Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Kom igen Ashley, du åt fågelskit för vår klubb

Det har varit på gång ett tag, och så igår blev det klart att Ashley Young går till Inter. När han nu lämnar efter åtta och ett halvt år går vi igenom våra tankar och känslor om det.

Ashley Young lämnar Manchester United efter åtta och en halv säsonger. Vad är dina spontana tankar om det?

Elias Hallström: På tiden, till att börja med. Det har liksom varit dags att gå vidare under flera säsonger men på något sätt har han lyckats kravla sig kvar. Vid 34 års ålder ställer jag mig dock frågan vad ett titelutmanande Inter och Antonio Conte ser i Young.

Gustav Brinck-Larsen: Att det är helt rätt, och något som borde skett för längesedan.

Mikael Österdahl: Jag vet inte riktigt? Kan någonstans känna både att vi borde ha skeppat honom i somras och att vi borde ha behållit honom säsongen ut.

Björn Appelgren: Att det var dags, men också att vi förlorar rutin. Men spelar man en högerfotad ytter som vänsterback så finns det rimligtvis inte plats i truppen.

Victor Laag: Tråkigt att det blir på lite ovärdigt sätt och att det borde ha skett för några år sedan. Med det sagt vill jag tacka honom för den tiden i United, det är en spelare som fram till slutet alltid gett allting för Manchester United.

Adam Fröberg: Rätt, men det optimala hade varit om det skett till sommaren. Han har varit en bra och trogen truppspelare under många år – det ska hyllas. Däremot stör det mig att klubbens lagkapten tvingar sig till en flytt mitt under säsong.

Marcus Beijar: Det är ju ingen superskräll direkt, sett till hur de senaste veckorna utvecklat sig. Däremot kanske lite förvånad över att han inte spelar klart säsongen i United. På det stora hela väntat men samtidigt en aning trist, kan jag trots allt tycka.

Gör United rätt eller fel som låter honom gå nu i januari istället för att hålla kvar honom till sommaren?

Elias Hallström: Egentligen fel med tanke på bredden i truppen, men det verkar ju uppenbart att han vill bort, så ser ingen anledning till varför man ska tvinga kvar en missnöjd spelare. Genererar ju en liten kaffepeng också (skämt åsido).

Gustav Brinck-Larsen: Helt rätt. Även om transfersumman det pratas om inte är stor så är det ett mirakel både att slippa Youngs lön i förtid och faktiskt få betalt för honom.

Mikael Österdahl: Det är inte så att vi verkligen behöver honom. Samtidigt känner jag ibland att han faktiskt är en bättre ytterback än Shaw och Dalot (tyvärr verkar det inte vara aktuellt att spela Laird). Kan nog också finnas en poäng i att släppa honom, inte minst för att skapa goodwill hos agenten. Bråka om spelare nummer 1 i hierarkin men handlar det om nummer 14 är det nog bättre att vara medgörlig.

Björn Appelgren: Om ryktena att han vill lämna (och vägrade spela Norwich) stämmer så är det rätt. Det är dock lite märkligt att man låtit honom vara kapten om man inte hade mer speltid i åtanke.

Victor Laag: Det är rätt. United hade inte kunnat släppa honom ifall Wiliams inte haft den kurvan uppåt som han haft under våren. Vill inte en spelare vara kvar i United ska man i regel släppa honom.

Adam Fröberg: Rätt då han verkar ha bråkat sig loss. Annars hade jag velat att de väntade till sommaren. Värdefull erfarenhet i en ung trupp, som vi nu kommer sakna.

Marcus Beijar: Vill en spelare inte vara kvar ska spelaren självfallet inte vara kvar, så är det ju bara. Pengarna är varken från eller till i fall som det här och Young är inte skillnaden mellan succé eller fiasko heller, så därför ett helt korrekt beslut.

Kommer du att sakna honom?

Elias Hallström: Nej, har aldrig riktigt tagit till mig Young och när prestationerna över tid blev sämre och han hamnade längre ner i banan ökade inte vurmen för honom. Dock en pålitlig spelare som allt som oftast satt laget i första hand.

Gustav Brinck-Larsen: Nej, det kommer jag faktiskt inte. Jag har aldrig varit något större fan av Young, inte ens när han värvades och spelade vänsterytter. Jag har helt enkelt aldrig tyckt att han varit tillräckligt bra för Manchester United.

Mikael Österdahl: Nej. Däremot kan det nog tänkas att laget kommer att sakna honom. Erfarenhet är inget som finns i överflöd i dagens United.

Björn Appelgren: Nej, inte som man saknar en klubblegend eller en riktigt bra spelare.

