Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Manchester City (Jaga CL)

Manchester United v Manchester City - Premier League

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmaderby mot Manchester City. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2020/03/08 20:02

Manchester United – Manchester City 2-0 (1-0)

Premier League, omgång 29 • 2020-03-08, 17.30 • Old Trafford, Manchester • domare: Mike Dean

 

1-0 (30) Anthony Martial (Fernandes)

2-0 (90+6) Scott McTominay

 

Manchester United

De Gea; Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw, Williams (Bailly 78); Fred, Matic; Bruno; James (Ighalo 88), Martial (McTominay 78)

Avbytare: Romero, Tuanzebe, Mata, Greenwood

Manchester City

Ederson; Cancelo, Otamendi, Fernandinho, Zinchenko (Mendy 77); Rodrigo, Gündogan, B. Silva (Mahrez 59); Foden, Agürero (Jesus 59), Sterling

Avbytare: Bravo, Walker, Garcia, D. Silva

Updated: 2020/03/08 19:25
 • 1
 • Share


2020/03/08 20:02
Tack för idag

Vi avslutar härmed matchdagsbloggen. Elias håller på med snackisar och Beijar med spelarbetyg, Båda dessa kommer om bara några stunder, och imorgon tar med nedtrappningen med Dagen efter.

Tack för idag kära Unitedvänner. Manchester är rött, Solskjaer visar återigen att han vet vad han gör då han är på klart rätt väg med det här laget. Det är ändå en skön känsla att ta söndagskväll med.

Tack för idag.

 • 0
 • Share


2020/03/08 19:42
Sammanfattning

Manchester United vinner alltså derbyt mot Manchester United, första hemmasegern i ligan mot City sedan 2015. Och ja, det är välförtjänt, även om det kommer finnas de som tittar på statistik och ser ett 72 procentigt bollinnehav för City, de har tre gånger fler passningar och elva hörnor mot Uniteds två.

Men vi kan också titta på antalet skott, där United har tolv mot Citys sju, och skott på mål där United har sex mot Citys fyra. Den något trubbiga excepted goals-statistiken säger också att United hade ett XG på 1,74 mot Citys 0,59.

Efter den något darriga starten (cirka 20 minuter) satte United defensiven. De Gea tog det lilla han fick, Maguire slutade stötbryta utan guidade istället Lindelöf och Shaw bredvid sig, Wan-Bissaka ägde sönder Raheem Sterling, Williams hade inga problem med Mahrez, Matic och Fred skötte det centrala mittfältet galant och Bruno Fernandes var dirigent i Uniteds anfallsspel där Martial och James löpte på allt. Faktum är att det är i avslutningslägen där United gjorde litet dåligt ifrån sig. Både Martial och James hade varsitt läge där de borde passat en fristående Fernandes men då de istället sköt. Hade de passningarna kommit, då hade United gjort 2-0 bra mycket tidigare.

Målen är fenomenala på sina sätt. Brunos fräcka frisparkschipp och Martials volley är helt fenomenalt och fick i alla fall mina tankar att gå till VM 1994 då Håkan Mild och Tomas Brolin lurade skjortan av Rumänien.

2-0 är en supertavla av Ederson, vars utkast går mellan Cityspelare, Scotty McT läser detta, sätter full fart och skjuter från långt håll in bollen i öppet mål. Tankarna här går lite till Ola Toivonens mål mot Frankrike, även om det var från längre håll.

Enorm laginsats, fantastisk taktik uppsatt av Solskjaer. Inget att klaga på, alls.

 • 2
 • Share


2020/03/08 19:27
Beröm till Ighalo

Ja, han kom in så sent som i minut 88, men faktum är att det var ett genialt byte. Efter han kom in fick United på ett helt annat sätt tag i bollen och höll spelet ifrån målet. Enormt viktig under de sista minuterna.

 • 2
 • Share

Manchester United är derbyvinnare igen. Fjärde mötet med Manchester City under säsongen, tredje segern för United (varav båda i ligan).

MANCHESTER ÄR RÖTT.

 • 1
 • Share

96! Scott McTominay!

 • 0
 • Share


2020/03/08 19:15
Bruno ut

88 minuter spelat, då väljer Solskjaer att göra sitt sista byte. Ighalo in, Fernandes ut.

