Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Vart är vi på väg?

I veckans Mike Phelan’s Shorts blir det egentligen bara tankar om var Manchester United är påväg. Mycket frustration som byggts upp under lång tid som får lite utlopp. 

Embed from Getty Images

Vart är vi på väg?

Frågan ställs oftast runt 20:00 på fredagskvällen av programledaren Kristian Luuk och då är det resmål som är svaret.

Men frågan var Manchester United är påväg är desto större. Vi kan tjata oss hål i huvudet på att det här är en process, att man ska ge en tränare tiden att sätta sitt system. Men om exakt allting är fel då?

De som vill ha kvar Solskjaer menar att ingen tränare i världen skulle kunna göra det bättre, på grund av Ed Woodwards bravader som sportsligt ansarig. Det är förvisso sant att ingen tränare i världen skulle kunna ta det här laget och vinna Champions League eller andra stora turneringar. Men det är också sant att den brist på struktur, den brist på tanke bakom anfallsspelet och den som har det yttersta ansvaret att allting ska fungera på planen är Ole Gunnar Solskjaer. Och nu och under hela säsongen, förutom några få undantag har det i anfallsspelet varit upp till individuell briljans och att inte på träningsplanen kommit längre på den biten är häpnadsväckande uselt för den här nivån.

Jag tror att nästan alla känner av det, Manchester United är med nuvarande styre och nuvarande tränare inte påväg till en ny storhetstid. Man dunkar huvudet i väggen gång på gång och vägrar inse de problem som finns. En chansning på tränarbänken, många säsongers usla transferfönster och haft tränare som haft helt skilda uppfattningar om hur fotboll ska spelas.

Förstår tröttheten med uttrycket att ”börja om på nytt”, men det är någonting Manchester Uniteds ledning behöver göra.

  1. Vem ska ta de sportsliga besluten?  I från den positionen måste Ed Woodward bort, allt förtroende är förbrukat. Gör ärliga efterforskningar om vem som ska sitta på positionen, en kompetent person som haft liknande positioner tidigare.
  2. Sitt ner med Ole Gunnar Solskjaer, gör noga utvärderingar med och på honom. Vad vill han med spelet? Våga inse att man gjorde ett misstag med att anställa norrmannen på heltid. Vill han ha en annan roll i klubben, absolut kan han ta den.
  3. Anställ en tränare som kommer vara i klubben under 4-5 år. Självklart drömmer alla om Sir Alex Fergusons dagar, men de man måste inse är att det inte kommer ske igen.
  4. Fortsätt utrensningen av spelare som inte passar in, eller som inte vill vara kvar i klubben.
  5. Investera smart och rätt. Gillar idéen på att värva spelare som verkligen vill vara i klubben och som vill göra den framgångsrik. Men tror att man undervärderar fotbollspelare som har nått den här nivån. Den enorma drivkraft och den enorma tid de har lagt ner på att komma till den positionen man är på, är ingenting som man bara pissar bort. 99 av 100 spelare vill spela match efter match och vill göra det så bra som möjligt.

Värva i januari

Nu kommer ryktena. Donny van de Beek sägs vara aktuell för en flytt redan i januari och det känns såklart hur rimligt som helst. Han borde såklart redan har värvats i somras. Att det ska krävas till en paniksituation innan ledningen inser och förstår att det måste värvas en innermittfältare övergår mitt förstånd.

Det är nu man får upp lite förhoppningar på att ledningen vill göra rätt val av nyförvärv.

Slutar väl med en kontraktsförlängning till Luke Shaw och noll nyförvärv.

Ridå.