Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Lottat i Europa League: Manchester United möter LASK i åttondelsfinalen

Embed from Getty Images

Igår säkrade Manchester United avancemang till åttondelsfinalerna i Uefa Europa League. Idag har åttondelsfinalerna lottats och för Manchester Uniteds del föll lotten på LASK från Linz i Österrike. United börjar på bortaplan.

Den första matchen ska spelas den 12 mars klockan 18.55 med returen den 19 mars klockan 21.00. 

På pappret en mycket bra lottning för United. Dels har vi fördelen av att spela returen på hemmaplan och dessutom är LASK en av de lägre rankade klubbarna som är kvar i turneringen.

Den österrikiska klubben LASK, eller Linzer Athletik-Sport-Klub, leder för närvarande sin liga, tre poäng före Salzburg. De säkrade sin plats i åttondelsfinalen genom att besegra AZ Alkmaar. Efter 1-1 i Nederländerna vann LASK igår returen med 2-0, sedan Marko Raguz gjort båda målen. I gruppspelet imponerade de stort, då de vann sin grupp före Sporting, PSV Eindhoven och Rosenborg.

LASK tog sig annars till Europa League via misslyckat Champions League-kval. I playoff blev Club Brugge för svåra. Belgarna vann båda matcherna och gick vidare efter 3-1 totalt.

En snabbtitt i deras trupp visar att de satsar inhemskt. I sin nuvarande Europa League-trupp har de bara fyra utländska spelare: den tyska försvararen Petar Filipovic, den australiensiska mittfältaren James Holland samt anfallarna Klauss (Brasilien) och Samuel Tetteh (Ghana).

LASK förefaller ha sin styrka defensivt. På de 8 matcherna i Europa League har de bara släppt in 5 mål och deras 19 insläppta i ligan är klart bäst, medan deras 44 gjorda mål kan ställas mot Salzburgs 70.

Ordinarie hemmaarena för LASK är Waldstadion, som bara rymmer 7870 åskådare. I Europa League spelar de emellertid på Linzer Stadion, med plats för 21 005 åskådare.

För Manchester United blir det första mötet någonsin med LASK. Ole Gunnar Solskjaer får använda Bruno Fernandes expertis. Fernandes spelade mot LASK med Sporting i gruppspelet. Hemmamatchen blev en 2-1-seger för Sporting, sedan Fernandes assisterat till kvitteringen och därefter själv svarat för segermålet. LASK vann mötet i Österrike med 3-0, så Bruno jagar revansch.

Ser vi till matcher mot österrikiska lag är det trevlig läsning. United har totalt åtta matcher mot lag från Österrike (fyra mot Rapid Wien och fyra mot Sturm Graz) och på de matcherna har det blivit sju vinster och en oavgjord. Vår målskillnad är förkrossande 17-1.

Lottningen i sin helhet

  • Istanbul Basaksehir – København
  • Olympiacos – Wolverhampton Wanderers
  • Rangers – Bayer Leverkusen
  • Wolfsburg – Shakhtar Donetsk
  • Internazionale – Getafe
  • Sevilla – Roma
  • Eintracht Frankfurt eller Salzburg – Basel
  • LASK – Manchester United