Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Norwich City

Embed from Getty Images

I tisdags förlorade Manchester United tungt i Ligacupens Manchester-derby. Kan förnedringen från den första halvleken användas som tändvätska när Norwich nu kommer till Old Trafford? Vi håller våra tummar, åtminstone.

Skadeläget ser allt sämre ut efter att rapporter gjort gällande att Harry Maguire förväntas sitta vid sidan de närmsta matcherna. Hur pass allvarligt det är har han nog inte ens själv koll på ännu. Vissa menar att han möjligtvis redan kan övervägas inför helgens match, medan andra menar att han minst blir borta de kommande tre matcherna. Detta återstår att se, helt enkelt.

Manchester United

Skadeläget i Manchester United är som sagt inte optimalt just nu. Flera mittbackar och mittfältare saknas, vilket sätter tränarstaben i ett prekärt läge. Victor Lindelöf tycks vara den enda fullt friska centrala försvararen då varken Eric Bailly, Axel Tuanzebe eller Marcos Rojo – samt ovan nämnda Harry Maguire – verkar vara redo ännu.

Phil Jones såg varken ut att vara i särskilt bra spelmässig eller fysisk form senast, och tvingades genomlida sista delen av matchen med rejäl kramp. Med tanke på skadeläget i övrigt får vi hoppas att dessa problem gick att skaka av sig relativt enkelt.

I övrigt har lagkapten Ashley Young varit i ropet de senaste dagarna, där en flytt bort ser ut att vara allt närmre. Något vi skrev om i gårdagens nyhetssvep. Huruvida den 34-åriga ytterbacken deltar till helgen får framtiden helt enkelt utvisa. Oavsett lär vi få se Aaron Wan-Bissaka till höger i backlinjen, och förhoppningsvis Brandon Williams till vänster. Den unga ytterbacken stod för en imponerande insats senast och förtjänar, så vida han inte är sliten, chansen mot Norwich också. Alternativet Luke Shaw har inte imponerat på ett bra tag nu.

Embed from Getty Images

Centralt på mittfältet är en spelare tokgiven – och det är Fred. Brassen kommer nu från en två månaders-period som utan tvekan varit hans bästa tid rent spelmässigt i klubben. Han bidrar med ett välbehövligt lugn och en progressiv passningsfot centralt i banan. Något vi annars saknar i hög grad. Så länge han får förbud mot att skjuta sina livsfarliga långskott (för de som sitter på etage två) och plockas bort från fasta situationer är han extremt nyttig just nu. Och det även i det defensiva arbetet.

Bredvid Fred heter alternativen Andreas Pereira, som startade senast utan att imponera, och Nemanja Matic. Serben, som många räknat bort totalt, har karvat sig tillbaka efter skadeproblemen på både sig själv och konkurenterna i laget. Rimligtvis borde han ha startat i derbyt och Pereira startat till helgen då de matcherna passar deras egenskaper bättre. Men nu kan det lika gärna bli tvärtom, märkligt nog.

Framåt är Marcus Rashford och Anthony Martial givna. Jag önskar att jag kunde säga detsamma gällande Mason Greenwood, men det vore att blunda för sanningen. Daniel James har varit nyttig under säsongen, men i matcherna där vi har mindre yta att attackera på har han sett alldeles för idéfattig ut. Där kommer Greenwood mer till sin rätt.

Embed from Getty Images

En spelare jag absolut inte kan tänka mig att vi får se från start är Jesse Lingard. Engelsmannen stod, om möjligt, för sin sämsta insats någonsin i United-tröjan senast. Vilket Ole Gunnar Solskjaer tycks ha hållit med om då han plockades av redan i halvtid. Vad som skett med 27-åringen är en gåta. För >så här< dålig är han ju inte i grund och botten.

Vad kan vi tänkas få se på lördag, då? Förhoppningsvis ett lag som inte gett upp och väljer att använda den senaste tidens motiga resultat som tändvätska, och inget annat. Ett lag som anfaller konstant och sätter en hög press på sina motståndare.

Norwich har tidigare under säsongen varit väldigt måna om att spela bollen så mycket det går, vilket de förtjänar en eloge för. Men mot United är det nog det dummaste de kan göra. Det såg vi senast lagen möttes, då United vann komfortabelt med 3-1 på bortaplan. När dessa röda djävular får yta att anfalla på är de allt som oftast svårstoppade.

