Säsongen ska spelas klart; United betalar personalen oavsett vad; Matic förlänger kontraktet ytterligare?

Det blev tills slut ett ganska matigt nyhetssvep där såklart coronavirusets sätter sina spår. Men det blir också lite gammal hederlig silly season rapportering och det blir fler gamla matcher som sänds på teve. 

Fotbollssäsongen – vad vi vet

Det florerar som vanligt en hel del rykten så här års. Inte minst kring vad som ska hända med den just nu pausade fotbollssäsongen. Här nedan följer en punktlista med det vi vet i skrivande stund.

  • Alla matcher är uppskjutna till minst den 30 april.
  • EM och Copa America skjuts fram ett år och spelas istället sommaren 2021, detta beslutades av UEFA under gårdagen. Mer om UEFAs beslut kan ni ta del av här.
  • Europa League (och Champions League) planeras att spelas klart senast den 30 juni – om möjligt

Säsongen ska spelas klart oavsett vad

Mark Ogden på ESPN menar att säsongen 2019/20 kommer att spelas klart innan nästa säsong startar, oavsett när den kan slutföras. Det menar i alla fall källor till ESPN efter att beslutet idag kom att säsongen som tidigast kan starta den 30:e april igen.

Beslutet ska ha tagits på en videokonferens där alla 20 klubbar i Premier League närvarade. Det är just nu svårt att få en överblick när viruset och den kris det har medfört kan vara slut. Det har fått FA, Premier League och EFL att säga att man är öppen för att slutföra säsongen även efter den vanliga deadlinen som är satt till 1:e juni.

Vissa svårigheter återstår dock. Bland annat hur upp- och nedflyttningar ska fungera och hur FA-Cupen ska slutföras.

Vi lär få återkomma i frågan.

Manchester United betalar personalen säsongen ut

Manchester United kommer fortsätta betala personalen som är där under matchdagar eller de som bland annat är i megastoren när det inte är matchdagar, oavsett om säsongen fullföljs inför tomma läktare eller inte.

Den fina gesten (eller självklarheten om man har lagt åt det hållet) sägs kosta klubben 1 miljon pund.

Ed Woodward säger i ett uttalande till Manchester Uniteds officiella hemsida att:

”Vi litar på vår fantastiska personal att leverera en fantastisk service och upplevelse till fans på Old Trafford. Vi förstår de här oväntade omständigheterna och ville ge personalen säkerhet oavsett vad som händer med våra kvarvarande matcher den här säsongen. Vi ser framemot att välkomna våra supportrar – och kollegor – till Old Trafford så snart som möjligt.”

Matic kan förlänga kontraktet även efter 2021

Laurie Whitwell på The Athletic skriver att United är öppna för att förlänga kontraktet för Nemanja Matic ytterligare, trots att man nyligen har utnyttjat klausulen i det nuvarande kontraktet och därmed säkrat upp serben till sommaren 2021.

Vi som följer Manchester United vet att Matic startade säsongen på ett svagt sätt och det var många som trodde han skulle dra sig till Italien och fortsätta karriären där redan i januari. Men en källa nära spelarna i laget menar enligt The Athletic att ”det går och argumentera att Matic är en av Uniteds fem bästa spelare den här säsongen”.

När Matics nuvarande kontrakt går ut sommaren 2021 kommer han inom kort fylla 33 och United är medvetna om att han inte är ett framtidsnamn och att han ska fasas ut. Men man tror med nuvarande form att han ska kunna bidra som truppspelare några säsonger till.

Även egenskaper som att han inte ska gnällt när han inte fick speltid och att han ska vara väldigt lojal mot laget är saker som Solskjaer värdesätter högt.

Med kartor och linjer visar Whitwell hur Matic har förändrat sitt sätt att spela och numera är en spelare som vill framåt i planen oftare än förut.

Whittingham har avlidit

Det är tragiska nyheter vi nås av under torsdagen då den före detta Cardiff City spelaren Peter Whittingham avlidit, i en så pass ung ålder som 35.

Ole Gunnar Solskjaer tränade Whittingham när han tillhörde Cardiff och har skickat iväg en hälsning på Uniteds officiella hemsida. 

”Det är svårt att föreställa sig att han har tagits ifrån oss vid en så här ung ålder. Peter kommer vara djupt saknar och våra tankar är med hans familj vid denna oerhört sorgliga tid”. 

Whittingham har även tillhört klubbar som Aston Villa, Burnley och Blackburn Rovers. Han avslutade karriären 2018.

Milinkovic-Savic in?

Det här få gå under osäkra rykten och det är återigen Sergej Milinkovic-Savic i Lazio som är i blickfånget.

Vi får genom Sport Witness som i sin tur tar sin information från den italienska tidningen Il Messaggero informationen att serbens senaste framträdanden återigen har fått storklubbarnas intresse att fastna vid 25-åringen.

Lazios president ska vilja har 120 miljoner euro, en summa som kan vara osannolik i dessa tider då pengarna kommer sina ju längre uppehållet är. Paris SG och Real Madrid är två andra klubbar som sägs vara intresserade.

Gamla matcher med studioinramning

Detta trevliga initiativ börjar Viaplay med på lördag. Det är alltså en gammal match som ramas in med en direktsänd studio och med kommentering live från 2020. Först ut är Liverpool mot Manchester United från 1994. Sändningsstart 15:30.

Vi har tidigare under dagen rapporterat om det senaste beskedet från Premier League:

Officiellt: Ingen fotboll i England förrän tidigast i maj


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS