Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Bruno Fernandes

Det blev tills slut klart efter ungefär ett års spekulationer. Bruno Fernandes tillhör nu Manchester United. Nyförvärvet från Sporting Lissabon gick direkt in och startade. Vi vet att han tidigare har gjort mycket poäng i Portugal, men vad mer vet vi om honom och hans karriär? I det ska jag försöka vägleda er.

Jag känner mig väldigt bra och jag är glad att vara här. Det är en ära för mig att representera den här klubben och en dröm som blir sann.

Bruno Fernandes i samband med att han skrev på för Manchester United


Biografi

Den 8:e september 1994 föddes Bruno Miguel Borges Fernandes i Maia, som är en del av staden Porto i Portugal.

Som ni säkert kan gissa er till var Bruno Fernandes i kroppsform väldigt tunn, vilket för de allra flesta skulle vålla stora problem om man skulle spela fotboll mot sin sex år äldre bror och hans vänner. Men inte för Bruno. Det som han hade var ett stort mod, vilket gjorde att han aldrig hade några problem att gå förbi sina äldre motståndare på gatan och på fotbollsplan.

Hans klubblagskarriär började som sjuåring i den lokala klubben FC Infesta och tidigt väckte hans fotbollskunskaper intresse hos de större klubbarna i regionen, Porto och Boavista. Bruno som imponerade stort i ungdomsturneringar valde den mindre klubben Boavista, mycket på grund av de kunde erbjuda minibuss till och från träningarna. När det skedde var Fernandes tio år gammal och han skulle tillhöra klubben fram till han var 18 år. Under några år i Boavista var han utlånad till samarbetsklubben Pateleira. Under den här tiden av karriären spelade Bruno både central mittfältare och mittback, det senare skulle han dock verkligen inte tycka om att göra.

Embed from Getty Images

Vid den här åldern skulle Bruno göra det något märkliga beslutet att lämna Portugal och Boavista för det italienska Serie B-laget Novaras ungdomssektion. Ett beslut som i efterhand visade sig vara välscoutat. Det dröjde inte länge förrän Bruno fick flytta upp från ungdomsakademin till seniortruppen och spel i Serie B.

Tidigt började Novaras president jämföra Bruno Fernandes med en annan stor portugisisk spelare, nämligen Rui Costa och det är något han står fast vid än idag.

När Bruno Fernandes kom som 18-åring till en helt nytt land och han inte förstod språket och knappt kunde prata engelska. En svår utmaning för de allra flesta, men Bruno gjorde det bästa av situationen. En gång när Novaras president var på besök hos ynglingen hittade han italienska glosor skrivet på Post-it lappar och uppsatt på alla möjliga platser i lägenheten.

Det blev en säsong i Novara med fyra gjorda mål på 23 matcher innan det första flyttlasset skulle dras. Han hade då lärt sig tala italienska på flytande när han åkte till nordöstra Italien och Udinese för spel i Serie A.

Embed from Getty Images

Väl i Udinese skulle karriären få sig en liten törn. Ingen kunde undgå att det fanns en stor talang och han fick ändå 86 matcher på tre säsonger, från 2013 till 2016. Udineses dåvarande tränare Guidolin lät Bruno spela på flera olika positioner, men den tyngsta perioden var när Bruno fick kritik av Antonio Di Natale. Jämför det med att komma till Manchester United anno 2002 och få kritik från hela ”Class of 92”.

Embed from Getty Images

Udinese blev inte den språngbräda som Bruno hade hoppats på, utan istället blev det ytterligare en flytt inom Italien. Den här gången till Sampdoria, där det bara blev en säsong. Sammanlagt i Udinese och Sampdoria blev det 16 mål och 16 assist på 130 matcher. Inte tillräckligt bra för att flytta till en storklubb och sommaren 2017 gick ytterligare ett flyttlass. Nu hem till Portugal och Sporting Lissabon. Detta med ett löfte från Bruno om att göra fler poäng än vad han tidigare har gjort i karriären. Om det skulle visa sig stämma? Japp.

Säsongen 17/18 blev det 56 matcher. 16 mål och 20 assist på dessa. Säsongen efter blev ännu brutalare. 53 matcher spelade. 32 mål och 18 assist. Detta från en mittfältsposition.