 • 0
 • Share

Manchester City gör sitt sista byte, då Mendy ersätter Zinchenko. Samtidigt byts Bailly in och ersätter just Williams, samt att en nyfriserad Scott McTominay ersätter Anthony Martial.

 • 0
 • Share


2020/03/08 19:03
Dubbelläge City

Med kvarten kvar skapar City sina två bästa chanser hittills. Den första gick in mot målen, på den andra gör De Gea en riktigt bra räddning.

United måste få tag i bollen nu för att kunna lugna ner det lite.

 • 0
 • Share


2020/03/08 19:01
Shaw in igen

Shaw verkar dock sugen på att fortsätta. Egen reflektion är att Williams sett trött ut det sista, kanske ta ut honom och sätta in Bailly som mittback och låta Shaw spela längst till vänster det sista?

 • 0
 • Share

Luke Shaw verkar ha problem, och Eric Bailly har tagit på sig matchtröja. Vi får anta att det blir ett byte här med cirka 17 minuter kvar.

 • 0
 • Share


2020/03/08 18:46
Dubbelbyte City

Guardiola känner att det inte funkar längre, utan i minut 59 byter han inte Gabriel Jesus och Ryan Mahrez. Ut går Sergio Agürero och Bernardo Silva.

 • 0
 • Share


2020/03/08 18:33
Andra igång

Då kör vi andra halvlek. Inga byten hos något av lagen är gjorda, utan samma elvor kommer ut till spel.

Kom igen nu United!

 • 0
 • Share


2020/03/08 18:18
Halvtid

En halvlek med något av två ansikten har vi fått bevittna. En väldigt dålig start där City dominerde mer eller mindre fullständigt i 20 minuter följdes upp av 15-20 betydligt bättre minuter där United kom mycket mer rätt i pressen, skapade ett par chanser och alltså också gjorde mål då Bruno Fernandes visade klass med sin chippassning, Anthony Martial visade klass med att få träff på bollen och Ederson visade inkompetens genom att låta den rinna in vid första stolpen.

Ett mycket diskutabelt domslut kom också med några minuter kvar av halvleken, då Fred gick omkull i straffområdet och varnades för filmning. Kontakten var tydlig, men domare Dean gjorde alltså bedömning att det var en filmning. En mer nykter bedömning hade varit att inte göra nåt, ty det var vare sig filmning eller tillräckligt mycket kontakt för en straff.

 • 0
 • Share


2020/03/08 18:04
Revansch

Bara minuter före målet hade Anthony Martial ett skott på mål som han inte borde tagit. Med lite flyt fick han med sig bollen och avancerade in från vänster, och inne i mitten stod en helt fri Bruno Fernandes och väntade på en passning. Men Martial sköt alltså istället, ett skott som blev till en passning för Ederson att ta, och Fernandes blev minst sagt förbannad – men bjöd alltså trots det tillbaka några minuter senare. Klass det.

 • 0
 • Share

En halvtimme in i matchen tar Manchester United ledningen efter mål av Anthony Martial. En finfin chipp på frispark av Bruno Fernandes till en löpande Martial som sköt på volley. Träffen var inte perfekt, men bollen går förbi Ederson vid första stolpen.

Underbart!

 • 1
 • Share


2020/03/08 17:49
20 spelat

Och City dominerar helt. United har kommit emellan med en kontring där Daniel James hade ett avslut, som tyvärr gick rakt på Ederson.

Istället är det bara City, som vinner tillbaka boll tidigt och skapat ett antal chanser, dock kanske ingen av allra högsta kvalitet.

Harry Maguire har försökt chansbryta på ett extremt negativt sätt, Luke Shaw har haft ett antal misslyckande ingripanden och mittfältet har inte fått tag i bollen.

Kraftig skärpning krävs, annars blir det en tråkig eftermiddag.

 • 0
 • Share


2020/03/08 17:31
Foden på kanten

Phil Foden spelar på Citys högerkant, och Bernardo Silva centralt istället. Till en början i alla fall.

 • 0
 • Share


2020/03/08 17:28
Då kör vi!

