Uttalande från Premier League; Ingen ogiltigförklaring; Uträknade sluttabeller

I dagens nyhetssvep går vi igenom det senaste från Premier League, som bland annat innehåller prat om en omstart den 8 juni. Från ESPN hittar vi också fem olika förslag på hur en tabell skulle kunna se ut om säsongen inte kan slutföras, och utöver detta har vi bland annat lite träning i parken och transferrykten.

Uttalande från Premier League

Igår kväll kom Premier League med det uttalande vi hade förväntat oss i slutet av förra veckan, gällande en eventuell igångsättning av ligaspelet, kallat ”Project Restart”. Detta efter ett möte klubbarna hade igår.

Enligt Premier Leagues VD, Richard Masters, är alla 20 klubbar eniga om att man vill försöka få igång spel igen, och från den brittiska regeringen signalerades under gårdagen en potentiell start för sportevenemang (om än utan publik) kring den 1 juni, och att Premier League siktar på start runt den 8 juni. Masters sa:

”I dagens möte upprepades att Premier League och klubbarnas absolut ser att Covid-19-pandemin sätter fotboll i perspektiv. Så många liv har gått förlorade och så många andra drabbats djupt.

”Vi är stolta över att responsen på pandemin från Premier League, våra klubbar och våra spelare har gett livsviktigt stöd till samhället och NHS och förhoppningsvis kommer att fortsätta göra det efter återupptagandet av matcher.

”Vi välkomnar dessa första steg och är redo att spela vår roll. Vi arbetar med klubbar och intressenter – regeringen, våra sändningspartners, FA, EFL, PFA och LMA – för att skapa en ansvarsfull, säker och levererbar modell för att slutföra säsongen.

”Naturligtvis kommer säkerheten först. Vi måste lyssna på regeringen, myndigheterna och de medicinska experterna och fortsätta följa deras råd.

”Det är exakt vad vi gör. Vi sätter oss i bästa läge för att återuppta säsongen, men bara när förutsättningarna är rätt.”

Vidare sa han att spelare och ledare i klubbarna är vitala, och att ett möte med dem är planerat till senare i veckan.

”Vår prioritering kommer alltid att vara säkerheten för spelare, tränare och managers, personal, supportrar och det bredare samhället.

”Inget kommer att blir bestämt förrän vi har pratat med både managers och spelare.”

En eventuell omstart av ligan kan enligt Masters i nuläget bara ske med social distansering, och det skall på mötet också ha diskuterats spel på neutral på kontra att spela hemma/borta som vanligt. Enligt Masters är det ett pågående samtal bland klubbar och med myndigheter vad som kan bli aktuellt.

Allt finns att läsa här, på Uniteds hemsida.

ESPN rapporterar dock att Masters också bekräftade att klubbarna för första gången diskuterat ett inställande av resten av säsongen. I samma artikel sägs också att korttidsförlängningar av spelarkontrakt som går ut den 30 juni varit uppe på agendan också, och att det jobbas för att klubbarna skall kunna slutföra säsongen med de spelare de hade före säsongen avbröts.

Ingen ogiltigförklaring

Enligt Martyn Ziegler på The Times skall FA:s Greg Clarke ha sagt till Premier League-klubbarna att det inte är aktuellt med att ogiltigförklara säsongen, eller att FA skulle sanktionera att ingen klubbar skulle åka ur sin serie, något som det har pratats om.

FA har en speciell roll i Premier League, som bland annat innebär vetorätt mot ändringar vad gäller upp- och nedflyttning. Måhända kan Clarkes uttalande ses som ett försök till att få klubbar att anstränga sig än mer för att säsongen skall spelas klart på planen.

Uträknade sluttabeller

Dale Johnson på ESPN har roat sig med att ta fram olika modeller för hur en tabell skulle kunna se ut om säsongen inte spelas klart, men att man ändå måste räkna ut seriesegrare, vilka som får de övriga europaplatserna samt nedflyttning.