Den säsongen gjorde att stora delar av Europas bästa lag var ute efter Bruno Fernandes under sommaren 2019, inklusive Manchester United. Hur pass intresserade Manchester United verkligen var tvistar de lärde fortfarande om. Uppgifterna kom allt som oftast från portugisiska medier och United sägs ha varit ointresserade på grund av hans något dåliga passningsprocent. Hur mycket sanning som låg i det är oklart och det är fortfarande oklart varför United isåfall ska ha ändrat sig några månader senare.

Det som kan slås fast i alla fall är att Bruno fick sitt stora genombrott under tiden i Sporting Lissabon och att Manchester United ska skatta sig lyckliga över att det blev spel i den röda tröjan.

Embed from Getty Images

Som person beskrivs Bruno Fernandes som en väldigt professionell och seriös spelare. Hans familjemedlemmar menar att hans stora dedikation till vila och återhämtning är en viktig del av hans lyckade karriär. Efter varje lunch sover Bruno Fernandes 90 minuter varje dag. Han beskrivs även som en väldigt ärlig människa, oavsett vem han pratar med. Han har klagat på spelare och kan vara väldigt hård utåt men har också varit tydlig med att han även ger samma kritik internt.

Bruno Fernandes

Namn: Bruno Miguel Borges Fernandes
Född: 1994-09-08, i Maia, Portugal
Längd/vikt: 179 cm/69 kg
Position: offensiv mittfältare
Till United: 2020-01-30, från Sporting CP, 46 500 000 pund
Titlar:

  • portugisiska cupen (1): 2019
  • portugisiska ligacupen (2): 2018, 2019

Landslagskarriär

Inte någon gång under sin tid i Italien fick Bruno chansen i Portugals seniorlandslag. Han fick dock spela OS i Rio de Janeiro 2016 där han startade samtliga matcher i laget som åkte ur i kvartsfinalen.

Embed from Getty Images

Det var inte förrän i augusti 2017 som Bruno skulle börja spela med A-landslaget, då han hoppade in en match mot Färöarna. Några månader senare fick han spela sin första match från start i en träningsmatch mot Saudiarabien och han tillhörde även landslaget i VM 2018 där han fick göra sin debut i ett inhopp mot Spanien.

Det skulle dröja ytterligare några månader innan Bruno fick en ordinarie startplats i Portugal och har nu gjort 19 matcher och två mål.

Han har även spelat landskamper för Portugal på U19, U20 och U21 nivå.

Koppling till Manchester United

Förutom det vanliga att det varit en av hans högsta önskan genom livet och det där är det inte speciellt mycket. Så vitt jag vet eller har kunnat hitta har inte Bruno någon gång mött Manchester United.

Den personliga kopplingen blir till Cristiano Ronaldo och Nani, där bägge också tillhörde Sporting Lissabon innan de värvades av Manchester United. Bruno sa i en intervju att under tiden då Ronaldo tillhörde United kollade han extra mycket på Uniteds matcher.

I sin första intervju med Manchester Uniteds officiella kanaler sa Fernandes att han följde United mer när Ronaldo, som är en idol, spelade i klubben. Han har pratat med Ronaldo – och även Nani, som spelade i Sporting förra säsongen – om United. Han säger även att Solskjaer har pratat med Ronaldo om honom.

Karriär

NovaraMatcherMål
2012/1316 (7)4
UdineseMatcherMål
2013/1419 (9)4
2014/1519 (15)4
2015/1626 (7)3
Totalt Udinese64 (31)11
SampdoriaMatcherMål
2016/1723 (12)5
Sporting CPMatcherMål
2017/1851 (5)16
2018/1952 (1)32
2019/2027 (1)15
Totalt Sporting130 (7)63
KlubblagMatcherMål
2012-2020233 (57)83
LandslagMatcherMål
Portugal12 (7)2
Portugal U2340
Portugal U2116 (1)6
Portugal U2051
Portugal U19 [1]20

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

Förutom det självklara att Bruno gör mycket poäng. Adam här på MUSS skrev en bra text med mycket information om hur Bruno är som spelare. Helt utan skam kommer jag ta den del av det.

Bruno spelar alltsomoftast på positionen bakom anfallarna, på den klassiska ”nummer 10-rollen”. Förutom där kan han också spela som en av två sittande mittfältare, ute på en kant och som en av två offensiva i ett tremannamittfält. Själv verkar han föredra att spela precis bakom anfallaren och det är från den positionen han har gjort flest poäng.

Det är ingen diva som har kommit till United. Han tar många defensiva löpningar och snittar 2,52 bollvinster per match. En fin siffra.


Källor: The Athletic, Muss.se, Transfermarkt