Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kvartalsrapport och konferenssamtal: Effekter av Covid-19

Manchester United PLC presenterade idag sin ekonomiska resultatrapport för dettredje kvartalet (perioden januari till mars) i det finansiella året 2019/20.

Intäkterna för perioden var £123,7m, en minskning på 18,7 % jämfört med samma period förra året. Samtidigt minskade EBITDA med 32,3 %. På grund av coronapandemin och de relaterade finansiella konsekvenserna ges inga framtidsutsikter i nuläget.

Periodens höjdpunkter är, enligt rapporten:

  • Covid-19-pandemin och de relaterade lockdownåtgärderna resulterade i uppskjutningen av alla Premier League, FA-cup och UEFA Europa League-matcher sedan 13 mars.
  • I enlighet med relevanta riktlinjer har Premier League-klubbarna återupptagit träning den 19 maj, i förberedelse för en potentill återstart av säsongen 2019/20 i juni och att potentiellt återstarta Europa League i augusti
  • Klubben och dess stiftelse har åtagit betydande resurser till Covid-19-svar, inklusive stöd till lokala sjukhus, soppkök, skolor och andra samhällsbaserade initiativ.

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Vårt fokus på hälsa och välbefinnande hos våra kollegor, fans och partners runt om i världen kvarstår, och vi är extremt stolta över hur de som är anslutna till klubben har reagerat under denna kris. Sedan pandemin började har Manchester United och vår stiftelse bidragit till sjukhus, välgörenhetsorganisationer och skolor i våra samhällen, såväl som stöd för frontlinjearbetare och utsatta fans. Dessa åtgärder återspeglar våra kärnvärden som klubb och motståndskraften genom motgångar som vi har visat många gånger genom vår långa historia och kommer att göra det igen för att klara dessa nuvarande utmaningar. I den andan ser vi fram emot att laget säkert återvänder till planen och bygger på det spännande momentum som Ole och spelarna tidigare hade uppnått, samtidigt som vi vidtar alla nödvändiga åtgärder för att skydda folkhälsan. Våra tankar förblir hos alla de drabbade under denna enastående tid.

Nyckeltalen:

(Klicka på bilden för en större version.)

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna för kvartalet var £123,7m, att jämföra med £152,1m förra året.

  • De kommersiella intäkterna ökade med £2m.
  • Intäkterna för broadcasting minskade med £27,8m. Detta förklaras primärt av att £15m beräknas försvinna på grund av tv-sändningarnas förändringar, samt att United inte deltar i Champions League och att klubben hade två bortamatcher färre i Premier League under perioden. De £15m är en uppskattning, då man beräknar att £20m kommer försvinna på helåret och detta slås ut över de fyra kvartalen.
  • Matchdagsintäkterna minskade med £2,6m, vilket förklaras av att sextondelsfinalen i Europa League sköts fram, samt att Megastore etc tvingades stänga i mitten av mars.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) är £27,9m, en minskning med 32,3 %.

Nettoresultatet är en förlust på £22,8m, medan rörelseresultatet minskade med £3,3m.

Skulden fortsätter öka kraftigt, till £429,1m. Som vanligt noteras att bruttoskulden i USD är oförändrad.

Lönekostnaderna uppgick till £69,5m, en nedgång på 18 %, detta tack vare en avyttring av spelare, lån, och minskade spelarlöner på grund av att klubben ej deltar i Champions League.

Framtidsutsikter ges inte i nuläget, på grund av Covid-19.

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att United presenterar sina ekonomiska rapporter hålls alltid ett konferenssamtal med investerare. (Att notera här är att målgruppen för de här samtalen är investerare som funderar på att köpa eller sälja aktier, inte supportrar och journalister. Det är väldigt lite fokus på fotboll.)

Den här gången deltog Ed Woodward samt Richard Arnold (Group Managing Director), Cliff Baty (Chief Financial Officer), och Hemen Tseayo (Head of Corporate Finance). Tseayo inte sa ett enda ord, vilket är brukligt.

Ed Woodward inledde samtalet med ett uttalande liknande hans skriftliga uttalande ovan, om sympati för alla som drabbats av Covid-19 samt ett stort tack till alla som jobbar på sjukhus och andra initiativ för att mildra effekterna av pandemin, samt en kort beskrivning av vad United gör för att hjälpa till i lokalsamhället. Han uttryckte också en positiv känsla av att Bundesliga startat i helgen, samt att spelare återgått till träning i många av Europas stora ligor, om än att matcher kommer behöva spelas utan publik.

Vidare sa Woodward att United står på en solid grund då den är en av de mest populära klubbarna i en av de största sporterna, och har skapat sig en stark finansiell bas med flera inkomstkällor. Men effekterna av pandemin känns ändå genom hela fotbollsvärlden, inte bara av klubbar utan även av spelare, fans, tv-rättighetsinnehavare, sponsorer och andra intressenter. Vi har ett gemensamt intresse att skydda sporten under perioden, så det är viktigt att jobba ihop solidariskt för att maxmiera chansen att komma tillbaka starkt när pandemin drar sig tillbaka. Vi måste se att krisen inte kommer försvinna över en natt, och att världen inte kommer se likadan ut efter. Det kommer skapa utmaningar, men också ge utrymme för innovation och kreativitet. Ingen hävdar att fotboll är det viktigaste just nu, så kan sporten hjälpa till att återställa moral och när samhället återhämtar sig.

Richard Arnold höll de sin del av samtalet kort, på grund av den annorlunda situationen. Han är positiv till att United kommer komma ur krisen starkt, precis som vid finanskrisen för drygt tio år sedan. Arnold uttryckte vidare att United nått ut än mer till sina fans via sociala medier och sin egen app under tiden, mycket på grund av att klubben gjort saker under pandemin. Han uttryckte vidare att klubben fått mycket stöd från sina partners under perioden, något som gjort att klubben kunnat göra samhällsinsatser.

Cliff Baty gick igenom den finansiella situationen, det vill säga siffrorna vi redan skrivit om ovan. Det mest intressanta han sa var att United före kvartalet var på väg att nå sina finansiella utsikter, men att det nu kommer påverkas rejält av pandemin. Det fjärde kvartalet kommer påverkas ännu mer, bland annat genom att en del matcher eventuellt kommer spelas i vad som blir första kvartalet av nästa finansiella år.

Konferenssamtalet går att lyssna på här.