Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Alex Dawson, 80 år!

Han har det sjätte bästa målsnittet i Manchester Uniteds historia. Han är den yngsta spelaren någonsin att göra hattrick för klubben. Idag gratulerar vi Alex Dawson på 80-årsdagen!

Vad hände egentligen? Ja, det är frågan jag ställer mig när jag läser på om Alex Dawson. Bara 21 år gammal hade han gjort 54 mål på 93 matcher för Manchester United. Ändå såldes han till Division 2-klubben Preston North End för 18 000 pund, även på den tiden en beskedlig summa (några månader tidigare hade Denis Law kostat 110 000 pund när han gick till Torino).

Med 0,581 mål per match har Dawson det sjätte bästa målsnittet i Uniteds historia. Det hela ter sig väldigt märkligt.

Son till en fiskare från Grimsby föddes Alexander Downie Dawson i Aberdeen i februari 1940 (en annan fiskarson från Aberdeen född i februari 1940, nämnd tidigare i den här texten, ska vi prata om på måndag). Han skulle emellertid flytta till England som ung pojke och det var i Hull han inledde fotbollskarriären. Efter sex matcher för England Schoolboys (hans enda landslagsspel i karriären) signerade Dawson för United på ett lärlingskontrakt när han var femton år gammal.

Ursprungligen en ytterforward blev Dawson centertank i United. Han spelade båda matcherna när United besegrade Chesterfield i FA Youth Cup-finalen 1956.

Våren 1957 signerade han sitt första a-lagskontrakt. Den 22 april fick han debutera i a-laget. Ett par dagar tidigare hade United blivit mästare och Matt Busby valde att rotera. Dawson tackade för förtroendet och gjorde ett av målen när Burnley besegrades. Fem dagar senare gjorde Dawson sitt andra mål, i en seger mot Cardiff. Ytterligare ett par dagar senare gjorde han sitt tredje mål. (Under den här perioden spelade United sex matcher på elva dagar.)

Därefter gick han ner i juniorlaget och sköt tre mål när West Ham besegrades i FA Youth Cup-finalen med 8-2 över två matcher.

Nu var inte tre mål på tre matcher tillräckligt för att slå sig in i Englands bästa lag. Det blev bara ett framträdande till före München. Efter München skulle han etablera sig inte bara som ordinarie utan också som den ledande målskytten. Dawson gjorde det sista målet när Sheffield Wednesday besegrades med 3-0 i den första matchen efter olyckan. Det följde han upp med mål i de två nästkommande matcherna. Därmed hade han gjort mål i sex av sina sju första matcher.

Alex Dawsons största stund som Unitedspelare kom i omspelet mot Fulham i FA-cupsemifinalen. United vann med 5-3 efter tre mål av Dawson. Därmed blev han, 18 år och 33 dagar gammal, den yngsta spelaren någonsin att göra hattrick för Manchester United. Dawson spelade sedan i FA-cupfinalen som United förlorade.

Efter olyckan gjorde han tio mål. Ingen annan i laget gjorde fler än fem.

Ändå skulle han aldrig fullt ut lyckas vinna Busbys förtroende. Kanske tyckte managern att anfallaren erbjöd för lite utanför straffområdet. Han fick nöja sig med 11 matcher (4 mål) säsongen 1958/59. De två efterföljande säsongerna skulle han skjuta 35 mål på bara 57 matcher.

Alex Dawson var en gammaldags centerforward. Engelska uttryck som no-nonsense och old-fashioned dyker upp. Stark som en oxe (178 cm, 85 kg) tog han till alla knep som domaren tillät om det fanns en möjlighet att göra mål. Stod någon i vägen fick den skylla sig själv. Hans egen självbild var att han mestadels var schysst och aldrig lemlästade någon.

Sommaren 1961 förstärkte Busby anfallet med David Herd. Nu blev speltiden väldigt sporadisk för Dawson. I oktober såldes han till Division 2-klubben Preston.

Han stannade sex år i Preston och fick smeknamnet Black Prince of Deepdale. Division 2-laget nådde final i FA-cupen 1964 men trots att Dawson gjorde mål blev det förlust mot West Ham. Han sköt totalt 132 mål för Lancashireklubben, vilket gör honom till deras fjärde bästa målskytt någonsin.

Dawsons finalmål vid 3.56.

Dawson fortsatte sedan karriären i Bury och därefter Brighton & Hove Albion samt en sejour i Brentford på lån. Nivån var lägre (primärt Division 3) men målen ramlade fortsatt in i hyggligt regelbunden takt. Han avslutade karriären med ett par år i icke-ligaklubben Corby Town.

Totalt gjorde Alex Dawson 212 mål på 394 ligamatcher. Idag fyller han 80 år. Vi gratulerar!

Alex Dawson