Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: En positiv spinn

Dagens Mike Phelan’s Shorts blir något annorlunda. Istället för flera småämnen blir det endast ett, där jag försöker ta fram en positiv spinn på dagens Manchester United, för att visa att klubben inte behöver vara så långt ifrån att ha ett enormt spännande lag. Vi unnar oss att drömma lite helt enkelt, det är ju ändå fredag.

En positiv spinn

Det är mycket negativitet kring Manchester United nuförtiden, jag vill därför göra ett tankeexperiment över hur nära United egentligen är från att ha vad som mer eller mindre får kallas ett drömlag.

Ole Gunnar Solskjaer har till stora delar löst de värsta defensiva problemen United slet med förra året, detta främst tack vare värvningarna av Aaron Wan-Bissaka och Harry Maguire. Snittet för antal insläppta mål har gått ner jämfört med fjolårets Premier League, och då går det ändå att argumentera för att samarbetet mellan Maguire och Victor Lindelöf ännu inte satt sig helt.

Till nästa säsong måste dock helheten se bättre ut och resultaten bli mer positiva. I år skyller jag till stor del på spelarmaterialet, en fjärdeplats den här säsongen vore att överprestera sett till truppen Solskjaer förfogar över, men med ett par nyckelvärvningar och att ett par spelare tar de utvecklingskliv vi förväntar oss – ja då kan det se radikalt annorlunda ut nästa säsong. Om allt kommer slå in? Troligtvis inte, men allt behöver inte heller slå in för att det skall gå betydligt bättre än den här säsongen.

Vi förutsätter att Solskjaer vill fortsätta med sin 4-2-3-1, med två ”vanliga” innermittfältare och en ”nummer tio”, alternativt 4-3-3 där han alltså istället spelar med ett defensivt ankare och två ”åttor”. Vi förutsätter också att en vettig trupp består av minst två bra spelare på varje position för att klara skador, avstängningar och så vidare.

Embed from Getty Images

Målvaktsfrågan är tämligen enkel, då vi med största sannolikhet har en av världens bästa i David De Gea kvar i målet. Om det mot förmodan skulle komma ett bud United är villiga att ta, ja då har vi en av de mest spännande målvaktstalangerna på länge i Dean Henderson att ta in istället. Och han, han visar varje i vecka i Sheffield United att han verkligen vill ta De Geas plats, så även om det är lite av en chansning är det ändå inte ett stort orosmoln. Sergio Romero frågar någon? Bra reservmålvakt, men skall aldrig vara förstemålvakt i Manchester United.

Försvaret är det område som Solskjaer redan nu kan sägas ha fått ganska bra ordning på. Wan-Bissaka är extremt stabil till höger och bakom honom finns det potential i Diogo Dalot (om han kan tänka sig att vara frisk mer än en kvart i taget). I mittförsvaret är Lindelöf och Maguire en bra stomme att bygga på, och som sagts ovan kan deras kemi fortfarande bli bättre. Bakom dem finns enorm potential i Axel Tuanzebe och Eric Bailly, men precis som i Dalotfallet finns här en inte speciellt inspirerande skadehistorik så ledningen måste avgöra om det skall investeras i ytterligare en mittback av hög klass om man inte kan hålla dessa herrar skadefria. Till vänster i försvaret är Brandon Williams redan nu på väg att etablera sig, och baserat på de två, tre senaste matcherna (som visserligen är ett alldeles för litet underlag, men ändå ger viss positivitet) verkar Luke Shaw helt plötsligt intresserad av att ta upp kampen med Williams om den positionen. Så, sammanfattningsvis finns det potentiellt en enorm styrka i den här lagdelen, men mycket bygger på att de som skall sätta press underifrån i hierarkin kan sluta vara skadade alternativt att man får in en duktig reserv till högerbacken och en i mittförsvaret.