Lagen har vandrat ut, strax ska de ”hälsa” på varandra och matchen dra igång. Vi tittar nyfiket på Harry Maguire och hur pigg han är, men vi tittar givetvis än mer på Bruno Fernandes. Kan han dominera även idag? I så fall gör han sig till en hjälte snabbare än få andra mäktat med.

Kom igen nu, United!

 • 0
 • Share


2020/03/08 17:12
Schmeichel tydlig om De Gea

Om ni inte satt på Viasat/Viaplay än så kan vi meddela att Peter Schmeichel varit med i en intervju, där han berömde Ole Gunnar Solskjaer och hans arbete, och även sa att han tycker att snacket om att De Gea eventuellt blivit lite sämre inte gynnar United. De Gea är en av världens bästa målvakter säger den store dansken. På engelska. För att svenskar inte förstår danska. Vilket är sant. Så nu har vi fått sagt det.

 • 0
 • Share

För övrigt leder Chelsea med 4-0 med bara några minuter kvar, så någon fjärdeplats ligger vi inte på efter idag.

Vid vinst är vi dock bara tre poäng från dem, och fem poäng efter Leicester som dock har en match mindre spelad då (de möter Aston Villa imorgon). Så vid seger lever hoppet om Champions League till hösten i allra högsta grad.

 • 0
 • Share


2020/03/08 16:44
Tankar om elvan

Ett fel, längre ifrån var jag inte med startelvan. Oklart dock om den sätts ut på plan exakt som jag trodde, men på förhand gissar jag att detta blir dispositionen från United idag:

De Gea

AWB – Lindelöf – Maguire – Shaw – Williams

Fred – Matic

Fernandes

James – Martial

Vi noterar alltså att både Harry Maguire och Daniel James är friska nog för att starta. Om James borde starta framför Greenwood kan väl diskuteras, men jag ser det inte som ett helt dumt val idag.

De Gea alltså i mål, vilket var givet. Backlinjen är också den Solskjaer föredragit när det handlar om möten med bättre lag, med Shaw i den position han måhända varit bäst i det senaste, som vänster mittback. Wan-Bissaka vet vi vad han kan, och viljan som Brandon Williams kommer komma med idag kan vara extremt nyttig.

Solskjaer väljer sen inte att spela Scotty McT, utan kör på Matic och Fred istället. Och tjae, de har varit ganska bra tillsammans så det är egentligen svårt att klaga på det. Men jag hade gärna sett McTominay.

Bruno Fernandes i nummer 10-rollen är given, och det skall bli extremt kul att se hur han kommer till sin rätt mot City. Jag antar också att James och Martial kommer spela hyfsat brett isär på topp, för att utmana in mot mitten med sina löpningar, och särskilt Fernandes till James kan bli spännande där. Om James prickar formen.

== == ==

Citys elva är givetvis bra, men helt ärligt är det inte en elva som skrämmer livet ur mig. För första gången på flera år tycker jag inte att det är självklart att en kombinerad elva lagen emellan skulle påstå av en klar majoritet av Cityspelare. Särskilt backlinjen skrämmer ingen, även om Fernandinho är en bra spelare även som mittförsvarare.

Det centrala mittfältet med Rodrigo, Gündogan och Foden är inget som Matic, Fred och Fernandes inte skall kunna vara bättre än om du frågar mig. Sen så har Pep ju en sinnessjuk bredd offensivt, och de tre han valt där är livsfarliga alla tre. Men vårt försvar är bra också, det skall vi komma ihåg.

 • 1
 • Share


2020/03/08 16:31
Och bortalaget

Pep Guardiola har också bestämt sig för hur hans lag skall spela. Så här ställer Manchester City ut, ett lag utan Kevin De Bruyne.

Bild

Updated: 2020/03/08 16:31
 • 0
 • Share


2020/03/08 16:30
Dagens lag

Då är Manchester Uniteds elva för dagen officiell. Så här väljer Ole Gunnar Solskjaer att starta starta idag.

Updated: 2020/03/08 16:30
 • 0
 • Share


2020/03/08 15:57
McTominay > Matic

Om United skall spela med två sittande mittfältare, oavsett om det sker med fyra- eller fembackslinje bakom sig, ja då föredrar jag verkligen Scott McTominay framför Nemanja Matic.

