Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Derby County – Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United ska möta Derby County i cupspel. Ett möte som känns igen från tidigare säsonger minst sagt. Dock kan det här bli det sexigaste mötet av de allihopa, då United återigen får stifta bekantskap med en viss Wayne Rooney. De nymodiga skulle kalla mötet åttondelsfinal i FA-Cupen. Vi konservativa säger femte omgången. 

Manchester United

Trots poängtapp senast mot Everton är det ett United med en god form som åker till Pride Park. Mycket av den positiva formen kan tillskrivas en viss Bruno Fernandes, men det är desto mer oklart ifall han kommer få speltid mot Derby då delar av truppen lär vilas.

Därför kan det här mötet bli något utav en utbruten match från ligaformen, men ändock en match som ska vinnas och som United ska gå vidare ifrån.

I mål lär David de Gea vilas och Sergio Romero lär få stå. Bägge två har gjort misstag den senaste tiden, de Gea är i grunden en bättre målvakt men det här är FA-Cupen och Romero borde stå.

Desto svårare är det att gissa backlinjen. Det är bara en liten chans att Aaron Wan-Bissaka kommer till spel bekräftade Solskjaer på presskonferensen inför matchen. Då är frågan om det inte blir Brandon Williams till höger, ett klart mer spännande alternativ än Diogo Dalot. Men om inte Dalot får starta i den här matchen, lär han aldrig få göra det. Eric Bailly är given som en av mittbackarna och det är enligt skribenten klokt att låta Bailly spela i cuperna först och inte slänga in honom i Premier League om det verkligen inte är ett måste. Det handlar om att bygga upp Baillys kropp på bästa sätt och det långsiktiga målet får vara nästa säsong. Två matcher på en vecka för Bailly måste vara uteslutet under den kvarvarande delen av säsongen.

Bailly lär ha någon utav Lindelöf eller Maguire bredvid sig, då jag ser Phil Jones som utesluten. Luke Shaw skulle kanske må bra av lite vila och med tanke på mina tidigare tankar, så går det ha Williams till vänster och Dalot till höger.

En mening man inte trodde man skriva i början av säsongen, men tycker att Matic ska vilas den här matchen för att kunna spela i den viktigare matchen mot Manchester City på söndag. Då återstår egentligen bara McTominay och Fred, för James Garner är långt nere i Solskjaers ögon.

Trean framför borde ha Juan Mata på plan, helst från den offensiva platsen och Ighalo som forward framför sig. På kanterna är det desto svårare. Gomes fick 90 minuter med reserverna och är utesluten. Chong klev av tidigare och det lär betyda att han går in i truppen, men inte från start. Vad återstår då egentligen? Lingard och Pereira om man ska se till det rimliga. Vill som sagt ha Mata i mitten, men det lär väl bli Lingard. Ska vi då säga Pereira till höger och Mata till höger?

Det är som sagt vad jag tror. Inte vad jag vill. Men Solskjaers startelvor har varit mer svårlästa än tidigare de senaste veckorna.

De som garanteras saknas i Manchester United är Marcus Rashford, Paul Pogba och Lee Grant. Tveksamma är Axel Tuanzebe och Tim Fosu-Mensah som inte lär få plats i truppen på grund av de nyligen är tillbaka från skador och spelade för reserverna i måndags. Dessutom lär Aaron Wan-Bissaka, samt Daniel James saknas efter det Solskjaer sa på onsdagens presskonferens.

Möjlig startelva:

Derby County

Embed from Getty Images

Derby County har inte haft en särskilt bra säsong. För tillfället placerar sig laget på 13:e plats i The Championship och det får ändå anses vara en besvikelse. Derby har blivit ett lag som ofta har målet att gå upp till Premier League, men som aldrig riktigt når hela vägen. Samma sak förra året då man hade Frank Lampard som tränare. Då slog man ur Leeds i första play off omgången, men sedan förlorade man mot Aston Villa i den avgörande matchen för att nå Premier League.

Frank Lampard gick som ni vet till Chelsea efter säsongen och in kom den före detta holländska landslagsspelaren Philip Cocu. Trots dåliga resultat har han förvånande nog fortsatt att vara tränare. Det verkar som att laget kommer hamna i ingemansland i The Championship och förhoppningsvis för deras del bygga upp någonting nytt inför nästa säsong.

