Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Matchrapport (FA Youth Cup): Manchester United – Wigan Athletic 2-1

Embed from Getty Images

Manchester United är klara för semifinal i FA Youth Cup. På fredagskvällen besegrades Wigan Athletic med 2-1 på Old Trafford. Shola Shoretire och Deji Sotona gjorde Uniteds mål i en match där Teden Mengi var planens gigant.

I första halvlek var United stundtals utspelade. Laget försvarade sig emellertid mycket bra matchen igenom och när det behövdes klev Ondrej Mastny fram i mål. Framåt hotade Deji Sotona ständigt med sin snabbhet. Det var också Sotona som låg bakom Uniteds ledningsmål, då han vinner en duell på högerkanten. Via Charlie Wellens hittar bollen till Shola Shoretire som avslutar behärskat.

Wigan skulle kvittera före paus. United tappade organisationen i eget straffområde och via en nickskarv blev Sean McGurk fri vid bortre stolpen.

Tidigt i andra halvlek skulle United avgöra matchen. Mittbacken Ben Hockenhull lyfte en fin boll över motståndarförsvaret, Sotona sprang sig fri och tryckte undan mittbacken för att sedan avsluta snyggt på första tillslaget. Därefter kontrollerade United tillställningen mot en bra motståndare.

På det stora hela en utmärkt genomförd match av United, framför allt efter paus. Wigan var starka inledningsvis men United var starka och hotade hela tiden på kontringar. I andra halvlek var det en väldigt kontrollerad insats av United.

Första halvlek

Wigan var det klart bättre laget inledningsvis och de skaffade sig flera hörnor. Det var ändå Sotona som fick matchens första stora chans, då han serverades nickläge av Reece Devine. Sedan var Teden Mengi räddande ängel på mållinjen efter en hörna.

Trots spelövertaget skapade gästerna inte så väldans mycket. Istället hotade United på kontringar, framför allt hade Wigan svårt att hantera Sotonas snabbhet. Den var också nyckeln när United tog ledningen. På en långboll kan inte försvararen kontrollera bollen och då snor Sotona åt sig den. Wellens fyller på, får bollen och spelar den vidare till Shoretire. Den unga spelaren tar emot och avslutar sedan behärskat.

Innan Wigan kvitterar har Hockenhull ett bra läge på nick. Wigan har också ett läge då Mastny kommer ut mycket bra och avvärjer. Kvitteringsmålet kommer efter en hörna. Bollen letar sig ut till vänsterkanten och United glömmer bort att försvara sig. Mittbackarna har varsin gubbe och vid bortre stolpen lämnas McGurk helt ensam. Efter en skarvnick kan McGurk trycka upp bollen i nättaket.

Den sista chansen före paus får Sotona, då han tvingar målvakten till en bra räddning från distans.

Andra halvlek

Det var nära att United skulle ta ledningen på ett spektakulärt självmål, nästan direkt efter paus. Den ena mittbacken rensar på den andra och målvakten tvingas till en reflexräddning.

Segermålet skulle komma kort därefter. Hockenhull får, som sista spelare, en passning mitt på egen planhalva. Han avancerar några meter och lyfter sedan en lyra över motståndarförsvaret. Sotona håller undan sin försvarare och når bollen precis innanför straffområdet. På första tillslaget avslutar han med en delikat bredsida som lämnar målvakten stillastående.

https://twitter.com/rafi_united1878/status/1233485283955560450

United försvarar sig sedan utmärkt och Wigan skapar egentligen ingen kvalificerad målchans. Efter hand tröttnar motståndarna och United kontrollerar tillställningen. De gånger Wigan ser ut att hota står Mengi i vägen.

Mark Helm är nära att göra mål på ett styrt skott men målvakten får ut ett ben. I slutskedet får Sotona i stort sett öppet mål men han är inte riktigt redo på bollen och tvingas sträcka sig fram, varför det bara blir ett stolpskott.

Spelarkritik

Offensivt får Deji Sotona framför allt jobba på långbollar. Det gör han utmärkt och han ger Wiganförsvaret stora problem matchen igenom. Sotona är en av de absolut snabbaste spelarna i klubben men han fattar inte alltid de bästa besluten. Idag gjorde han det mesta rätt, även om han måste göra mål på den stora chansen i slutskedet.

Shola Shoretire gör det första målet på ett mycket behärskat sätt. Yngst i startelvan blir han förstaårsjunior först nästa säsong men han är väldigt mogen i spelet. Mest troligt sedan tidigare van att vara överlägsen får han nu spela mot spelare som ofta är ett par år äldre och då blir det inte lika enkelt. Men han växer och nu var han ett ständigt hot när han fick bollen.

På mittfältet blev jag lite besviken på Hannibal Mejbri. Inte så att fransmannen var dålig men han ska dominera en sådan här match. Emellanåt isolerad från spelet och han slarvade med många enkla passningar.

Ben Hockenhull gjorde mest troligt sin bästa match i karriären. Mittbacken ligger bakom segermålet och sköter defensiven med bravur. Detta var långt över hans normala nivå, som i ärlighetens namn inte är bra nog.

Bäst i United – och på planen – var ändå Hockenhulls magnifika mittbackskollega Teden Mengi. Lagkapten spelar fotboll på en extremt hög nivå just nu. Det spelar ingen roll vad motståndarna försöker med, han har ett svar på allt. Höjdduellerna vinner han, löpduellerna vinner han, kroppsduellerna vinner han. Ständigt står han rätt i planen och när han väl har vunnit bollen ser han som regel till att den behålls inom laget. Redan nu är Mengi redo för större uppgifter.

Härnäst

United avancerar därmed, för första gången sedan 2012, till semifinal i den traditionstyngda cupen. Där väntar Chelsea på bortaplan, i en match som ska spelas senast den 21 mars.

Chelsea har dominerat FA Youth Cup fullständigt de senaste åren, med undantag för förra säsongen. Då gjorde Mason Greenwood hattrick när United vann med 4-3. En Greenwood som faktiskt är tillgänglig för spel även den här säsongen (inte för att Ole Gunnar Solskjaer lär offra honom, men ändå). Dessförinnan hade Chelsea fem raka titlar i turneringen.

Årets upplaga av Chelsea förefaller dock inte vara riktigt lika dominant som tidigare. United saknade flera spelare på grund av skada idag. Kan vi få tillbaka Anthony Elanga, som innan han blev skadad var lagets överlägset bästa offensiva spelare, ökar våra chanser markant.

Återstår att se om Chelsea väljer att spela semifinalen på Stamford Bridge, men det tycker jag att de borde göra, det gjorde de ju i kvartsfinalen mot Millwall.

Matchfakta

Manchester United – Wigan Athletic 2-1 (1-1)

FA Youth Cup, kvartsfinal, 28 februari


1-0 (25) Shola Shoretire (Wellens)
1-1 (39) Sean McGurk
2-1 (50) Deji Sotona (Hockenhull)


Uniteds lag: Mastny; Bejger, Mengi, Hockenhull, Devine; McCann, Helm; Wellens (Forson 86), Mejbri, Shoretire; Sotona


SPELSCHEMA SPELARSTATISTIK