Fem modeller har tagits fram, och ur Uniteds synvinkel spelar det ingen som helst roll vilken som skulle användas – vi blir femma i alla dessa scenarior, och tyvärr vinner givetvis Liverpool samtliga också. Johnson vinklar det dock till något positivt för United, detta dock baserat på att Manchester City faktiskt blir avstängda ur Champions League redan till hösten, något vi kanske inte skall se som självklart än. Men visst, blir City avstängda från europaspel skulle United alltså bli fjärde engelska lag till Champions League, och det skulle ekonomiskt vara extremt positivt.

De fem modellerna är:

Modell A: Säsongen avslutas med tabellen som den är nu. En stor nackdel med detta, ur ett sportsligt perspektiv, är att tabellen just nu haltar. Manchester City, Sheffield United, Arsenal och Aston Villa har spelat 28 matcher, alla andra har spelat 29.

Modell B: Poäng per match. Precis vad det låter, man räknar ut ett poängsnitt och gör en tabell på det. Uniteds 1,55 poäng per match gör alltså att vi är femte bäst, med Sheffield United en poäng bakom på 1,54.

Modell C: Poäng per match, viktat mot hemma- och bortaspel. Ger ingen skillnad för United, men skulle göra skillnad i bottenstriden gentemot modell B.

Modell D: Dra tillbaka tabellen till omgång 27. Omgång 27 är den senaste omgången där alla hade spelat lika många matcher. Man skulle alltså helt enkelt stryka de sist spelade matcherna, och ta tabellen som den var efter 27 matcher istället. Aston Villa skulle älska det, Watford avsky då de i så fall skulle åka ur.

Modell E: Dra tillbaka tabellen till omgång 19. Alla lag skulle ha mött varandra en gång, vilket ger en logik sett till sportslig rättvisa. Samtidigt tas exempelvis Watfords fina uppryckning under Nigel Pearson helt bort, och Arsenal skulle tappa hela fem platser – och Bruno Fernandes fina start i United skulle då enligt historieböckerna aldrig ägt rum. Men som sagt, United skulle även här bli femma i tabellen, på bättre målskillnad än Sheffield United.

Vilken modell som används, om det blir aktuellt, blir väldigt intressant att se.

Sillyrykten

Sillrykten får vi aldrig nog av, eller hur? Här har vi ytterligare några.

Odion Ighalo

Vi börjar med Ighalo som eventuellt snart lämnar Manchester United. Hans kontrakt går ut den siste maj, och enligt James Robson på The Standard vill Shangai Shenhua ha tillbaka honom då för att förbereda sig inför en start av den kinesiska säsongen. United vill förlänga lånedealen, men kineserna skall bara vara intresserade av en försäljning för runt 20 miljoner pund om Ighalo skall fortsätta tillhöra United.

Alassane Pléa

Från Tyskland kommer rykten att United följer Alassane Pléa, den 27-årige fransmannen som under säsongen gjort åtta mål och sju assist för Borussia Mönchengladbach. Klubben lider enormt ekonomiskt av coronakrisen, men sägs av den anledningen vilja vänta med en försäljning tills de har bättre koll på hur deras situation faktiskt ser ut.

Sancho, Grealish och Bellingham

Samuek Luckhurst, som ibland gissar lite väl mycket, påstår i Manchester Evening News att United troligen kommer sitta i en ”avundsvärd position” när transferfönstret öppnar och att klubben kommer gå för tre spelare.

Jadon Sancho, Jack Grealish och Jude Bellingham skall alla fortfarande vara på tapeten, och Ed Woodward har sagt att United kommer vara mycket konkurrenskraftiga även om det inte kommer vara business as usual på grund av krisen.

Parkträning

Paul Pogba, Anthony Martial, Victor Lindelöf med flera har tränat i vad The Mirror beskriver som en lokal park, vilken vi förutsätter ligger någonstans i Manchesterområdet.

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS