Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Ingen ligatitel ska delas ut

Embed from Getty Images

Det har blivit dags för frågor och svar med Muss. Normalt sett har vi en frågeask som behandlar slutdelen av säsongen vid den här tiden på året, nu blir det föga förvånande mycket corona istället, men också Bruno Fernandes, Odion Ighalo, Tahith Chong, Angel Gomes och Nemanja Matic.

Säsongen är uppskjuten, förhoppningen är att spela klart den innan juni är slut, med publik. Tror du att det kommer lyckas?

Björn Appelgren: Förutsättningarna ser ju ljusare ut nu när EM flyttas till 2021, men om den åtgärden funkar återstår att se.

Adam Fröberg: Innan juli känns tveksamt. Inte omöjligt, men tveksamt. Just nu känns det väldigt ovisst med vad som sker med viruset och dess spridning. Men vi håller tummarna för en positiv utgång!

Elias Hallström: Utan publik är nog rimligt, men ställer mig ändå skeptisk. Personligen tror jag att det här fortfarande bara är början på pandemin. Blir det värre lär all fotboll ställas in.

Mikael Österdahl: Att vi ska fylla arenorna före sommaren ser jag nästan som uteslutet. Däremot verkar det finnas en stor vilja hos alla inblandade att faktiskt fullfölja säsongen. Men det är förstås omöjligt att veta hur situationen utvecklar sig. Klart är ändå att vi tämligen snart måste återgå till någon form av normaltillstånd.

Marcus Beijar: Jag brukar av hävd vara pessimist, men just nu känns det som om jag har fog för att vara det. Det handlar inte om att jag inte tror att det skulle gå rent ”logistiskt” utan snarare om att jag inte tror att faran är över då ännu.

Gustav Brinck-Larsen: Väldigt svårt att svara på, men just nu lutar jag åt att svaret blir nej. Jag kan inte se att man skall kunna spela fotboll tidigt i maj, med publik på läktarna. Dessutom, vad händer om ett lag drabbas av viruset i maj/juni, och måste sättas i karantän? För många osäkerheter i nuläget.

Victor Laag: Verkligen ingen aning. Väldigt svårt att spekulera i, men jag hoppas såklart. Min fotbollsabstinens blir bara värre och värre.

Om man inte kan spela klart den med publik, skall man då göra det utan?

Björn Appelgren: Ser man enbart till det sportsliga så är det att föredra tycker jag. Samtidigt så kommer det ju drabba alla klubbar ekonomiskt. Klarar de mindre klubbarna sig utan publikintäkterna? Vad är den mest långsiktiga lösningen? Finns det något stödpaket på plats? Skulle det vara mer långsiktigt att avbryta helt? För tillfället vet vet jag för lite för att inte vilja svara med en massa motfrågor.

Adam Fröberg: Personligen ser jag ju helst att alla matcher och säsonger löses på planen och inte på skrivbordet. Men det viktigaste är självfallet allas hälsa.

Elias Hallström: Ja, jag tycker det. Känns som det enda rätta, även om det såklart skulle innebära att ett visst lag vinner ligan…

Mikael Österdahl: När vi spelade mot LASK tyckte jag att det var skit. Men efter en vecka – som känns väldigt mycket längre än så – utan fotboll tänker jag att det nog trots allt är nödvändigt. Vi behöver fotbollen (de märkliga typer som inte har fotboll har väl nåt annat, antar jag). Någon lösning får de hitta. Går det inte med publik så kör utan. Samtidigt är inte Premier League det stora problemet. Effekterna blir långt värre i mindre ligor och längre ner i seriesystemet.

Marcus Beijar: Ja, fotboll ska trots allt avgöras på planen.

Gustav Brinck-Larsen: Spontana svaret här blir ändå ja. Visst, det hade varit askul om säsongen förklarades ogiltig och Liverpool inte fick titeln, men samtidigt tycker jag ändå att man bör spela klart, rent sportsligt är det mest rättvist.

