Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: Europa League avslutas i Tyskland i augusti

Uefa har idag bekräftat detaljerna för Europa Leagues fortsättning. Turneringen kommer, som väntat, avslutas med ett slutspel i Tyskland mellan den 10 och den 21 augusti. Dessförinnan ska åttondelsfinalerna avgöras men där är detaljerna fortsatt vaga.

På onsdagen höll Uefas exekutiva kommitté möte och fattade ett stort antal beslut. Det mest intressanta för Manchester Uniteds del var förstås hur Europa League ska slutföras. Innan vi går in på det kan det vara värt att påpeka att Marcus Rashford hyllades av Uefas president Aleksander Ceferin.

”Fotbollsspelare går i täten för några av nutidens viktigaste internationella debatter,” sa Ceferin. ”Vi såg Marcus Rashford ändra en policy för att förhindra att barn lider av hunger. Fotboll kan vara ett bra verktyg för det goda.”

Slutspel i Tyskland, bara enkelmöten

Europa League-finalen kommer att spelas i Köln den 21 augusti klockan 21.00. Som väntat gäller att kvartsfinalerna och semifinalerna kommer att avgöras i enkelmöten. Förutom Köln kommer Duisburg, Düsseldorf och Gelsenkirchen vara värd för slutspelsmatcherna.

Kvartsfinalerna ska spelas 10/11 augusti med semifinalerna 16/17 augusti.

Lottningen för kvartsfinalerna och semifinalerna kommer att genomföras den 10 juli.

Alla matcherna kommer givetvis spelas utan publik.

Oklart om åttondelsfinalen

Efter 5-0 mot LASK i Österrike är Manchester United i praktiken klara för kvartsfinal i Europa League. Returmatchen ska emellertid spelas, med 5/6 augusti som speldatum. Frågan är bara var. Alternativen är på Old Trafford eller i Tyskland. Uefa valde idag att skjuta på frågan.

Däremot är det klart att de åttondelsfinaler där första matchen inte har spelats kommer att avgöras i enkelmöte och att de matcherna spelas i Tyskland.

Fem byten

Precis som i de flesta ligorna kommer det att vara tillåtet med fem byten i Europa League.

Vidare gäller att klubbarna får göra förändringar i de registrerade trupperna. Det hela blir dock mindre dramatiskt än det låter då bara spelare som var tillgängliga i februari får registreras. Eventuella nyförvärv får alltså inte registreras. 

Övrigt av intresse

  • Fem byten gäller bara den här säsongen. När nästa säsong drar igång så är det återigen tre byten som gäller.
  • Värdstäderna för årets finaler kommer nu istället att vara värd för finalerna 2021 och övriga utsedda finalvärdar får nu sin final ett år senare.
  • Uefa Super Cup kommer nu att spelas i Budapest den 24 september.
  • Inga förändringar görs gällande kvalificering för nästa säsongs Europacuper. Däremot blir det enkelmöten i kvalspelet, undantaget playoff till Champions League, där det blir dubbelmöte.
  • Champions League-gruppspelet 2020/21 inleds den 20 oktober och avslutas den 9 december. Europa League avgörs under samma veckor. Gruppspelet lottas den 1/2 oktober.

Mer information finns på Uefas hemsida.