Victor Laag: Nej, det kommer jag inte. Han har många gånger varit en stor besvikelse i United. Men jag gissar faktiskt att lagkamraterna kommer sakna honom, verkar vara uppskattad.

Adam Fröberg: Nej inte nämnvärt, om jag ska vara ärlig. Kvalitén har inte varit tillräcklig under ett par år nu, och vi har nog med alternativ.

Marcus Beijar: Ja, faktiskt. Paradoxalt nog. Han har inte gjort mig direkt glad de senaste 2-3 åren men ändå känns det lite tomt då en spelare som varit i klubben så länge drar. Dessutom är det en engelsman färre i truppen nu, och har man förkärlek för dem så känns det litegrann.

Vad är ditt bästa minne av Ashley Young?

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Rakt upp och ner säger jag hans två mål mot Arsenal i 8-2-krossen, kanske framför allt det första, som nog är det vackraste han har gjort i United.

Gustav Brinck-Larsen: Det är ju inte bara han man minns matchen för, men Young gjorde två mål (och tre assist om jag inte minns fel) när United slog Arsenal med 8-2. Spontant är det vad jag minns bäst.

Mikael Österdahl: Alltså… när fågeln sket i hans mun! (Kom igen Ashley, du åt fågelskit för vår klubb. Det ska du inte skämmas för, det ska du vara stolt över.) Det mer seriösa svaret är 8-2-segern mot Arsenal där han gjorde två mål och tre assists. Där och då såg han ut att vara en sensationellt bra värvning. Tyvärr peakade han i sin fjärde Unitedmatch.

Björn Appelgren: Det som landade i hans mun säsongen i säsongspremiären mot Swansea 2014/15 är ju ett minne av det mer komiska slaget, men det bästa är hans första (och väldigt snygga) PL-mål för United när vi slog Arsenal med 8-2.

Victor Laag: Rent spontant är målet han curlar in mot Arsenal i 8-2 segern mitt bästa minne. Kan ha glömt något mål, annars är det en vinst mot Stoke borta i Ligacupen som kommer upp också.

Adam Fröberg: De två målen mot Arsenal 8-2-segern 2011.

Marcus Beijar: Kanske lite banalt, men hans bägge mål i 8-2-matchen mot Arsenal. Där och då, i den matchen, under de 90 minuterna tyckte man att Sir Alex värvat helt rätt. Han var värd miljonerna då.

Vad ger du Young för betyg på Unitedkarriären?

Elias Hallström: Godkänt, sett till förutsättningarna, både hans egna och Uniteds. Det har ju till viss del inte varit hans fel att han spelat på lånad tid ganska länge i klubben.

Gustav Brinck-Larsen: Det kan inte bli godkänt. Han var inte helt ordinarie de säsonger Ferguson var kvar, sedan var han verkligen en bänkspelare i några år innan han blev ordinarie som ytterback, men det berodde inte på att han var bra utan att United styrdes extremt dåligt. Så nej, icke godkänt.

Mikael Österdahl: Oerhört svårt. Tycker att han förtjänar respekt för sättet som han arbetade sig tillbaka efter ett par tuffa säsonger och återuppfann sig som ytterback. Beaktat förväntningarna tycker jag ändå inte att han når upp till godkänt.

Björn Appelgren: Hans första säsong lovade gott och var väl egentligen den bästa. Sedan blev det nästan sämre och sämre för varje säsong som gick. Godkänd, 3 av 5. Eller 6 om vi ska hålla oss till Muss-skalan 1-10.

Victor Laag: 6 av 10. Han har varit godkänd, men det har också varit ett problem att han max har varit godkänd under en säsong. Flera säsonger har han till och med varit underkänd.

Adam Fröberg: 7 av 10, med tanke på hur pass nyttig han varit under en lång tid på flera olika positioner. Aldrig världsklass, men nyttig, som sagt.

Marcus Beijar: Han har vunnit allt som går att vinna i England och därtill en Europa League-titel. Det är godkänt, givetvis.

Har han motsvarat, överträffat eller inte nått upp till de förväntningar du hade på honom?

Elias Hallström: Inte nått upp. Han kom till United i sina bästa år och trodde då att han skulle få utväxling. Men kurvan har sedan dess sakteliga pekat nedåt.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tyckte som sagt inte han var en bra värvning från början, men att han skulle vara med och dra ner United till den nivå där vi ligger nu trodde jag inte, så han lyckades faktiskt med att inte nå upp till min lågt ställda förväntningar.

Mikael Österdahl: Han värvades väl ändå för att vara en ledande offensiv spelare i United… Den nivån har han inte varit i närheten av.

