Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Uppgifter: Ighalo klar för United

Nu under fredagskvällen rapporterar alla journalister med någon form av insikt i Manchester United samma sak: Odion Ighalo är klar för Manchester United.

Vi skall börja med disclaimern, nämligen att i skrivande stund har Manchester United själva inte gått ut med att övergången är klar. Men det finns goda skäl till det, det absolut största torde vara att Ighalo befann sig i Kina och därför inte på ett smidigt sätt kunde komma till Manchester för läkarundersökning och kontraktsskrivning på plats.

Men journalisterna, de riktigt trovärdiga som exemplevis Simon Stone ovan, är i princip helt eniga om att det är ett lån resten av säsongen och att det är 100 % klart. Det har varit lite oklarheter kring en eventuell köpoption, där Stone och Ducker som ni ser i tweetsen ovan säger att det inte finns någon sådan, medam Fabrizio Romano hävdar att det är mer komplicerat än så. Eventuellt skall det finnas något möjligt, vilket bör innebära att det inte finns någon.

När Manchester United kommer annonsera honom är i nuläget oklart. Ighalo skall flyga till Manchester under morgondagen, och enligt rapporter görs det ingen läkarundersökning utan United skall på annat sätt ha försäkrat sig om att nigerianen är frisk nog att spela.

Vidare säger rapporter att både Tottenham och Inter gjort sena försök på Ighalo, men att han aktivt ville till United då han är Unitedfan sedan barnsben.

Så, vem är Ighalo?

Frågan är kanske lite tillspetsad, men för den som inte följer världsfotbollen slaviskt är den berättigad.

Han är 30 år gammal, från Lagos i Nigeria. Från Nigeria flyttade han 2007, då han gick till norska Lyn där han spelade till 2008 då Udinese värvade honom. Där blev det inte mycket spel, istället följde utlåningar till Granade, Cesena, Granada igen och slutligen Watford dit han kom sommaren 2014. Watford låg då i Championship, och där började han göra mål. Lånet övergick till ett permanent avtal under hösten -14, och sammanlagt gjorde han 20 mål på 35 matcher när Watford säkrade uppflyttning till Premier League, och Ighalo bildade ett vasst anfallspar med Troy Deeney.

Hans första Premier League-säsong blev mer eller mindre en succé den med, med sammanlagt 15 mål på 37 matcher, vilket gjorde honom till lagets bästa målskytt under säsongen och gav en sjundeplats i Premier Leagues skytteliga.

Sommaren 2016 belönades han med ett nytt femårskontrakt av Watford, bara för att på de första 18 ligamatcherna den kommande säsongen inte lyckas göra mer en ett ynka ligamål. När januari 2017 kom tog Watford därför chansen och sålde honom till Changchun Yatai i Kina där han på två säsonger gjorde 36 ligamål, och inför förra året blev det en flytt till Shanghai där han under 2019 gjorde 10 ligamål på 17 matcher.

Han har också varit ett givet inslag i det nigerianska landslaget de senaste åren, med sex landslagsmål under 2019 och lika många året före. Han medverkade i VM 2018, och även i Afrikanska mästerskapet 2019 där han blev skyttekung med sina fem mål.

Anledningen till att United går för Ighalo är egentligen tämligen enkel. Man har många skador och är i behov av spelare. Anfallare av klass växer inte på träd, och när det fanns en spelare som ändå visat att han kan göra mål i Premier League ledig, och till ett överkomligt pris – ja då är det inte konstigt att United slår till.