Annars får väl det största som hänt Derby den här säsongen vara att Wayne Rooney kommit in. Han värvades från Chicago Fire och kombinerar livet som spelare med en roll i ledarstaben. Med ett bettingnummer på ryggen har Rooney klivit in som defensiv mittfältare och gjort det helt okej. Från Rooneys sida har det blivit tre mål på elva matcher, bland annat en snygg frispark mot Stoke för ett tag sen.

Övriga spelare att se upp med är Martyn Waghorn, den 30-åriga anfallaren som gjort 12 mål på 30 matcher. Även Tom Lawrence, den tidigare Unitedspelaren som oftast spelar som offensiv mittfältare är någon att se upp med. I backlinjen sticker namnet Andre Wisdom ut, den förre detta Liverpoolspelaren får mycket speltid som mittback.

För att nå till den femte omgången av FA-Cupen har laget i tur slagit ut Crystal Palace och Northampton.

Möjlig startelva:

Historik

Utav någon anledning har Manchester United och Derby behövt möta varandra några gånger under cupspel de senaste åren. Först 2016 i FA-Cupen där United vann på Pride Park med 3-1 efter mål från Rooney, Blind och Mata.

Sedan var det dags tidigt under 2018, även det i FA-Cupen. Då vann United sent med 2-0 efter mål från Lingard och Lukaku.

Och slutligen. Förra säsongen Ligacupspel där Derby vann efter straffar. Kanske mest känd som Lee Grants debut?

Visste ni att…

 • Derbys senaste säsong i Premier League var säsongen 2007-08. Man tog blott 11 poäng, med endast en vinst. Aldrig någonsin har ett lag tagit så lite poäng i Premier League.
 • Pride Park invigdes 1997 och publikrekordet sattes i en landskamp mellan England och Mexiko.
 • Derby har vunnit den högsta serien i England två gånger, säsongerna 1971-72 och 1974-75.

Matchfakta

Derby County
Manchester United

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, omgång 5
Tid: Torsdagen den 5 mars 2020, 20.45
Plats: Pride Park, Derby
Teve: Eurosport 1/Eurosport Player/Dplay

Manchester United

Skador:

 • Grant (skadad, april/maj)
 • Pogba (fot, inget datum)
 • Rashford (rygg, inget datum)
Tveksamma:

 • Fosu-Mensah (matchform, liten chans)
 • James (smäll)
 • Tuanzebe (matchform, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e11-9-842-3042
Borta:9:e4-4-615-1816
Bästa målskytt: Rashford (14)
Disciplin: 54 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O1/2WolvesHPL0-0
V17/2ChelseaBPL2-0
O20/2BruggeBEL1-1
V23/2WatfordHPL3-0
V27/2BruggeHEL5-0
O1/3EvertonBPL1-1

Derby County

Skador:

 • Holmes (fot, inget datum)
 • Huddlestone (hamstring, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 13:e12-12-1246-4948
Hemma:3:e9-7-225-1334
Bästa målskytt: Waghorn (12)
Disciplin: 70 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V8/2SwanseaBCHA3-2
F12/2Bristol CBCHA2-3
O15/2HuddersfieldHCHA1-1
O21/2FulhamHCHA1-1
F25/2QPRBCHA1-2
V29/2Sheffield WBCHA3-1

United mot Derby

Totalt: 10646-30-30190-156
FA-cupen: 118-1-226-15
Borta: 5417-18-1988-105
SENASTE MÖTENA
V2009-02-15BFA4-1
V2016-01-29BFA3-1
V2018-01-05HFA2-0
O2018-09-25HLC2-2
SENASTE BORTAMATCHER
V2008-03-15BPL1-0
F2009-01-07BLC0-1
V2009-02-15BFA4-1
V2016-01-29BFA3-1

Domare: Craig Pawson

Assisterande: Hussin, Robathan, fjärdedomare: Mason.
M
PL 2019/20:1563112
PL 2018/19:2692168
PL totalt:150529111629
Snitt (2018-20):3,80,050,170,24
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:201244
Dömt Derby:12525