Björn Appelgren: Han har väl knappt nått upp till mina förväntningar, eftersom han aldrig lyckades överträffa sin fina första säsong.

Victor Laag: Inte nått upp till förväntningarna. Som nämnt tidigare har han max varit godkänd, inte mer än så och jag trodde mer på honom.

Adam Fröberg: Motsvarat. Där och då fanns det ju förhoppningar från vissa om en ny storspelare, men det mest logiska var ändå att vi skulle få det vi har fått.

Marcus Beijar: Måste väl ärligen säga att jag inte kan minnas exakt hur förväntningarna var där och då 2011, men jag minns att jag var lite förvånad. Young har väl varit varken fågel eller fisk sett över de dryga nio åren han varit här.

Det verkar som att Young själv varit angelägen om att få till en flytt, hur känns det att vår lagkapten pushar för att få lämna klubben?

Elias Hallström: Inte så snyggt. Tycker allt han kunde ha väntat till sommaren när kontraktet gick ut. Men något måste ju ha skurit sig nånstans ganska nyligen känns det som.

Gustav Brinck-Larsen: Det positiva han haft hittills har varit lojalitet och ett jävlaranamma, det ruckas på också om det stämmer att han själv trycker på för att få flytta nu. Ja, han kan potentiellt få en italiensk ligatitel med Inter, i United kommer han inte vinna någon liga mer, så på så sätt kan man förstå det. Men han är kapten, då skall man inte lämna mitt under säsongen.

Mikael Österdahl: Jag känner mig ganska obrydd när en 34-åring lämnar för att han tror sig ha bättre chans till speltid någon annanstans. Hade han varit given i startelvan och haft sina bästa år framför sig hade det varit en annan femma. Värt att komma ihåg också att han egentligen bara fick bindeln för att det inte fanns några vettiga alternativ, han har liksom inte varit kapten på riktigt.

Björn Appelgren: Inte bra. Men samtidigt kanske han inte borde ha fått kaptensbindeln från första början…

Victor Laag: Det känns såklart inte bra. Det går att förstå honom, just nu är Inter både bättre och gav honom förmodligen ett bättre kontrakt än United. Men lite ovärdigt att en kapten vägrar spela, om de rapporterna stämmer.

Adam Fröberg: Det stör mig lite, som sagt. Lagkaptener ska föregå med gott exempel. En aning märkligt att han inte fått mer kritik för det än han fått. Tänk om detta varit någon annan spelare…

Marcus Beijar: Det är ju förstås inte bra. Samtidigt ska man komma ihåg två saker. För det första har han knappt varit kapten, det var i höstas han blev det ”officiellt”. För det andra är fotbollen idag inte som den en gång var. Det är inte direkt så att Young är Gary Neville eller Roy Keane i United.

Vad tycker du om att Harry Maguire tagit över som lagkapten?

Elias Hallström: Rashford har känts som en kandidat i mitt huvud på sistone. Tror dock det kan vara vågat just nu när han spelar sitt livs fotboll. Men ser inga problem med att det blir Maguire, det känns som det mest naturliga.

Gustav Brinck-Larsen: Jag kan inte påstå att jag är överförtjust i den tanken, men samtidigt har vi inget bättre alternativ.

Mikael Österdahl: Alternativen var dåliga när Young fick bindeln och de är inte bättre nu. Spelare som Rashford och McTominay samt flera ännu yngre kan potentiellt utvecklas till kaptensämnen men jag tycker att det fortfarande är för tidigt för dem. För tidigt är det egentligen också för Harry Maguire men jag ser honom som det minst dåliga alternativet.

Björn Appelgren: Det kändes givet att Maguire skulle få bindeln, men tycker att DDG borde ha den. Eller, vaffan, vi måste ju typ värva en kapten. Kan man spela kaptenslöst, haha…

Victor Laag: Harry Maguire och det känner jag mig nöjd med. Alltid svårt att värdera hur en spelare beter sig i omklädningsrummet.

Adam Fröberg: Att det blev Harry Maguire köper jag. Bristen på alternativ är slående, där De Gea var enda motbudet. Maguire har visat sig vara en ledartyp och rapporteras även vara betydande i omklädningsrummet. Är inte heller något fan av en målvakt som lagkapten, därav fanns det inte mycket att välja på.

Marcus Beijar: Sett till att Maguire burit bindeln rätt frekvent på sistone var det väl väntat. Vi vet ju inte vilken roll han tagit och tar, men bevisligen en ledande i en rätt profilfattig trupp. Att en spelare som varit i klubben ett halvår tar bindeln säger en del om status, förtroende men också om att det inte finns kaptensmaterial att tillgå i övrigt. Så, bra.