Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Chelsea – Manchester United

En nästintill orimligt lång Premier League-omgång ska under morgondagen till slut fullbordas, detta när Manchester United åker till huvudstaden för att ta emot Chelsea på Stamford Bridge. En match United måste vinna om man planerar att haka på i platserna om Champions League-spel.

Apropå just Champions League är det givetvis på sin plats att nämna det faktum att Manchester City (vad det verkar, åtminstone) kommer uteslutas från spel i turneringen och därmed lär den sista platsen gå till det femteplacerade laget istället för det fjärde.

Detta påverkar naturligtvis United, men troligtvis kommer vi få en helhetsbild av situationen när säsongen är färdigspelad och tabellplaceringarna är kompletta. Till imorgon är det ingen som kommer ha detta i åtanke, och det är inte heller något vi ska fastna i här. Det är dock svårt att komma runt ämnet, därför tar vi upp det direkt.

Manchester United

Nog om det, United gästar alltså Chelsea imorgon kväll efter drygt två veckors vila. Laget har under den här perioden varit iväg från gråa Manchester och istället befunnit sig i soliga Marbella (vilket vanligtvis brukar bli Dubai eller liknande, men inte den här gången) för att ladda batterierna. Det som också har hänt är att klubben har plockat in anfallskraft i form av Odion Ighalo på ett korttidslån från kinesiska Shanghai Shenhua. Den nyheten lär dock inte ha undgått någon vid det här laget.

Nigerianen har dock tränat på egen hand under uppehållet, detta som en säkerhetsåtgärd på grund av det uppmärksammade corona-viruset som spridit sig, inte minst i Kina. Ighalo är uttagen i Ole Gunnar Solskjaers trupp och norrmannen har dessutom hintat om att det kan bli debut för 30-åringen imorgon.

Om vi tittar till skadeläget kan vi konstatera att Scott McTominay gör framsteg och börjar närma sig comeback. Skotten har varit skadad sedan december, men kommer inte vara aktuell för morgondagen. Detsamma gäller för Axel Tuanzebe, som även han dragits med skador.

Även Paul Pogba gör framsteg i sin rehabilitering. Fransmannen kommer dock inte vara involverad på något sätt imorgon. Den som väntar på att få se mittfältaren i spel får helt enkelt ha tålamod. Ryktena kring Pogba och hans framtid har dessutom börjat ta fart igen och ska man tro det som skrivs börjar 26-åringens tid i United rinna ut, så mycket tyder på att han kommer lämna Old Trafford till sommaren.

Men, över till de som faktiskt ska göra jobbet imorgon. Mellan stolparna hittar vi givetivs David De Gea, men hur Solskjaer väljer att formera backlinjen är svårare att sia om. Chelsea på bortaplan är såklart en tuff uppgift, där det troligen kommer handla om att försöka kväva London-lagets ytor så mycket som möjligt, inte minst kanterna där det finns såväl speed som kreativitet. En fembackslinje är därför inte helt otänkbart. Den stora frågan är i sådana fall bara vem som blir den tredje mittbacken tillsammans med Harry Maguire och Victor Lindelöf. Phil Jones?

Stort ansvar kommer hursomhelst även ligga på mittfältarna i form av Fred och, högst troligt Nemanja Matic. Serben har stått för ett par fina insatser på sistone och lär säkerligen vilja visa upp sig från sin bästa sida när han kommer tillbaka till sin gamla hemmaplan.

Vad gäller de offensiva positionerna kan vi nog åtminstone räkna in Bruno Fernandes i en roll bakom Anthony Martial. Portugisen debuterade senast mot Wolves och såg, på det stora hela, bra ut. Förhoppningsvis kan 25-åringen få fart på den röda offensiven, som under en period haltat ganska mycket med en rad spelare ur form. Den tredje platsen där framme är därför inte helt otänkbart att den går till Mason Greenwood, även om han inte riktigt passar in i den förmodade kontringsfotbollen Solskjaer lär vilja spela.

Ett 3-5-2/5-3-2-system är givetvis bara spekulationer, men något som ändå är möjligt. Nedan ställer vi dock upp det mest troliga laget Solskjaer ställer på banan under morgondagen.

Möjlig startelva:

Chelsea

Vad gäller hemmalaget är saker och ting ständigt lite upp och lite ner. Under Frank Lampards ledning har man på 25 omgångar placerat sig på en fjärdeplats med sex poäng ner till United. Resultatraden har likt Uniteds svängt en hel del under säsongen, men ramarna har kanske trots allt varit lite tydligare hos de blå och man har inte heller haft lika stora skadebekymmer som gästerna. Värt att nämna är också att man nyligen gjort klart med ett nyförvärv till sommaren i form av Hakim Ziyech från Ajax.

Historiskt sett har Chelsea fin statistik mot United hemma på bron, men faktum är att vi får backa ända till hösten 2017 för att hitta den senaste hemmavinsten i Premier League mellan morgondagens motståndare. Två gånger har Lampard fått sett sig besegrad av Solskjaer under säsongen. Först i premiären på Old Trafford (4-0) och i ligaupen i höstas (2-1). Han lär vara sugen på revansch nu, den gode Frank.

