Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Han förtjänar att få avsluta det han har påbörjat

Odion Ighalo plockades in på ett korttidslån på deadline day i januari, och skulle lämnat siste maj. Covid-19 kom och ställde till det, vilket gjorde att United började diskutera med Shanghai om en förlängning, och i måndags blev det så klart. Ighalo är Unitedspelare till den 31 januari 2021, så här tycker redaktionen om det.

Odion Ighalo blir Unitedspelare till den 31 januari 2021. Dina spontana tankar om det?

Björn Appelgren: Bra! Han är väl inte den spelare vi behöver i långa loppet, men marknaden är nog lite underlig nu och bredden kommer vara viktigt inför den intensiva säsongsavslutningen.

Marcus Beijar: Jag tycker att det är ytterst rimligt och rätt kul. Det hade varit snöpligt att skicka iväg honom utan en riktig avslutning på säsongen (om det nu kan sägas bli det nu) samtidigt som jag tycker han visat att han håller som backup.

Mikael Österdahl: Kul för honom, framför allt! Han förtjänar att få avsluta det han har påbörjat här och förhoppningsvis får han lämna United med minst en medalj i packningen.

Elias Hallström: Det kändes, trots vissa spekulationer häromveckan, ganska givet att han skulle stanna. Gud vet vad som pågår borta i Kina, men verkar ju dels knepigt med inresetillstånd för tillfället, dels ovisshet kring när deras liga drar igång. Beskedet i sig har jag tagit ganska mycket med en axelryckning. Men det faktum att han stannar gör mig glad.

Victor Laag: Att det kanske är den bästa anfallaren man kan få som accepterar sporadiskt med speltid. Sen är det märkligt med kontraktslängden, att det tar slut mitt i en säsong. Men försöka att summera mina tankar: En bra truppspelare, men i en corona-fri värld tror jag att man hade letat efter annat.

Emil Bäck: Spontant tänker jag att detta är den bästa lösningen för alla inblandade. Ighalo själv vill vara i United, United behöver bredden i truppen och Shanghai verkar inte vilja släppa Ighalo men han verkar samtidigt inte få resa tillbaka till Kina på grund av corona. Så då går nog alla vinnande ur situationen.

Gustav Brinck-Larsen: Att det för det första är skönt att ha honom kvar nu över sommaren då matcherna kommer komma tätt. Att lånet sedan också sträcker sig över halva nästa säsong ser jag bara som positivt, skulle han fortsätta göra succé bör United kunna förlänga det ytterligare en gång då.

Adam Fröberg: Skönt och smart, var de första tankarna. Dels behöver vi bra med täckning med tanke på det intensiva schemat som väntar och dels gör det att vi kan fokusera på mer akuta positioner på transfermarknaden härnäst.

Han har hittills medverkat i åtta matcher och på dessa gjort fyra mål. Vad tycker du om hans insats så här långt i Unitedtröjan?

Björn Appelgren: Han har gjort det jag hade förväntat mig. Han gör sina mål, men saknar trots allt den riktiga kvaliteten att vara vara en given startspelare.

Marcus Beijar: Han har ju inte gjort mål i ligan än, de fyra målen har kommit i cupspelet. Jag tycker väl kanske att han visar upp kvalitet i boxen som gör honom värd att behålla och att det väger tyngre än målen mot dåligt motstånd.

Mikael Österdahl: Över förväntan. Poängproduktion relativt speltid är superb. Samtidigt går det inte att blunda för att han egentligen bara har fått chansen mot dåliga lag, som Unitedspelare är han fortfarande oprövad i Premier League.

Elias Hallström: Positiv, lite över förväntan kanske med tanke på att hans status kändes ganska oklar när han anlände. Har ju dock spelat på den här nivån för inte jättelänge sedan, så att han skulle gräva fram ett par mål var väl inget oväntat.

Victor Laag: Över förväntan. Förvisso har målen kommit i andra turneringar än Premier League, men det är just det Ighalo är till för. Han är vår tredjeanfallare och har levererat när han fått speltid.

