Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Starta säsongen igen

Embed from Getty Images

Skrev en minikrönika i det här formatet för några veckor sen. Där argumenterade jag för att återstoden av säsongen borde ställas in, men jag avslutade också krönikan på följande vis:

”Kommer definitivt hinna ångra min åsikt till min nästa krönika”. Och nu 22 dagar senare har jag ändrat åsikt.

Kort och enkelt sagt. Spela klart säsongen om det är möjligt. Jag var av åsikten att säsongen skulle annulleras när den krönikan skrevs och jag var i fotbollstillståndet av uppgivenhet. Men för två helger sen började fotbollen sakta, men säkert komma tillbaka. Förutom Vitryssland, Turkmenistan och Taiwan som mer eller mindre oavbrutet har kört med matcher startade Sydkorea upp fotbollen.

Satt som klistrad framför dåliga streams och fick upp fotbollsfokuset. Tänkte se ett par matcher från Bundesliga när den startade förra helgen, slutade med att jag såg sex utav nio matcher. Och jag njöt av det.

Hela ens livskvalité gick upp. Trots att det inte var någon publik på läktarna. Trots att man hörde varenda passning och varenda skrik från planen. Men det fanns spelmönster, det fanns en viss glädje efter mål och det fanns känslor.

Jag är helt med på att supportrar har en oerhört viktig del av atmosfären på en fotbollsarena. Hade vi kunnat vänta några månader till och veta att publiken kunde komma tillbaka i september skulle vi kunna köra på det. Men vi är inte där. Vi får vara glada ifall vi får åka till Old Trafford någon gång under nästkommande säsong. Tomma läktare och tråkig atmosfär är någonting vi får vänja oss vid.

”Vi börjar hamna i en ovärdig situation. Där det till varje pris ska spelas klart en säsong i Premier League och det inför tomma läktare”

Citaten ovan var min genuina åsikt där och då. Men som tur är går det att förändras. Där och då fanns det fortfarande ett hopp och en tanke att publiken skulle kunna komma tillbaka i slutet av augusti.

Det är en förhoppning som inte verkar vara nära att fungera. Tyvärr får vi vänja oss vid tomma läktare. Det kommer komma högljudda krav på att ställa in all fotboll. Men det är enligt mig en egoistisk tanke från supportrar.

Detta då fotbollen och världen är i ett läge som man inte varit i tidigare. Det är egentligen inte särskilt viktigt för Manchester United att fotbollen startar igen. United som klubb kommer klara sig länge till utan spel och med mindre sponsorer. Men det är viktigt för de klubbar lägre ner i seriepyramiden att fotbollen återigen startar. Att transfersummor sipprar ner i League Two, för det är där seniorfotbollen kan skadas ordentligt. Det skulle förvåna mig något otroligt om inte klubbar snart kommer att börja gå i konkurs och för att undvika det är transfersummor, teve-pengar och sponsorer livsviktiga.

Vi behöver starta fotbollen för supportrarna. För att supportrarna till Rochdale ska ha en klubb att gå till när man väl får sätta sig på läktaren med en usel paj igen och skrika på linjedomaren.

Vi supportrar får bita i det här sura äpplet och acceptera att vi inte kan vara på plats här och nu och kanske inte för en lång tid framöver. Detta för att rädda det som räddas kan