Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Kvartalsrapport och konferenssamtal: Andra kvartalet 2019/20

Manchester United PLC presenterade idag sin ekonomiska resultatrapport för det andra kvartalet (perioden oktober till december) i det finansiella året 2019/20. Förra veckan fick vi också årsrapporten för damlaget och vi ska snabbtitta på den också.

Intäkterna för perioden var £168,4m, en minskning på 19,3 % jämfört med samma period förra året. Samtidigt minskade EBITDA med 30,9 %. Framtidsutsikterna är oförändrade, årsintäkterna förutspås landa på mellan £560m och £580m.

Periodens höjdpunkter är, enligt rapporten:

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Vi pushar för en stark avslutning i Premier League, Europa League och FA-cupen då vi går in i den sista tredjedelen av säsongen. Vi har fortsatt göra framsteg i nybygget av truppen med många förändringar vad gäller spelare vi har tagit in och spelare som har kommit fram genom akademin; grunden för att leverera den långsiktiga framgång som vi alla jobbar för är på plats då vi implementerar vår plan och vår fotbollsvision med Ole.

Nyckeltalen:

(Klicka på bilden för en större version.)

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna för kvartalet var £168,4, att jämföra med £208,6m förra året.

 • De kommersiella intäkterna ökade med £4,7m.
 • Intäkterna för broadcasting minskade med £39,0m, vilket förklaras av vi inte spelar Champions League. Det noteras också att den största smällen för detta kommer i detta kvartal.
 • Matchdagsintäkterna minskade med £5,9m, vilket förklaras av hur hemmamatcherna hamnar under säsongen.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) är £72,1m, en minskning på 30,9 %.

Nettoresultatet är en vinst på £35,0m, en ökning på 30,6 %, medan rörelseresultatet minskar med 17,0 % till en vinst på £36,5m.

Skulden har ökat kraftigt, till £391,3m (upp 23,2 %), detta då kontanttillgångarna har minskat. Som vanligt noteras att bruttoskulden i USD är oförändrad.

United har just nu de lägsta kontanttillgångarna sedan mars 2015. Detta beror primärt på ökade utgifter för spelarvärvningar, varav många äldre värvningar.

Lönekostnaderna uppgick till £70,9m, en minskning på 9,0 %, vilket förklaras av att lönerna minskas när United inte spelar Champions League.

Framtidsutsikterna är oförändrade. United räknar med intäkter på mellan £560m och £580m medan EBITDA förväntas landa på mellan £155m och £165m. 

Damlagets årsrapport

Ekonomiska redovisningar för klubbarnas damlag är tämligen ovanligt. Damlagen drivs vanligen som dotterbolag (så även herrlagen men herrlagen står i praktiken för hela moderbolagets omsättning) och det finns inget tvång på separata rapporter. United valde ändå att komma med en fullfjädrad rapport och det finns lite intressant att peka på.

Den som är intresserad hittar hela rapporten via den brittiska myndigheten Companies House.

 • Intäkterna blev £1,253m, varav £127.000 i matchdagsintäkter.
 • Detta kan jämföras med £627,1m i intäkter för moderbolaget och £110,8m i matchdagsintäkter. Damlagets totala intäkter är alltså 0,2 % av herrlagets och matchdagsintäkterna 0,1 %.
 • Utgifterna var £1,485m.
 • Det gav en rörelseförlust på £232.000 under det första verksamhetsåret.
 • En ”other income” på £306.000 redovisas emellertid. Det är en royaltybetalning från moderbolaget. Detta förklaras troligen av att damlagets spelare deltar i centrala reklamkampanjer och dylikt.
 • Därmed blev nettoresultatet en vinst på £51.000.
 • Spelarövergångar: Inför den första säsongen värvade United spelare för £62.000. United har efter perioden för årsrapporten spenderat £54.000 på nyförvärv men samtidigt sålt spelare (Alex Greenwood) för £37.000. Beroende på hur spelarna i truppen (inte den här säsongens värvningar) presterar finns det också klausuler värda £1000.
 • Genomsnittslönen för de 21 anställda spelarna och ledarna var £32.667 (ungefär 410.000 kronor). Jag vet inte riktigt hur siffran 21 anställda uppstår, då det var 21 spelare i truppen och åtminstone 5 ledare. (Det noteras explicit players and coaching under antalet anställda.)

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att United presenterar sina ekonomiska rapporter hålls alltid ett konferenssamtal med investerare. (Att notera här är att målgruppen för de här samtalen är investerare som funderar på att köpa eller sälja aktier, inte supportrar och journalister. Det är väldigt lite fokus på fotboll.)

Den här gången deltog Ed Woodward samt Richard Arnold (Group Managing Director), Cliff Baty (Chief Financial Officer), Corinna Freedman (Head of Investor Relations) och Hemen Tseayo (Head of Corporate Finance). Tseayo inte sa ett enda ord, vilket är brukligt.

Transfermarknaden: Den här säsongen handlar om att bygga om truppen. United kopplades samman med 111 spelare i januari men värvade bara Bruno Fernandes. United kommer att agera på samma ”disciplinerade” sätt i sommar. I avtalen för tidigare värvningar har United extra stora utgifter den här säsongen men det innebär att United kommer att vara i en bättre position framöver.

Uniteds mål är att vinna titlar med offensiv och underhållande fotboll. Vidare påpekas ökade investeringar i akademin och nya spelare där.

Om Manchester citys europeiska avstängning: Woodward ville inte kommentera city eller andra klubbar. ”Jag går på många Uefamöten och jag ser en stor förpliktelse för att säkerställa att financial fair play fortsätter att leverera de fördelar det tydligt har gjort.”

Om sponsorsförhandlingar: Avtalet med Chevrolet löper ut sommaren 2021. Förhandlingar om nästa sponsor fortlöper men United avser inte kommentera förrän processen är avslutad.

Uniteds räckvidd: Värvningen av Bruno Fernandes och lånet av Odion Ighalo gav stort avtryck på sociala medier. Ighalo trendade över riksrätten mot Donald Trump och Brexit. 

Coronaviruset: United övervakar situationen, men hittills har idrotten i Storbritannien inte påverkats.

Old Trafford: United har spenderat på £11m på en ny sektion för funktionshindrade, som kommer att tas i bruk inför nästa säsong. Klubben tar också steg för att förbättra stämningen på arenan och planer på att testa safe standing nämns. United vill utveckla men också behålla det som gör Old Trafford till en unik arena jämfört med nybyggda arenor.

Konferenssamtalet går att lyssna på här.