På mittfältet finns också stor potential, särskilt efter värvningen av Bruno Fernandes. Kanske hade det varit optimalt om Solskjaer vände på triangeln och spelade ett 4-3-3, då hade en riktigt stark mittfälstrio (vi pratar toppklass i Premier League) varit McTominay som ankare med Fernandes och Paul Pogba framför sig. Detta särskilt då Pogba gillar att operera lite till vänster och Fernandes lite till höger. Kanske vore det bästa att värva in en bättre defensiv spelare, i det senaste avsnittet av Musspodden Special pratade David Selini om att till exempel Tottenhams Harry Winks hade varit intressant, och då låta McTominay vara med i rotationen av de offensivare positionerna där han egentligen gör sig bäst. Med en talangfull James Garner som bör ta nästa steg samt Fred finns också bredden, plus att Dylan Levitt i reservlaget knackar på dörren och bland juniorerna finns också supertalangen Hannibal Mejbri som inte värvades in för 10 miljoner pund för att United tycker att det är roligt att slösa pengar. Ja, det sägs att Pogba kommer lämna, men skulle det hända får United en enorm summa pengar att ta in en ny spännande spelare till den positionen med. Och helt ärligt, någon skall vilja lägga över 100 miljoner pund för att få loss Pogba, efter en säsong med lång skadefrånvaro är det inte säkert att det händer, så vi kan faktiskt få behålla honom minst en säsong till.

Längst fram, på anfallspositionen samt de två ytterplatserna finns också där en bra grund att stå på, som egentligen med en storvärvning samt en talangutveckling vi förväntar oss kan förvandla United från att ha ett mediokert anfall till att ha ett extremt spännande sådant. Drömnyförvärvet är Jadon Sancho, som kan lösa Uniteds högerytterbrist som genom ett trollslag. Med Marcus Rashford, som redan tagit klivet till toppnivå, till vänster och en Mason Greenwood (som tagit nästa steg) centralt finns ruggig potential. Daniel James kan rotera på kanterna, Juan Mata finns där och vill konkurrera samt att jag inte tror att någon klubb kommer vara villig att köpa loss Anthony Martial vilket innebär att vi har kvar hans potential i klubben. Förmodligen vore det ytterligare en nivå bättre att hitta en spelare att köpa in som förste centralforward, för att ge Greenwood chansen att utvecklas som mer av en rotationsspelare i ytterligare något år eller två. Det hade också gjort bredden i anfallet än bättre. Samtidigt finns det egentligen inget som tyder på att Greenwood till nästa säsong inte skall vara redo att axla ett större ansvar, och det hade varit den absoluta drömmen att han gjorde platsen till sin.

== == ==

Vad vill jag ha sagt med detta? Kommer United ha ett drömlag till nästa säsong? Nej, troligen inte. Ed Woodward lär hitta någon anledning till att säga nej till en drömvärvning som Solskjaer anser sig behöva i sommar, Pogba lämnar, Fernandes drar ett korsband, Greenwood utvecklas negativt och lagom till november ligger United tia i ligan och Woodward tar till den enda lösning han känner till, nämligen att sparka tränaren.

Men ändå, potentialen för att göra något väldigt spännande med detta United finns, och detta med att värva in 2-3 nyckelspelare, inte ytterligare 5-6 spelare (vilket så klart vore den enkla vägen att gå). Ole Gunnar har hittills gjort bra värvningar så förhoppningsvis kan hans känsla på marknaden vara skillnaden mot att värva in någon för sakens skull kontra att få in rätt spelare till rätt position. Han kanske inte är taktikern som sedan sätter ihop det bäst spelande laget, men att i alla fall ge honom chansen med en bra trupp tycker jag är det minsta vi kan låta honom göra. Misslyckas han då, ja då kan vi börja prata vem som skall ta över.

== == ==

De nuvarande truppspelare jag inte nämnt? Sälj. Det är ytterligare en sak vi skall sätta på Solskjaers pluskonto sedan han tog över, han har rensat en hel del dökött, även om vissa av dem bara är utlåningar än så länge. Låt honom fortsätta med det.