Hur ser då läget ut i Chelsea? Om vi tittar på skadeläget är det framför allt Christian Pulisic som inte kommer till spel. Även Ruben Loftus-Cheek dras med skadeproblem och kommer inte heller figurera. Det är också frågetecken kring lagets bäste målskytt, Tammy Abraham, som skadade sig i mötet med Arsenal i januari. Han var dock tillbaka i matchen efter mot Leicester, men verkar eventuellt ha åkt på ytterligare ett bakslag. 22-åringen har stått för 13 mål under säsongen och tvingas han kasta in handuken är det troligaste alternativet längst fram Michy Batshuayi.

Embed from Getty Images

Gällande status på Abraham kommenterade Lampard följande:

”Han har fortfarande känningar. Vi var tvungna att vila honom från några träningar den här veckan. Jag hoppas han kommer vara återställd.”

Andra offensiva pjäser vi sannolikt kan räkna med är Willian och Callum Hudson-Odoi på kanterna. Det är kanske framför allt där United får se upp, då bägge är väldigt luriga spelare som besitter spetskvaliteter. Vidare till innermittfältet känns Jorginho och N’golo Kanté gjutna.

Vad gäller defensiven finns dock en del bekymmer. Man saknar förvisso inga tunga namn, men namnen i sig är inte de allra mest pålitliga, där vi även kan inkludera den spanske burväktaren, Kepa Arrizabalaga. Faktum är att det bara är Everton som släppt in fler mål av lagen som ligger mellan placering 1 (Liverpool) och 9 (United).

I backlinjen lär vi i alla fall hitta Cesar Azpilicueta, med bindeln runt armen, ett mittbackspar bestående av Andreas Christensen och Antonio Rüdiger. Vänsterkanten lär troligen Reece James ta hand om.

Möjlig startelva:

Historik

Senast lagen möttes var i ligacupens åttondelsfinal. United vann med 2-1 och det som har etsat sig fast hos de flesta är givetvis Marcus Rashfords häxpipa till frispark från 30 meter. Vem som gjorde det andra målet? Rashford.

Lagen möttes även i ligapremiären på Old Trafford, där siffrorna kanske ger en annan bild av vilken match det var. Men United var effektiva medan Chelsea var det motsatta. Målskyttar den gången var Rashford två gånger om, Martial, och Daniel James.

Visste ni att…

 • Odion Ighalo blir den förste nigerianen att spela seniorfotboll för Manchester United om han debuterar imorgon?
 • United har vunnit 80 matcher mot Chelsea genom historien?
 • Chelsea har 54 vinster mot United?

Matchfakta

Chelsea
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 26
Tid: Måndagen den 17 februari 2020, 21.00
Plats: Stamford Bridge, London
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Grant (skadad, april/maj)
 • Fosu-Mensah (skadad, inget datum)
 • McTominay (knä, inget datum)
 • Pogba (fot, inget datum)
 • Rashford (rygg, mars/april)
 • Tuanzebe (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Bailly (matchform)
 • Ighalo (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 8:e9-8-836-2935
Borta:10:e3-3-612-1712
Bästa målskytt: Rashford (14)
Disciplin: 47 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V15/1WolvesHFA1-0
F19/1LiverpoolBPL0-2
F22/1BurnleyHPL0-2
V26/1TranmereBFA6-0
V29/1Man cityBLC1-0
O1/2WolvesHPL0-0

Chelsea

Skador:

 • Loftus-Cheek (vad, mars)
 • Pulisic (ljumske, slutet februari)
 • Van Ginkel (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Abraham (fot)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 4:e12-5-843-3441
Hemma:10:e5-3-416-1218
Bästa målskytt: Abraham (13)
Disciplin: 45 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V5/1NottinghamHFA2-0
V11/1BurnleyHPL3-0
F18/1NewcastleBPL0-1
O21/1ArsenalHPL2-2
V25/1HullBFA2-1
O1/2LeicesterBPL2-2

United mot Chelsea

Totalt: 18577-55-53293-223
Premier League: 5516-21-1870-71
Borta: 8735-22-30141-129
SENASTE MÖTENA
V2019-02-18BFA2-0
O2019-04-28HPL1-1
V2019-08-11HPL4-0
V2019-10-30BLC2-1
SENASTE BORTAMATCHER
F2017-11-05BPL0-1
O2018-10-20BPL2-2
V2019-02-18BFA2-0
V2019-10-30BLC2-1

Domare: Anthony Taylor

Assisterande: Beswick, Nunn, fjärdedomare: Attwell, VAR: Kavanagh, assisterande VAR: Massey-Ellis.
M
PL 2019/20:2083229
PL 2018/19:321020111
PL totalt:246861132265
Snitt (2018-20):3,60,040,060,38
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:292117
Dömt Chelsea:331869