Det går fort bland Citys offensiva spelare, och McT har det tempot bättre än Matic. Vi vet dessutom hur McTominay brinner för den här typen av matcher, som den Manchestergrabb han är.

 • 1
 • Share


2020/03/08 15:55
Maguire och James tillgängliga

Nu kommer nyheter från Manchester Evening News. Enligt dem har både Harry Maguire och Daniel James synts till vid spelarhotellet under förmiddagen, något som kan indikera att de är redo för åtminstone en plats i truppen.

 • 0
 • Share


2020/03/08 15:37
Muss på plats

Det är alltid en hel del svenskar som reser till Old Trafford vid hemmamatcher, idag är dessutom några i ledningen för Muss.se på plats och därför uppdateras vårt Instagramkonto lite extra mycket den här helgen. Gå in, följ oss och titta på bilderna här.

 • 0
 • Share


2020/03/08 15:22
2-0 Chelsea

Drömmen om fjärdeplatsen får nog vänta, Chelsea har 2-0 efter 20 minuter mot ett svagt Everton.

 • 0
 • Share


2020/03/08 15:10
Spekulation

Vi är fortfarande knappt en och en halv timme från att få veta startelvan, men jag tänker redan nu försöka spekulera fram en startelva. United har ju faktiskt spelare att välja mellan på vissa positioner, vilket är väldigt positivt.

Det går runt diverse rykten på internet just nu. Ett säger att Harry Maguire kommer till spel, ett annat att Aaron Wan-Bissaka inte gör det och enligt ett tredje så skall Brandon Williams starta. Om de två sista stämmer så skulle en tanke kunna vara att Williams utgår till höger istället, han var ändå högerback fram till för några år sedan.

Men detta är bara rykten, och det struntar jag i per nu. Sett till formation tror jag vi antingen får se en 5-3-2, eller Solskjaers 4-4-2 med diamant och brett spelande forwards. Jag tänker att om Maguire är med och frisk, ja då får vi en fembackslinje och en elva i den här stilen:

De Gea

AWB – Lindelöf – Maguire – Shaw – Williams

Fred – Matic

Fernandes

Greenwood – Martial

Utan Maguire tror jag faktiskt att Solskjaer skulle kunna gå för 4-4-2 och den här typen av uppställning:

De Gea

AWB – Lindelöf – Bailly – Shaw

Matic

McT – Fred

Fernandes

Greenwood – Martial

Varför skulle Solskjaer spela med färre backar om Maguire inte är med? Ja, egentligen låter det tämligen ologiskt. Kanske borde han bara sätta in Bailly direkt för Maguire i så fall och köra sin fembackslinje, om det nu är det han vill.

Min tanke är helt enkelt att Solskjaer helst vill spela med fem backar, men att han också gärna vill ha Matic, Fred och McTominay på plan, och om det är så att Maguire inte kan spela, ja då går det före att ha den mittfältstrion inne istället och att Williams då blir den som får stryka på foten. Såvida det då inte är så att han skall över till högerbackspositionen.

Men ja, det är väldigt svårt att sia om en elva idag. Vi skulle lika gärna kunna få Uniteds vanliga uppställning, alltså ett 4-2-3-1. Vi få helt enkelt vänta och se.

Jag själv skulle nog föredra 4-4-2 idag, även om alla är friska, med den här elvan:

De Gea

AWB – Lindelöf – Maguire – Shaw

Matic

McT – Fred

Fernandes

Greenwood – Martial

Vi vet att City gärna har boll, och den defensiva mittfältstrion kan skydda backlinjen bra samtidigt som den offensiva trion kan ha kul i kontringsspelet.

 • 0
 • Share


2020/03/08 14:32
Chelsea-Everton

Om knappa halvtimmen börjar Chelsea-Everton, en match som kan ha stor inverkan på Uniteds tabellplacering. Vi kommer givetvis följa den här också, samtidigt som vi laddar upp inför derbyt.

 • 0
 • Share


2020/03/08 13:11
Rösta på Ole

Som vi rapporterade om tidigare i veckan är Ole Gunnar Solskjaer nominierad till månadens manager. Vill du rösta på honom, gå i så fall in här.