Victor Laag: Svår fråga. Dels handlar det ekonomi och det tappet klubbarna gör om man inte spelar klart säsongen. Sen ska det vara tillräckligt säkert för spelare, ledare och de funktionärer som trots allt måste vara på plats. Men min fasta övertygelse är också att fotboll är till för supportrar. Landar i att man inte ska spela klart och att ingen ligatitel ska delas ut.

Hur märkligt känns det att all fotboll är satt på paus?

Björn Appelgren: Tycker inte det känns så märkligt. Fotbollspauser upplever ju titt som tätt ändå. Samtidigt så känns ju livet lite märkligt i största allmänhet just nu.

Adam Fröberg: Mycket märkligt och tråkigt. Försöker se det som att det ”bara” är sommaruppehållet som flyttats till nu och att vi får fotboll i sommar istället. Men det är ju samtidigt långtifrån säkert.

Elias Hallström: Tomt, men samtidigt blir man varse om att det finns viktigare saker. Det är inte så att världen går under precis. Ser det som att det finns mer tid över till annat istället.

Mikael Österdahl: Det är konstiga tider. För det är trots allt bara en vecka än så länge. Vi har haft längre uppehåll bara den här säsongen (fotboll spelas av Manchester United, när United inte spelar spelas ingen fotboll).

Marcus Beijar: Otroligt märkligt. Från att ha haft tillgång till matcher i stort sett dygnet runt så finns nu absolut ingenting. Det är väl ett tecken på hur bortskämd man är men också ett tecken på hur skört allting är, sist och slutligen.

Gustav Brinck-Larsen: Jättemärkligt. Ja, vi har sommaruppehåll varje sommar, men då vet man ändå när fotbollen kommer tillbaka. Att ha uppehåll nu, och att vi dessutom inte vet när det blir aktuellt att spela igen, det känns verkligen konstigt.

Victor Laag: Att det är åtta dagar sedan United senast spelade match känns otroligt märkligt. Det känns som månader sedan, utan att överdriva. Personligen sitter jag och kollar igenom EM 2000. Något ska man göra med sitt liv.

Innan avbrottet kom var United i fantastisk form, med 11 raka utan förlust (8 segrar, 3 oavgjorda) och 29-2 i målskillnad. Hade det lossnat på riktigt, eller var det en tillfälllig formtopp?

Björn Appelgren: Det såg onekligen ljust ut. Och många av konkurrenterna om fjärdeplatsen hade ett värre skadeläge än United. Tror ett avbrott gynnar Tottenham och Chelsea mer än oss.

Adam Fröberg: Jag tror att det varken var det ena eller andra – utan som med det mesta någonstans däremellan. Känslan är att det har klickat allt mer under de senaste månaderna, mycket på grund av Bruno Fernandes men också vad gäller spelet i övrigt. Sen tror jag däremot inte att vi i nuläget är tillräckligt långt framme för att bibehålla just denna resultatrad och dessa prestationer.

Elias Hallström: Tycker vi har sett sådana här toppar förut som i slutändan inte mynnat ut i något. Verkar dock vara god harmoni i laget och konkurrenssituationen tycks ha ökat också, så kanske nånting har nog hänt. Vissa spelare har dessutom höjt sig, tex Matic, som vi ju vet är en otroligt bra fotbollsspelare när alla bitar faller på plats.

Mikael Österdahl: I tiden efter Fergie har vi blivit luttrade. Det kommer en bra period och sedan skiter det sig igen. Mycket var väldigt bra den senaste tiden men det behöver fortsätta under en betydligt längre period innan vi kan fastslå att det är beständigt.

