Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Utveckling av Manchester Uniteds målrekord

Att Wayne Rooney en januaridag i Stoke sköt mål på frispark och blev Manchester Uniteds meste målskytt någonsin minns nog de flesta. Att han då passerade Sir Bobby Charlton har vi också koll på. Men hur såg det ut dessförinnan? Ja, det ska vi reda ut i den här artikeln.

Första spelare att göra mål (i en officiell match, den här artikeln begränsar sig till det) för Manchester United – eller Newton Heath som klubben hette då – var Jack Doughty. Anfallaren Doughty föddes i Bilston, Staffordshire men spelade landslagsfotboll för Wales (6 mål på 8 landskamper) och blev tvåmålsskytt i klubbens första officiella match någonsin.

För Doughty skulle det bara två matcher till, men det var tillräckligt för att utöka målskörden till tre. Totalt tre mål på tre matcher, vilket faktiskt ger honom det bästa målsnittet i Uniteds historia (tillsammans med William Brooks, Alf Edge och Charles Rothwell samt sju spelare till som spelat färre än tre matcher).

Så dags hade Doughty emellertid redan förlorat målrekordet.

Farman och Donaldson

Officiella Unitedmatcher var sällsynta i begynnelsen, varför det skulle dröja nästan fem år tills rekordet förbättrades till tre. Alf Farman var den som gjorde det, då han sköt två mål i en 5-1-seger mot Manchester city.

Ni som lusläste min artikel om utvecklingen av matchrekordet minns kanske att Farman figurerade där också.

Utveckling av Manchester Uniteds matchrekord

Farmans rekord skulle komma att tangeras när Newton Heath tog sin första ligaseger någonsin. Bob Donaldson slog då till med hattrick när Wolves besegrades med 10-1. Fortfarande den största ligasegern i klubbens historia (förbättras förhoppningsvis i nästa match mot Liverpool). Farman blev också målskytt i den matchen, vilket innebar att de båda hade sju mål totalt.

Farman skulle sedan ta tillbaka rekordet i ensamt majestät.

Newton Heath var inte vidare bra på den här tiden. Laget slutade faktiskt sist i ligan. Men när laget vann så vann laget stort. På nyårsafton 1892 sköt både Donaldson och Farman hattrick i en 7-1-seger mot Derby.

I slutet av säsongen tog Donaldson tillfälligt över målrekordet men Farman tog tillbaka det med ett hattrick i en ”Test Match” mot Birmingham, som säkrade Newton Heaths fortsatta spel i högstadivisionen. Joe Cassidy gjorde också mål i den matchen, hans första för klubben. Cassidy flyttade efter säsongen till Celtic.

Farman blev hur som helst först till tvåsiffrigt och även till 20 mål. Milstolpen 25 mål delar Farman och Donaldson på. Donaldson sköt hattrick och Farman gjorde ett mål i en 5-1-seger mot Blackburn.

Som sagt, Newton Heath vann ofta stort de få gånger de vann. Under 1800-talet tog Newton Heath bara 40 uddamålsvinster medan laget vid 31 tillfällen vann med fyra mål eller mer.

Sedan skulle Donaldson passera Farman för gott. Det gjorde han i oktober 1894, vilket innebär att Farman var rekordinnehavare i ungefär tre år (dock inte sammanhängande). Donaldson var en anfallare från Lanarkshire i Skottland och blev första spelare till 30, 40, 50, 60 och 66 mål. Sedan flyttade han till Luton Town.

Cassidy först till 100 mål

Nu var Joe Cassidy tillbaka i klubben efter ett par år i Celtic. Precis som Donaldson från Lanarkshire sprutade Cassidy in mål, under vad som blev en tämligen kort karriär i klubben.

Målen Cassidy gjorde kom primärt i andradivisionen, med en del i FA-cupen. Något mål i förstadivisionen skulle han aldrig göra för klubben. Förvisso hjälpte han Newton Heath till uppflyttning år 1900 men under sommaren flyttade han till Manchester city.

Då var Cassidy i överlägsen stil klubbens bästa målskytt. Donaldson fick ha rekordet i fyra knappa år innan Cassidy sprang förbi.

Sina sista mål, tre till antalet, för Newton Heath gjorde Cassidy i en 5-0-seger mot Luton i mars 1900. Hans tredje mål i matchen var hans 100:e totalt och han blev alltså första spelare till tresiffrigt. Per dags dato har han bara fått sällskap av 20 spelare till i hundraklubben. Mer imponerande ändå är att Cassidy bara behövde 171 matcher för att nå 100 mål. Hittills är det bara fyra spelare som har gjort det bättre.

Turnbull och Wall

Anfallaren George Wall hade en gång i tiden Uniteds matchrekord på 319 matcher (lite mer om honom i artikeln om matchrekordet). Då han också gjorde mål i nästan var tredje match skulle han ta sig till 100 mål och tangera Cassidys rekord. Som då faktiskt var Cassidys och Turnbulls rekord.