Emil Bäck: I mina ögon är det väl godkänt. Jag sa själv när vi lånade in Ighalo att man inte kunde ha några förväntningar alls. Sen då han har spelat har han visat sig vara betydligt bättre än vad jag kunnat räkna med. Så jag tycker han har gjort det riktigt bra från hans förutsättningar.

Gustav Brinck-Larsen: Med beröm godkänt. Han har varit bra både i de matcher där vi förväntat oss att han skall vara bättre än motståndarna, men också gjort ett par korta, fina inhopp mot större motstånd. Väldigt positivt överraskad.

Adam Fröberg: Svårt att vara annat än positiv. Har kommit in och gjort vad han skulle – både avlastat andra spelare och bidragit på planen.

Embed from Getty Images

Kontraktet går ut halvvägs in i nästa säsong, en sits United sällan är i med en spelare. Är det problematiskt?

Björn Appelgren: Nja, jag förväntar mig att vi förstärker den positionen om vi anser det nödvändigt. Jag tycker det är nödvändigt.

Marcus Beijar: Nej. Gör han en bra höst och vill United lösa honom så gör man det. Denna och nästa säsong kommer ju oavsett att vara problematiska.

Mikael Österdahl: I en normal värld hade det utan tvekan varit det. Vi lever emellertid inte i normala tider, så i nuläget tycker jag att det är rimligt. I all väsentlighet köper vi oss tid. Visar han sig vara tillräckligt bra är det förmodligen en smal sak att omvandla lånet till en permanent övergång.

Elias Hallström: Det är såklart inte optimalt, men samtidigt ska Ighalo inte ses som någon bärande spelare, varken nu eller då. Förväntar mig att det inte kommer vara några större bekymmer när tiden väl är kommen.

Victor Laag: Ja, det är lite problematiskt. Sen är det beroende på exakt hur det ser ut med optioner och om det är möjligt att förlänga lånet fram till sommaren. Det är klart man sätter sig i en märklig situation om en spelare försvinner när halva säsongen återstår.

Emil Bäck: Tror inte det är ett jättestort problem då han fortfarande ses som en kortsiktig lösning, och sen har United en Greenwood som kommer fortsätta utvecklas och ta större ansvar den dagen Ighalo lämnar.

Gustav Brinck-Larsen: Om han gör supersuccé och United vill behålla honom kan det väl bli det, om kineserna inte är medgörliga i januari. Men nej, jag ser det klart mest som positivt att det blev så länge.

Adam Fröberg: Nja, snarare tvärtom. Jag ser det som att man får möjlighet att nyttja honom ett halvår extra än vad man hade fått annars. Under den tiden kan man utvärdera och fatta ett beslut om hur man vill göra med den positionen långsiktigt. Troligen och förhoppningsvis har Mason Greenwood tagit så pass stora kliv under den tiden att han är redo att utmana om – samt avlasta – anfallspositionen.

Svår fråga i nuläget, men hur stor tror du chansen är att han blir kvar i United ännu längre än 31 januari?

Björn Appelgren: Relativt liten får vi hoppas. Och med det menar jag att vi borde få in en bättre spelare.

Marcus Beijar: Beror ju helt på truppläget då, hur det ser ut med skador och om vi värvat någon ytterligare. 20-30 procent?

Mikael Österdahl: Alltså, jag vet inte. Det finns så många frågetecken. Dels hans egen form, klarar han av att leverera över tid eller var hans inledande prestationer effekten av ett stort adrenalinpåslag – vilket är omöjligt att replikera på lång sikt – av att spela för klubben i hjärtat? Dels handlar det om vad som finns på transfermarknaden (lag som inte vill sälja nu kanske är desperata att sälja i januari) och för all del även situationen i Kina.

Elias Hallström: Lite fortsättning på förra svaret blir det här. Ja, han kan ju faktiskt bli kvar, lite beroende på hur läget är i United och ganska mycket beroende på vad som händer i Kina och vad hans klubb vill. Att han själv kommer vilja vara kvar ser jag som givet, men när Shanghai-klubben lägger fram ett kontrakt värt sisådär 5 miljoner kronor i veckan kanske det är svårt att avstå det också.

