunnit. 31 gånger har Burnley vunnit och 20 matcher har slutat oavgjort.

Det lite mer intressanta är de senaste tre säsongerna då Burnley tog sig upp till Premier League. Som vi varit inne på tidigare har United vunnit alla tre mötena på Turf Moor med sammanlagda resultatet 5-0. Hemma på Old Trafford har det gått sämre. Tre oavgjorda matcher i rad.

Senast man möttes var på Old Trafford och då låg United under med 0-2 till slutminuterna innan man både reducerade och kvitterade.

Visste ni att…

 • Att Joe Hart faktiskt ”spelar” fotboll. Just nu är han tredjemålvakt i Burnley.
 • Att Burnley bär sina färger ”Claret and Blue” för att man 1910 ville hylla dåtidens Aston Villa.
 • Senast Burnley förlorade årets sista match var 2012.

Burnley
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 20
Tid: Lördagen den 28 december 2019, 20.45
Plats: Turf Moor, Burnley
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, inget datum)
 • Fosu-Mensah (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Dalot (matchform, liten chans)
 • McTominay (knä, liten chans)
 • Pogba (matchform, stor chans)
 • Rojo (muskel)
 • Tuanzebe (oklar status)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 7:e7-7-530-2328
Borta:12:e2-3-410-139
Bästa målskytt: Rashford (11)
Disciplin: 38 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V7/12Man cityBPL2-1
V12/12AZ AlkmaarHEL4-0
O15/12EvertonHPL1-1
V18/12ColchesterHLC3-0
F22/12WatfordBPL0-2
V26/12NewcastleHPL4-1

Burnley

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Gibson (ljumske, liten chans)
 • Lennon (sjuk)
Avstängda:

 • Inga avstängda
Position: 12:e7-3-923-3024
Hemma:8:e5-0-413-1315
Bästa målskytt: Wood (7)
Disciplin: 32 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F30/11C PalaceHPL0-2
F3/12Man cityHPL1-4
F7/12TottenhamBPL0-5
V14/12NewcastleHPL1-0
V21/12BournemouthBPL1-0
F26/12EvertonBPL0-1

United mot Burnley

Totalt: 12861-23-44221-185
Premier League: 105-4-115-6
Borta: 6524-10-3182-110
SENASTE MÖTENA
O2017-12-26HPL2-2
V2018-01-20BPL1-0
V2018-09-02BPL2-0
O2019-01-29HPL2-2
SENASTE BORTAMATCHER
O2014-08-30BPL0-0
V2017-04-23BPL2-0
V2018-01-20BPL1-0
V2018-09-02BPL2-0

Domare: Mike Dean

Assisterande: Hussin, Cann, fjärdedomare: Taylor, VAR: Oliver, assisterande VAR: Betts.
M
PL 2019/20:1461204
PL 2018/19:29134558
PL totalt:49618315050162
Snitt (2018-20):4,50,160,120,28
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:69371418
Dömt Burnley:35121211