 • 0
 • Share


2020/03/08 12:21
Tidiga lagnyheter

Vår införrapport kom sent igår kväll, missa inte att läsa den här. I införrapporten hittar ni allt ni behöver veta inför matchen, däribland den trupp som checkade in på spelarhotellet igår kväll.

Dessa 19 spelare syntes checka in på spelarhotellet igår.

Målvakter: David de Gea, Sergio Romero, Nathan Bishop

Försvarare: Aaron Wan-Bissaka, Diogo Dalot, Victor Lindelöf, Axel Tuanzebe, Eric Bailly, Luke Shaw, Brandon Williams

Mittfältare: Nemanja Matic, Fred, Scott McTominay, Andreas Pereira, Juan Mata, Bruno Fernandes

Anfallare: Odion Ighalo, Anthony Martial, Mason Greenwood

Det största givetvis att Harry Maguire och Daniel James fortfarande saknas. De senaste trupperna vi fått från England har dock inte varit perfekta utan journalisterna där har missat någon spelare, så vi skall inte utesluta Maguire och James helt, men det ser inte lovande ut. Om det bara är dessa 19 så kommer Nathan Bishop sitta på läktaren, de övriga 18 är de spelare som kommer ingå i matchtruppen.

Övriga spelare som saknas är givetvis Lee Grant, Paul Pogba och Marcus Rashford som är skadade. Jesse Lingard skall inte ha setts till heller, Phil Jones saknas givetvis också (där finns inget förtroende från Solskjaer), Tim Fosu-Mensah är inte med heller och idag saknas också Tahith Chong och Angel Gomes som funnits med i bruttotruppen de senaste matcherna.

Allt detta är något märkligt, och enligt mig en stor indikation på att det är fler spelare på hotellet än vad som rapporterats. Att Solskjaer bara skulle ta med 18 utespelare, alltså precis den mängd som skall ingå i truppen, är inte sannolikt utifall att någon spelare skulle insjukna eller bli skadad under matchdag.

Men oavsett detta så är truppen ovan den vi har att utgå från i nuläget.

 • 0
 • Share


2020/03/08 12:01
Jaga CL

Derby på hemmaplan mot en lillebror som ligger 15 poäng före en i ligan, en match som vid vinst dessutom gör att United fortsätter vara direkt involverade i kampen om Champions League-plats. Någon extra motivation skall inte behövas idag, vi bör få se 11 Unitedspelare laddade till tänderna beträda planen idag.

== == ==

City då? Ja, det går att argumentera för att de inte har speciellt mycket att spela för idag. Att få slå storebror är givetvis en motivationsfaktor, men med 25 poäng upp till Liverpool och 7 poäng ner till ett extremt formsvagt Leicester skall det mycket till att City inte skall sluta på den andraplats den nu ligger på, vilket inte är en motivationshöjande sak. Deras fokus ligger dessutom på Champions League, och även om det är nio dagar till returmötet mot Real Madrid (och att man däremellan möter Arsenal och Burnley i ligan) så kan det spela in i hur motiverade Cityspelarna är för dagen. Kommer de gå 110 % in i varje duell, om det innebär en risk för skada och missat returmöte i Champions League? Det må vara att det bara påverkar någon promille, det kan vara direkt avgörande i en sån här match.

== == ==

Men… Allt, precis allt, säger mig att Manchester United kommer förlora idag. Vi har nio raka utan förlust, vi har faktiskt spelat ganska bra i en del av dessa matcher, vi är på hemmaplan och vi har tidigare ett bra facit mot andra topplag. Dessa faktorer sammanslagna gör att i alla fall jag inte kan låta bli att känna att det är som upplagt för att Uniteds fina trend nu skall brytas. Dessutom tappade Tottenham och Wolves poäng igår, vilket gör att vi kan göra ett litet ryck mot dessa lag i kampen mot topp fyra. Chelsea spelar ju dessutom före United idag, det skulle inte förvåna mig det minsta om de förlorar så att United vid vinst går upp på fjärdeplatsen, men att vi inte klarar det. Så luttrad har man behövt bli som Unitedsupporter, att man behöver sätta upp skyddsvallar runt sig för att inte bli totalsänkt när laget misslyckas.

== == ==

Sorry för negativiteten, jag var tvungen att få den ur mig. Nu jagar vi CL-plats!

 • 1
 • Share