Marcus Beijar: Det lär vi ju aldrig få veta. Alla lag har ju formtoppar och svackor, men på något sätt så kändes det ändå som om tron hade återfåtts i och med att en spelare som kunde göra skillnad kom in. Bruno Fernandes är förstås inte den enda orsaken till att det gått bättre, men den enskilt största. Jag vill tro att det lossnat, men som sagt, vi lär ju aldrig få veta.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror det är en ny nivå, även om det så klart inte alltid kommer vara så att vi spelar 11 matcher i rad utan att förlora. Solskjaer har haft en tanke om hur han vill spela, och en riktigt bra nummer 10 var essentiell för det. När han fick det tog laget nästa kliv. Därmed inte sagt att vi är klara eller redo att utmana om ligatiteln, för det krävs ytterligare kliv.

Victor Laag: Det kändes ändå bättre än de tillfälliga formtopparna laget har haft tidigare under Solskjaer. Man såg ett grundspel som var bättre och man såg att spelare hade utvecklats, vilket gladde mig oerhört.

Vi värvade en spelare på permanent basis i januari. Han heter Bruno Fernandes, blev månadens spelare i mars och har på sina 9 matcher gjort 3 mål och 4 assist. Ge oss ditt omdöme över hans första tid i klubben.

Björn Appelgren: Klasspelare! Han har inte bara varit bra själv, han har gjort andra spelare mycket bättre också.

Adam Fröberg: Över all förväntan. Sedan får vi se hur länge han kan hålla i just den här typen av prestationer – för det lär komma en dipp (det gör det för alla) – men det betyder inte att detta inte är en otroligt bra fotbollsspelare som kommer göra stor nytta för oss även i fortsättningen.

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Hade förväntningar på honom, helt klart, men man kan lugnt konstatera att han överträffat dem. Otrolig injektion som inte bara gjort skillnad i offensiv väg utan överallt verkar det som. Hans mentalitet är som klippt och skuren för United.

Mikael Österdahl: Han har varit briljant och det enda som går att ifrågasätta är varför han inte värvades tidigare. Det är förstås alldeles för tidigt att slå fast något men ibland räcker det ju med en spelare för att förändra allt. Blickar vi bakåt så hade vi Eric Cantona som den som fick alla bitar att falla på plats.

Marcus Beijar: Han har varit fullständigt fenomenal. Fullständigt. Otroligt hur stor skillnad en spelare kan göra för ett lag.

Gustav Brinck-Larsen: Den värvning som haft bäst inverkan på laget sen när? Zlatan? Jag tyckte inte hans inverkan var på samma nivå. Bruno har verkligen varit fantasisk, och att han blev utsedd till månadens spelare i PL var helt rättmätigt.

Victor Laag: Svårt och skriva något annat än att man hyllar honom. Var rädd att det var en Angel Di Maria. En spelare med en fantastisk nivå, men som också bjöd motståndarna på målchanser i varje match. Bruno spelar med hög risk, men han spelar med hög risk i en position på planen där man kan spela med hög risk. Fantastiskt nyförvärv såklart.

Vi lånade också in Odion Ighalo, som sammantaget medverkat i 8 matcher och på dessa gjort 4 mål och 1 assist. Än så länge har han gjort ett mål var 80 spelminut. Bedöm honom.

Björn Appelgren: Positiv överraskning som är svår att inte gilla! Att han skulle göra enstaka mål var väl givet, men att han också skulle se rätt bra ut var mindre väntat. En del mottagningar han gör får ju Lukakus förstatouch att se ännu sämre ut (men jag håller trots allt Lukaku som en bättre fotbollsspelare). Igahalo har rätt kvaliteter för hur han spelas just nu, och det enda jag har att klaga på är att han gärna får bli lite kvickare.

Adam Fröberg: Även där över förväntan. Jag trodde absolut att han skulle kunna komma in och peta in någon boll, me han har ju även visat att han kan bidra i övriga spelet. En mycket bra avlastningsspelare och back up här och nu.