Victor Laag: Som sagt. En väldigt svår fråga. Presterar han som tidigare och accepterar han att inte få spela i alla matcher kan det mycket väl bli förlängning av det kontraktet.

Emil Bäck: Jag tror det kan finnas en chans att United köper loss honom då han ändå är så pass uppriktig med sin vilja att spela för klubben och att han är villig att nöta bänk och vara en rotationsspelare i United. Det enda hindret jag kan se där är hur mycket pengar Shanghai vill ha för honom och om United är villig att betala det de önskar få.

Gustav Brinck-Larsen: Helt omöjligt att svara på egentligen, men ja jag tror det. Magkänslan säger mig att United inte kommer gå för nån annan anfallare inför nästa säsong, och då kan en spelare som Ighalo vara bra att ha kvar för att inte Greenwood skall kunna få växa in i laget i lagom takt.

Adam Fröberg: Väldigt liten. Råder ju delade meningar i media kring huruvida United har en option på att köpa honom, men av allt att döma vill Shanghai Shenhua har tillbaka honom då samt att United lär vilja titta på andra lösningar/alternativ.

Martial, Greenwood och Ighalo, med Rashford som ytterligare backup finns som centrala anfallare i klubben. Är det tillräckligt för en satsning på ligatiteln?

Björn Appelgren: Nej. Komplettera med en till, som håller toppnivå. Då är det giftigt på riktigt.

Marcus Beijar: Både ja och nej. Om Greenwood gör 25 ligamål nästa säsong och alla är skadefria är det ju inget problem. Om Martial får sin sedvanliga svacka (svackor) och om Ole fortsätter att inte lita på Greenwood fullt ut så säger det sig självt att det är för tunt.

Mikael Österdahl: Det beror mycket på hur det hela definieras. Säg så här: Vi kan vinna titeln utan att värva en centerforward men vi kan inte vinna titeln utan att värva en forward som aspirerar på att vara vår bästa offensiva spelare.

Elias Hallström: Nej, det räcker inte. För att konkurrera behövs absolut toppklass, en beprövad och renodlad striker. Martial är, och kommer aldrig bli en riktigt striker i mina ögon. Rashford har flanken. Kvar står vi med en lovande talang och en inlånad anfallare från Kina. Nja.

Embed from Getty Images

Victor Laag: Jag håller personligen Rashford otroligt högt och fortsätter han att ta samma kliv som det här året kan han vara en av världens bästa offensiva spelare nästa år. Det samtidigt som Greenwood fortsätter att ta kliv gör att man i så fall har ett väldigt spännande anfall. Sen har jag svårt att se att Martial tar det där klivet som man vill och jag tror att en uppgradering av honom skulle behövas. Men att slåss om titeln redan nästa år? Nej, det vore högst osannolikt. Det är två lag i toppen som både har bättre spelare och tränare.

Emil Bäck: Ja, det tycker jag. I takt med att Greenwood blir bättre och mer rutinerad så tror jag att det anfallet kan komma att vara mer än tillräckligt. Framförallt om Pogba stannar och Bruno fortsätter vara den spelaren han visat hittills. Sen om United lyckas köpa loss Jadon Sancho så skulle det definitivt vara tillräckligt.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är ju generellt tveksam till om Martial håller som försteanfallare. Men om Pogba stannar, med Bruno som tia, Rashford till vänster och kanske en Jadon Sancho till höger, ja då är det tillräckligt med Martialkvalitét längst fram och Ighalo tillsammans med Greenwood som hans backuper.

Adam Fröberg: Om resten av laget var helt färdigt och saknade luckor skulle jag faktiskt svara ja på den här frågan. Nu gör inte denna uppsättning att vi har med titeln att göra redan nästa säsong – men på sikt skulle den kunna det. Så mycket talang finns där att förädla.