Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Sheffield United

Embed from Getty Images

För första gången på en hel evighet ska det spelas ligafotboll på Old Trafford igen. Manchester United är tillbaka på hemmaplan och väl där välkomnar man en av de reella utmanarna då det handlar om spel i Europa nästa säsong. Sheffield United har gäckat många motståndare den här säsongen, inte sällan tack vare Dean Henderson. Nu sitter han på läktaren och det ska vi enbart vara tacksamma för. 

Manchester United

Manchester United är tillbaka på hemmaplan för första gången sedan ligan avbröts i mars. Nu kommer Old Traffords drygt 74000 stolar att stå tomma och exakt hur det kommer att påverka spelarna har vi antagligen facit på först då säsongen är slut. Hemmaplansfördelen har visat sig vara mindre utan de egna fansen i ryggen sett till utvecklingen i Tyskland, men då ska vi också ta med oss att de så kallade topplagen inte underpresterat lika mycket som de lag som inte har något att spela för.

Manchester United har sannerligen något att spela för, speciellt nu. Motståndarna Sheffield United hör till Uniteds primära utmanare om spel i Europa i höst och efter krysset i London måste United upp en nivå för att inte se Chelsea och Leicester rymma iväg.

Embed from Getty Images

Spelet mot Tottenham lovade väl egentligen mer än 1-1, men det fanns också en hel del svaga punkter att peka på. Fred verkar inte ha konserverat vinterformen särdeles bra medan Daniel James inte verkar vara där vi önskar, det vill säga i samma stim som under hösten. Därtill kändes mittbacksduon Harry Maguire/Victor Lindelöf mer än lovligt trög på baklängesmålet.

På det positiva kontot hittar vi Marcus Rashfords comeback efter ryggskadan. Rashford, som blivit något av en samhällshjälte i England under coronaepidemin, visade ledarskap även på fotbollsplanen och bidrog med den dimension i anfallsspelet som United saknat så gott som hela vintern. När sedan Paul Pogba kom in i andra halvlek ökade intensiteten centralt och får Solskjaer tillbaka fransmannen i en form som påminner om den han visade i fredags över sommaren är mycket vunnet.

David de Gea lär fortsätta i målet, sin miss på 1-0-målet i fredags till trots. De Gea fick inte tillräckligt med kropp bakom bollen och gjorde något vi tyvärr vant oss vid den här säsongen. Ett för dåligt ingripande. I backlinjen torde Brandon Williams aspirera på en startplats istället för Luke Shaw nu då matchandet blir tätt. Lindelöf hade till synes ont i vaden eller vristen efter att ha blivit utbytt mot Tottenham och lär ersättas av Eric Bailly om han inte är spelklar. Maguire och Aaron Wan-Bissaka lär fortsätta.

Embed from Getty Images

Då fem byten tillåts under återstoden av denna säsong fick såväl Pogba som Nemanja Matic speltid mot Tottenham. Min önskan och gissning nu är en startplats för den tidigare. Fred såg som sagt villrådig ut centralt och Pogba ger Uniteds mittfält en helt annan tyngd som det är nu. Scott McTominay bör fortsatt gå före Matic, men det täta matchandet gör att Solskjaer säkerligen vaskar om även här, senast till cupmötet med Norwich på lördag.

Framåt handlar det mesta om Mason Greenwoods vara eller icke vara. Ynglingen har byggt muskler under uppehållet och fick komma in i andra halvlek i fredags. Då Greenwood går att använda som ytter och då James bevisligen inte kom upp i nivå är det möjligt att Solskjaer petar in honom från start nu. Odion Ighalos förlängda kontrakt ger United en viss bredd framåt, men gissningen är att det blir en startplats på lördag framom en startplats nu.

Möjlig startelva:

Sheffield United

Onsdagskvällens motståndare är som sagt Sheffield United, klubben som förstört många ligatips med sin frammarsch hittills. Från att ha varit ansett som en solklar nerflyttningskandidat är Chris Wilders mannar i allra högsta grad med i kampen om en plats i Europa till hösten. Mycket kan man tacka Dean Henderson för. Unitedkeepern har gjort en solid säsong och hade med säkerhet varit ett namn för den engelska EM-truppen om den turneringen blivit av i sommar.

Frågan är om Sheffield United lyckats konservera den goda form man kunde visa upp före coronautbrottet. Omstarten mot Newcastle gör att vi tvivlar. Steve Bruces mannar var klart bättre och vann med 3-0 hemma på St James Park. Målen må ha fallit efter paus, då Sheffield United spelade med en man mindre efter att John Egan synat två gula, men ger ändå en fingervisning om var laget står just nu.

Embed from Getty Images

Dean Hendersons utlåning från just United betyder att han inte medverkar på onsdag kväll. I hans ställe lär 30-årige Simon Moore vakta målet. Moore har blott tre matcher under bältet denna säsong och Hendersons frånvaro får ses som en stor frånvaropost för Wilder.