Elias Hallström: Också över förväntningarna. Samtidigt kanske hans fina insatser också kan säga något om Uniteds anfallsspel. Tänk då vad en riktig världsklassanfallare hade kunnat uträttat. Ighalo verkar i alla fall ha varit en bra lösning för United, och visst är det en bonus att han faktiskt håller på United sedan tidigare och brinner för klubben. Det är vacker att se.

Mikael Österdahl: Mycket imponerande facit även om målen har kommit mot Brugge, Derby och LASK. Hittills har han bidragit när han har spelat. Dessutom har han ju en historia och inställning som gör honom lätt att tycka om. Ser gärna att vi värvar honom permanent, men kontraktet bör vara kort.

Marcus Beijar: Jag tycker väl att han varit den typ av spelare han antogs vara, ett komplement och en spelare att kasta in då det behövs. Har inte gjort någon större figur i ligan än och det behöver han göra om Rashford inte spelar mer i år.

Gustav Brinck-Larsen: Vi har fått precis det vi ville, och mer därtill. En spelare som kan spela de mindre matcherna, men också komma in i slutet på matcher vi vill spela av och vara en bollhållare. Perfekt lån än så länge.

Victor Laag: Över förväntan helt klart. Inte tillräckligt bra för att vara en ordinarie startspelare i United, men har visat med eftertryck i åtta matcher att han är en tillräckligt bra truppspelare. Sen att han verkligen ser ut att älska spela i Manchester United gör inte saken sämre.

Tahith Chong verkade länge förlorad för United, men sedan kom en vändning och han har nu skrivit på ett kontrakt på ytterligare 2+1 år. Hur gillar du det?

Björn Appelgren: Bra! Nu är det upp till bevis! Hoppas han får chansen och att han tar den.

Adam Fröberg: Känner mest ”meh”. Jag tror inte att han har vad som krävs för att bli en spelare att använda sig av långsiktigt för United. Samtidigt är det en låg risk att förlänga med honom och se var det hela tar vägen. En utlåning över nästa säsong känns nödvändig.

Elias Hallström: Såklart positivt att vi förlänger med våra unga och lovande spelare. Chong har dock inte imponerat på mig när han fått chansen i A-truppen. Vill han ha en chans att lyckas i United är en utlåning ett måste.

Mikael Österdahl: Framför allt är det viktigt att klubben lyckas behålla spelarna som klubben vill behålla. Den korta kontraktstiden visar ändå att varken klubb eller spelare är övertygad och det är ganska rimligt. Det finns en spelare i Chong men jag tror att han måste spela regelbunden seniorfotboll (läs: lån) under en längre period för att den spelaren ska träda fram.

Marcus Beijar: Generellt tycker jag att det är bra att vi knyter upp talanger framom att låta dem gå gratis och därefter göra succé någon annanstans. I Chongs fall var det kanske den spelare jag så som minst ”viktig” att behålla sett till hur hans karriärkurva varit, men jag klagar inte.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Man gillar så klart att det förlängs med våra talanger, samtidigt så har Chong egentligen aldrig imponerat när han fått chansen i A-laget. Liter mer snabbhet och mycket mer muskler krävs nog. Jag kan se ett lån framför mig nästa säsong, sedan måste det börja hända nåt. Han fyller ändå 21 i december.

Victor Laag: Det var förvånande när nyheten kom. Chong har tagit vissa kliv under säsongen, men de har uteslutande handlat om att han har blivit för bra för reservlaget. Dock är han inte på långa vägar tillräckligt bra för att spela för Manchester United i Premier League för tillfället. Måste lånas ut.

Angel Gomes är den enda spelare United vill ha kvar som fortfarande sitter på utgående kontrakt. Kommer klubben kunna övertyga honom om att skriva på?

Björn Appelgren: Jag hoppas det. Även om han inte övertygat det lilla han fått chansen i förstalaget, så bor det onekligen en bra fotbollsspelare i honom. Samtidigt börjar det bli hård konkurrens på mittfältet. Orkar han det?

