Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarfacket säger sitt; Europaspel i augusti?; Spelarna donerar

Embed from Getty Images

Nyhetsrapporteringen fortsätter att kretsa kring den pågående epidemin. I dagens svep noterar vi spelarfackets uttalande om rådande läge, att UEFA skickat ett brev till klubbarna runt om i Europa och att Harry Maguire kommit med en uppmaning till sina lagkamrater.

Fotbollssäsongen – vad vi vet

Det florerar som vanligt en hel del rykten så här års. Inte minst kring vad som ska hända med den just nu pausade fotbollssäsongen. Här nedan följer en punktlista med det vi vet i skrivande stund.

  • Alla matcher i England är uppskjutna åtminstone till den 30 april. Än så länge är det officiella beskedet att säsongen ska slutföras. Mer om det senaste officiella beskedet här.
  • EM och Copa America har skjutits fram till sommaren 2021. Mer om Uefas beslut här.
  • Även OS har skjutits upp till sommaren 2021, vilket eventuellt har påverkan för U23-spelare bland Uniteds herrar, men särskilt landslagsspelare i damfotbollen. Mer om IOK:s beslut här.
  • Women’s Super League, FA-cupen och FA Youth Cup planeras att slutföras, enligt FA.
  • Uefa har efter det senaste mötet (1/4) meddelat att landskamper för herrar och damer under juni månad skjuts upp. Man bekräftade även att Champions League och Europa League är uppskjutet tills vidare. Vidare läsning om det här.

Spelarfacket om rådande läge

PFA, det engelska spelarfacket, kom under gårdagen med ett längre uttalande om hur man ser på den rådande situationen då allt spel står stilla, i såväl England som ute i Europa. Facket påtalar att deras största uppgift i mars månad var att se till att lönerna med säkerhet betalades ut och att de primära insatserna bestått av att hjälpa medlemmar i League One och League Two där vissa klubbar sedan tidigare har det svårt.

PFA skriver i sitt uttalande att man förväntar sig att övrig personal i klubbarna också ska tas om hand ekonomiskt under krisen, att man förväntar sig att de klubbar som har råd att betala löner fortsätter att göra det samtidigt som man uppmanat sina medlemmar att ha en flexibilitet inför det faktum att klubbarna kan hamna i trångmål med tanke på att inga matcher spelas och att inkomsterna därigenom tryter.

PFA lyfter också fram att deras arbete genom åren gjort att många klubbar överlevt och att man uppmanat klubbarna att meddela om deras ekonomiska situation för att man som organisation bättre ska kunna bilda sig en översiktsbild.

Inget Champions League före augusti?

Tariq Panja, journalist på The New York Times och baserad i London, menar i ett inlägg på Twitter att UEFA, ECA (den europeiska klubborganisationen) och de europeiska ligorna i ett brev till sina medlemmar att en konkret plan för att återuppta fotbollen i juli eller augusti kommer att göras upp före mitten på maj. Det absolut sista som önskas är att ligorna och cuperna inte spelas klart.

Om ligorna ska avgöras först, vilket Panja menar framgår av brevet, kommer Champions League inte att spelas före augusti, om turneringen alls slutförs. Panja menar också att tidpunkten för utskicket är intressant med tanke på att flertalet ligor i Europa ska sätta sig ner under de kommande dagarna och fundera hur och om säsongen ska slutföras.

Även Simon Stone är inne på samma linje, vilket om vi uttrycker det milt, skulle röra om en del på den europeiska fotbollskartan.

Spelarna donerar 30 procent av lönen?

Det är Mirror som kommer med uppgiften, men vi får väl ändå anse det trovärdigt och sannolikt. Manchester Uniteds spelare kan komma att donera 30 procent av lönen till välgörenhet, detta efter en uppmaning av lagkaptenen Harry Maguire.

Maguire ska i ett utskick till truppen ha gett förslaget om att donera pengarna till sjukhusen i och kring Manchester som liksom övriga sjukhus kämpar med rådande epidemi. Maguire ska ha diskuterat frågan med Ed Woodward som meddelat att spelarna inte ska behöva sänka sina löner, men att man godkänner att truppen skänker pengar till välgörenhet.

Den här dagen…

…för fyra år sedan bytte South Stand namn till Sir Bobby Charlton Stand. Vi blickar tillbaka och får lite gåshud.