3-5-2 har varit Sheffield Uniteds melodi oavsett motstånd denna säsong och det skulle förvåna om Wilder frångår det nu. Egans utvisning tvingar fram åtminstone en omändring i backlinjen och Kieron Freeman lär vara den som aspirerar på platsen framom Phil Jagielka. Chris Basham känns given centralt medan den tredje platsen är mer öppen. Tämligen oprövade Jack Robinson spelade mot Newcastle med blandad framgång, men i knäskadade Jack O’Connels frånvaro är alternativen få.

På wingbackspositionerna känns Enda Stevens och George Baldock givna. På det centrala mittfältet valde Wilder att göra två byten i andra halvlek sist. Sander Berge (ni vet han som sades vara på Carrington i januari) och John Fleck fick båda kliva av till förmån för John Lundstram och Luke Freeman. Av dem lär Lundstram vara den som knackar hårdast på dörren till startelvan medan Wilder ogärna petar forne Unitedjunioren Oliver Norwood.

Embed from Getty Images

Framåt satsade Wilder brittiskt sist. Oli McBurnie och fjolårets skyttekung Billy Sharp bildade anfallsduo med ringa framgång. Just avsaknaden av en stor målgörare har varit något av Sheffields akilleshäl denna säsong och bäste målskytten Lys Mousset (5 mål totalt) satt de facto på bänken hela matchen i söndags.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United har inte mött Sheffield United särdeles ofta genom historien. Det har blivit totalt 94 möten klubbarna emellan och United är, som så ofta, laget som drar det längre strået i jämförelserna. United har 44 segrar mot Sheffields 34. Pratar vi enbart Premier League är raden 5-1-1 i Uniteds favör medan hemmastatistiken även den talar till röd fördel. På 45 försök har Sheffield United vunnit 11 gånger på Old Trafford medan United vunnit mer än hälften, 28. Senaste mötet lagen emellan hämtar vi från november i fjol då United hade en 3-2-ledning in i matchminut 90 då McBurnie kvitterade.

Visste ni att…

 • Ole Gunnar Solskjaer som spelare enbart har tio minuter på samvetet mot Sheffield United? Solskjaer bytte av Ryan Giggs i 2-0-segern på Old Trafford i april 2007.
 • Chris Wilder vunnit mer än hälften av matcherna som manager för Sheffield United? Med det är han tillsammans med Danny Wilson bäst någonsin i Sheffield Uniteds historia.
 • Det närmsta Oliver Norwood kom en startplats i Manchester United var en plats i truppen borta mot Wolfsburg i Champions League i december 2009? Norwood satt sedan på läktaren när Michael Owen gjorde hattrick och gav United gruppsegern.

Matchfakta

Manchester United
Sheffield United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 31
Tid: Onsdagen den 24 juni 2020, 19.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: V Sport Extra/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Jones (skadad, liten chans)
 • Lindelöf (smäll)
 • Tuanzebe (skadad, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e12-10-845-3146
Hemma:4:e8-5-229-1229
Bästa målskytt: Rashford (14)
Disciplin: 57 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V27/2BruggeHEL5-0
O1/3EvertonBPL1-1
V5/3DerbyBFA3-0
V8/3Man cityHPL2-0
V12/3LASK LinzBEL5-0
O19/6TottenhamBPL1-1

Sheffield United

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Jagielka (fot, stor chans)
 • McGoldrick (knä, stor chans)
 • O’Connell (knä)
Avstängda:

 • Egan (en match)
Övrigt:

 • Henderson (får inte spela mot Manchester United)
Position: 7:e11-11-830-2844
Borta:7:e4-8-313-1520
Bästa målskytt: Fleck, Mousset (5)
Disciplin: 52 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V9/2BournemouthHPL2-1
O22/2BrightonHPL1-1
V3/3ReadingBFA2-1[1]
V7/3NorwichHPL1-0
O17/6Aston VillaBPL0-0
F21/6NewcastleBPL0-3
[1] Efter förlängning.

United mot Sheffield U

Totalt: 9444-16-34154-130
Premier League: 75-1-116-7
Hemma: 4528-6-1191-48
SENASTE MÖTENA
V2006-11-18BPL2-1
V2007-04-17HPL2-0
V2016-01-09HFA1-0
O2019-11-24BPL3-3
SENASTE HEMMAMATCHER
V1993-02-06HPL2-1
V1993-08-18HPL3-0
V2007-04-17HPL2-0
V2016-01-09HFA1-0

Domare: Anthony Taylor

Assisterande: Beswick, Nunn, fjärdedomare: Gillett, VAR: Attwell, assisterande VAR: Beck.
M
PL 2019/20:251042310
PL 2018/19:321020111
PL totalt:251882132366
Snitt (2018-20):3,60,040,070,37
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:302217
Dömt Sheffield U:7304