För Sandy Turnbull var den ledande målskytten i Uniteds första mästarlag. Återigen är det tal om en skotsk anfallare. Turnbull gjorde sitt 100:e mål i september 1914. Medan han under framgångsåren 1907 till 1911 gjorde 68 mål på 125 matcher – däribland det enda målet i FA-cupfinalen 1909 och det första målet någonsin på Old Trafford – var han inte alls lika effektiv därefter.

Att Wall kunde tangera Turnbull och Cassidy förklaras av att Turnbull skulle dröja nästan ett halvår med att göra sitt 101:a mål som Unitedspelare. Det blev, i hans näst sista match, också hans sista mål. Cassidys rekord stod sig i nästan 17 år.

Embed from Getty Images

Sandy Turnbull var sedan soldat under första världskriget. Han dödades, bara 32 år gammal, i slaget vid Arras den 3 maj 1917.

Bara Spence under mellankrigstiden

För Manchester United var mellankrigstiden ingen munter historia. Joe Spence är den enda målskytten att lyfta fram. Den 22 oktober 1927 sköt han hattrick i en 5-0-seger mot Derby. Det lyfte honom till 103 mål och efter tolv år hade United fått en ny rekordinnehavare.

Spence skulle fortsätta göra mål och i november 1931 blev han första Unitedspelare till 150 mål. Totalt gjorde han 168 mål som Unitedspelare. Till dags dato är det bara sex spelare som har passerat honom.

(Mycket mer om Spence i artikeln om matchrekordet.)

Rowley var Busbys första skyttekung

I slutet av mellankrigstiden värvades den unga anfallaren Jack Rowley till United från Bournemouth. Under debutsäsongen i klubben hjälpte han United att ta sig tillbaka upp till förstadivisionen.

Ett år senare avbröts fotbollen för kriget. När fotbollen återupptogs var Matt Busby ny manager för United och Rowley i målform. De fyra första och den sjätte säsongen efter kriget var Rowley Uniteds ledande målskytt.

Med två mål och en assist i finalen blev han hjälte när United vann FA-cupen 1948. Några år senare öppnade han säsongen med två hattrick och totalt fjorton mål på de sju första matcherna, vilket bäddade för ligatiteln 1952.

Våren 1952 blev han inte bara engelsk mästare utan också Uniteds meste målskytt. Spences rekord fick stå sig i drygt 24 år.

På dagen fyra år före flygolyckan i München blev Rowley första Unitedspelare till 200 mål. Jackie Blanchflower och Tommy Taylor gjorde också mål den dagen. När Rowley summerade karriären kunde han se tillbaka på 211 mål som Unitedspelare. Detta till trots fick han bara spela sex landskamper för England. Att han inte fick fler chanser i landslaget blir ännu obegripligare med vetskapen att han gjorde sex landslagsmål.

En spelare till att nämna under den här tiden är Stan Pearson, anfallare från Salford, som totalt gjorde 148 mål som Unitedspelare.

(På bilden ovan är det lika avstånd mellan datumen på x-axeln. På övriga bilder representeras varje Unitedmatch av en punkt på x-axeln.)

Inte utan att en undrar vad de Pearson och Rowley kunde ha uträttat om det inte vore för kriget. I all väsentlighet förlorade de båda sju av sina förmodat bästa år (båda var 20 år gamla när fotbollen avbröts). Det är givetvis många om och men, att Rowley skulle ha passerat 300 mål är ändå högst troligt och det är knappast bortom rimlighet att han även skulle ha närmat sig 400 mål.

Charlton och Law

När Rowley la skorna på hyllan hade Tommy Taylor och Dennis Viollet redan inlett en ursinnig jakt på målrekordet. Taylor behövde bara 146 matcher på sig för att komma upp i tresiffrigt medan Viollet nådde 100 mål i sin 168:e match. Med det är de trea och fyra i historien.

Sedan kom München och Taylor dog.

Viollet överlevde och var fortsatt en pålitlig målskytt. Han klättrade förbi både Pearson och Spence och tog över andraplatsen bakom Rowley. Då såldes han chockartat till Stoke i andradivisionen.

Manager Matt Busby satsade istället på skotska anfallare. David Herd värvades från Arsenal och Denis Law plockades in från Torino. Herd behövde bara 187 matcher på sig för att skriva in sig i hundraklubben, vilket är sjunde bäst i Uniteds historia (totalt gjorde han 145 mål).

Det bleknar dock i jämförelse med Law, som nådde 100 mål redan i sin 110:e match. Fullständigt vansinne.

När Herd och Law började göra mål för United var Bobby Charlton redan långt över 100 mål. Charlton öste in mål i början på karriären. Redan efter i match 171 gjorde han sitt 100:e mål. Därefter mattades hans tempo av markant och först 182 matcher senare skulle han nå 150 mål.

I Busbys sista stora lag fanns även plats för George Best. Inte specialiserad målskytt men kanske den bästa spelaren. Totalt skulle Best göra 179 mål, vilket idag räcker till en delad sjätteplats någonsin.

Best gjorde mål när United vann Europacupfinalen 1968. Det gjorde Charlton också. Två stycken faktiskt. Det första innebar att han blev andra Unitedspelare till 200 mål. Det andra garanterade att United vann Europacupen. En bra dag, helt enkelt.