Möjlig startelva:

Norwich City

Daniel Farkes Norwich City kommer till spel med en 4-2-seger i FA-cupen i ryggen. Detta då Preston slagits tillbaka på bortaplan. I ligan har det sett desto tyngre ut de senaste veckorna och laget ligger de facto sist i hela Premier League i skrivande stund, med fem poäng upp till Watford och ytterligare två till säker mark.

”The Canaries” kommer från två raka hemmamatcher där de kryssat både mot Tottenham och Crystal Palace. Men faktum är att laget inte har vunnit en enda gång på de åtta sensate ligamatcherna, en resultatrad som satt laget i den prekära situation de nu befinner sig i.

Lagets målspruta, finländaren Teemu Pukki, är osäker till spel efter att han ådragit sig en lårskada och missade FA-cupmatchen senast. Anfallaren, som stått för nio mål och tre assist hittills, är annars en spelare som Uniteds backlinje sannerligen måste hålla koll på. Han springer mycket och hugger sedan på minsta lilla yta.

Embed from Getty Images

Två andra utropstecken i detta Norwich-lag är de unga kantspringarna Todd Cantwell (21) och Emi Buendia (23). Den förstnämnda har stått för flertalet imponerande insatser tillsammans med sina sex mål och två framspelningar, medan den andra – utöver sina sex assist – har skapat näst flest målchanser i hela ligan (62 stycken).  Endast efter Kevin De Bruyne (73 stycken).

Tillåts detta lag spela boll, utan vidare press, är de obehagliga att möta. Men så länge man kan ligga på med presspelet och tvinga dem till misstag är mycket vunnet. Mittfältet med Alexander Tettey och Mario Vrancic är sällan så bolltryggt som den här typen av lag behöver.

I övrigt? United måste se till att få hål på Tim Krul – åtminstone om det vankas straffskytte. Holländaren tog hela två straffar på en halvlek när lagen möttes senast.

Möjlig startelva:

Historik

Senast lagen möttes, i slutet av oktober, vann United med 3-1 efter mål av Scott McTominay, Marcus Rashford och Anthony Martial. Senast lagen möttes på Old Trafford däremot, i december 2015, vann Norwich med 2-1. Anthony Martial stod för Uniteds tröstmål den gången.

Visste ni att…

 • United har förlorat tre av sina fem senaste matcher mot lag som startat PL-omgången på nedflyttningsplats, och endast vunnit en av dem.
 • Norwich kan vinna två raka bortamatcher mot United för första gången sedan 1989.

Matchfakta

Manchester United
Norwich City

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 22
Tid: Lördagen den 11 januari 2020, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (matchform, inget datum)
 • Fosu-Mensah (matchform, inget datum)
 • Maguire (höft, inget datum)
 • McTominay (knä, inget datum)
 • Pogba (fot, februari)
 • Rojo (skadad, inget datum)
 • Tuanzebe (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Shaw (sjuk, stor chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e8-7-632-2531
Hemma:5:e5-4-120-1019
Bästa målskytt: Rashford (12)
Disciplin: 41 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F22/12WatfordBPL0-2
V26/12NewcastleHPL4-1
V28/12BurnleyBPL2-0
F1/1ArsenalBPL0-2
O4/1WolvesBFA0-0
F7/1Man cityHLC1-3

Norwich City

Skador:

 • Drmic (lår, ev. 18 januari)
 • Godfrey (knä, mitten februari)
 • Klose (knä, maj)
Tveksamma:

 • Fahrmann (lår)
 • Pukki (lår)
 • Srbeny (rygg)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 20:e3-5-1322-4114
Borta:20:e1-2-75-165
Bästa målskytt: Pukki (9)
Disciplin: 44 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O14/12LeicesterBPL1-1
F21/12WolvesHPL1-2
F26/12Aston VillaBPL0-1
O28/12TottenhamHPL2-2
O1/1C PalaceHPL1-1
V4/1PrestonBFA4-2

United mot Norwich

Totalt: 6838-13-17116-63
Premier League: 1713-1-331-11
Hemma: 3321-7-561-19
SENASTE MÖTENA
V2014-04-26HPL4-0
F2015-12-19HPL1-2
V2016-05-07BPL1-0
V2019-10-27BPL3-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V2013-03-02HPL4-0
V2013-10-29HLC4-0
V2014-04-26HPL4-0
F2015-12-19HPL1-2

Domare: Anthony Taylor

Assisterande: Beswick, Nunn, fjärdedomare: Jones, VAR: England, assisterande VAR: Child.
M
PL 2019/20:1777127
PL 2018/19:321020111
PL totalt:243855122263
Snitt (2018-20):3,70,020,060,37
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:282017
Dömt Norwich:18477