Adam Fröberg: Jag tror inte det, tyvärr. Han vill ha speltid och en väg in i laget. Han har inget av det i nuläget. En mycket talangfull spelare som vi skulle visat mer förtroende för när tillfället fanns tidigare under säsongen. Nu känns han förlorad – och det är mycket tråkigt.

Elias Hallström: Känns knappast som det. Såtillvida man inte erbjuder ett fett lönekuvert, vilket ju såklart skulle vara rätt skevt. Tror dessvärre att det är ett dött lopp med Gomes.

Mikael Österdahl: Någonstans har min magkänsla alltid varit att Gomes ska förlänga och den har inte ändrats. Precis som Chong behöver han gå på lån och återigen är det viktigt för klubben att inte tappa spelare vi vill behålla. Samtidigt tror jag också att det ligger i Gomes intresse att stanna i United. Vi kommer ha tålamod med honom, det är inte självklart för alla klubbar.

Marcus Beijar: Svårt att säga, de kan ju inte direkt hänvisa till att han kommer att få mycket speltid för det borde han ju redan ha fått. Nu är konkurrensen tuffare och då borde Gomes få mindre speltid också. Jag hoppas, men är långt ifrån säker.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror tyvärr inte det, Angel känns förlorad för mig även om jag så klart hoppas att klubben kan förlänga. Det känns inte riktigt som att Solskjaer och gänget har en tänkt plan för honom. Var skall han spela, och när skall han utmana på riktigt om en plats i en förstaelva? Han är ju verkligen en nummer 10, men där får han ju sällan chansen. Så ja, jag ser honom som förlorad.

Victor Laag: Har svårt och se det. Utåt sett har han behandlats dåligt och fick knappt ingen speltid i höstas trots att ingen spelare på hans position presterade på en godkänd nivå. Skulle må bra av att spela någon annanstans, även om jag personligen är svag för killen med de små fötterna.

Det är än så länge obekräftat, men kommer från källor som brukar vara hundraprocentiga, att Nemanja Matics optionsår utnyttjats. Gjorde klubben rätt som gjorde det?

Björn Appelgren: Ja, innan vi har en ersättare som kan spela i den rollen (vilket jag anser att vi inte har) har han en funktion att fylla.

Adam Fröberg: Ja, det tycker jag. Jag anser fortsatt att vi bör värva en defensiv mittfältare, men med tanke på hur Matic presterat de senaste månaderna – och att sommarens fönster känns ovisst – är det givetvis rimligt att nyttja den klausul man hade i kontraktet.

Elias Hallström: Som han har spelat på sistone, helt klart. Nämnde ovan att det är en otroligt bra fotbollsspelare i grund och botten, och att United bara släppt in två mål de senaste elva matcherna är givetvis Matic en bidragande faktor till. Har ofta fått agera lite städgumma på mitten och kanske inte alltid fått så mycket uppskattning hos Solskjaer. Med förtroendet han har fått nu visar han dock vad han är kapabel till.

Mikael Österdahl: Definitivt! Matic har varit mycket bra sedan comebacken. Återstår att se om det var en tillfällig formtopp eller om han är tillbaka på riktigt. Tycker dock att vi ska vänta en bit in på nästa säsong innan vi fattar beslut om längre kontrakt.

Marcus Beijar: Sett till det tunna mittfältet och serbens vårform, ja absolut.

Gustav Brinck-Larsen: Att utnyttja optionsåret kändes givet sett till hur Matic spelat under säsongen. Det är inte en återkomst till när han var som bäst, men han har ändå varit bra och stabil, och hans rutin kan vara guld värd att ha i truppen.

Victor Laag: Kanske tänker kortsiktigt, men ja. Den senaste månaden har varit väldigt bra från Matic men det kan också bli samma Matic som vi fick se i höstas. Kluven, men försiktigt positiv till förlängningen.