Bara dryga halvåret senare skulle Law bli tredje Unitedspelare till 200 mål. Law är, i matcher räknat, överlägset snabbast till 100 mål, till 150 mål och till 200 mål. Aberdeensonen skulle emellertid aldrig komma ikapp Charlton. Nära kom han, som närmast bara tre mål ifrån (Charlton hade ett försprång på 109 mål när Law värvades).

I november 1969 blev Bobby Charlton mest målskytt i Uniteds historia, knappa 18 år efter att Rowley tagit rekordet. Långt tidigare hade han också blivit meste målskytt för England. Senare skulle han också bli meste spelare både för United och England.

Totalt skulle Bobby Charlton göra 249 mål som Unitedspelare. Denis Law slutade på 237.

Sedan bara Wayne Rooney

Målskyttar i Manchester United skulle sedan lysa med sin frånvaro. Under 1970-talet fick vi inte en enda ny medlem i hundraklubben (Best, Charlton och Law gjorde förvisso några mål under 1970-talet men de blev tresiffriga under 1960-talet). Det hela upprepades under 1980-talet. Lou Macari kom närmast med 97 mål. Mittfältaren Bryan Robson försökte men när det blev 1990-tal hade han bara gjort 87 mål och han skulle till slut stanna på 99.

Då var 1990-talet mycket bättre. I augusti 1991 gjorde Mark Hughes sitt 100:e mål. Totalt gjorde han 163 mål, vilket idag räcker till en niondeplats. Våren 1992 nådde även Brian McClair tresiffrigt. Då hade McClair spelat 257 matcher. Därefter spelade han 214 matcher till men det blev bara 27 mål på de matcherna.

Ryan Giggs hade nu börjat göra mål.

Andy Cole blev nästa spelare till 100 mål. I augusti skulle både Giggs och Ole Gunnar Solskjaer bli medlemmar i hundraklubben. Solskjaer (på 255 matcher) före Giggs (488). Därefter gjorde även Paul Scholes sitt 100:e mål.

Nu fanns Ruud van Nistelrooy i klubben. Redan i match 131 gjorde han sitt 100:e mål, bara Law har varit snabbare. Därefter ökade Van Nistelrooy takten och mål 150 nådde han redan i match 214. Sedan såldes han till Real Madrid.

Näst senaste medlem i hundraklubben är Cristiano Ronaldo. Han började långsamt och nådde därför 100 mål först i match 253. Sedan såldes han till Real Madrid.

Giggs gjorde fortfarande mål då och då.

Med Ronaldo och Van Nistelrooy i Real Madrid tog den engelska anfallaren Wayne Rooney över målgörandet. I augusti 2009 gjorde han sitt hundrade mål.

I september skrev Ryan Giggs in sig i 150-klubben, på rekordmånga 814 matcher. Ett år senare kom även Paul Scholes upp i 150 mål. Rooney hade nu skjutit sig förbi de tidigare lagkamraterna Ronaldo och Solskjaer.

I en 8-2-seger mot Arsenal gjorde Rooney tre mål och med det blev Rooney medlem i 150-klubben. Samtidigt passerade han Scholes och Van Nistelrooy. I januari 2012 vann United med 3-2 mot Manchester city i FA-cupen. Rooney bidrog med två mål och passerade därmed både Giggs och Hughes. Med två mål mot Liverpool tog han sig upp på lika med Joe Spence och snart förbi honom också.

I september 2013 gjorde Rooney sitt 200:e mål som Unitedspelare. Giggs hade nu slutat göra mål, 168 totalt. Rooney tangerade och passerade Rowley i en match mot West Ham.

Hösten 2015 blev Rooney meste målskytt för England och Bobby Charlton, nu Sir Bobby, petades till andraplatsen. Charlton var nöjd med att det var en Unitedspelare som tog över rekordet.

Rooney skulle nu även ta sig förbi Law upp på andraplatsen i United. Målskyttet dock inte lika frekvent längre men han skulle till slut passera Charlton även i United. Rekordet tog han i januari 2017, tangering mot Reading och mål 250 mot Stoke.

Mycket mer än så blev det inte. Rooney stannade till slut på 253 mål. Sir Bobby Charltons rekord stod sig i 47 år.

Min gissning är att Rooneys rekord inte kommer stå sig lika länge. Långt – åtminstone 154 mål – dessförinnan kommer Anthony Martial eller Marcus Rashford sannolikt ha blivit nummer 22 till 100.


För den här artikeln har vi endast räknat matcher från följande turneringar: Football League Division 1, Football League Division 2, Premier League, Test Matches, FA Challenge Cup, Football League Cup, EFL Cup, Charity Shield, Community Shield, European Champion Clubs’ Cup, Uefa Champions League, European Cup Winners’ Cup, Inter-Cities Fairs Cup, Uefa Cup, Uefa Europa League, Uefa Super Cup, European/South American Cup (Intercontinental Cup), Fifa Club World Cup och Fifa Club World Championship.