Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Brighton & Hove Albion – Manchester United 0-3

Embed from Getty Images

Manchester United åkte till sydkusten och gjorde processen kort med Brighton, detta efter att en 18-åring och en portugis gjort lite som de ville och haft fötterna inblandade i alla tre mål under kvällen. 

Fokus på Greenwood

Ole Gunnar Solskjaer roterade friskt i helgen när United slog ut Norwich i FA-cupen och kunde därmed vila ett gäng spelare till kvällens match nere i Brighton.

Ut på planen kom nämligen starkast möjliga lag, med framförallt en offensiv som på allvar börjar ta form. Trots namn som Paul Pogba, Bruno Fernandes, Marcus Rashford, och Anthony Martial är det ändå en 18-årig Mason Greenwood, som på likafullt allvar, visar att han har vad som krävs för att ta en ordinarie tröja i detta United.

Mot Sheffield fick vi stundtals se glimtar. Ikväll fick vi också leverans. Givetvis ska vi inte dra för stora växlar än, men uppehållet tycks ha gjort den unge engelsmannen gott. Bara titta på honom. Musklerna, explosiviteten, hans hänsynslösa aura (och såklart den lilla muschen). Det känns inte helt orimligt att påstå att Greenwood är ganska långt före sin ålder i utvecklingen. Som så många gånger förr den här säsongen osar det klass när han hittar nätet, den här gången lade han dessutom till ett par överstegsfinter för att få både försvarare och målvakt än mer ur balans. Sättet han avslutar på har vi sett förr. Men vi ska inte heller glömma hur klok han är, och att han är så mycket mer. Titta bara på passningen till Fernandes 3-0-mål.

13 mål den här säsongen, sex av dem i Premier League (högst antal för en 18-årig spelare sedan Wayne Rooneys dagar), detta med okontinuerligt matchande. Tänk om han får kontinuitet istället.

Det tåls att fundera på hur stort behov United har av Jadon Sancho, egentligen.

Mer allmänt…

Så kan vi konstatera att det är ett United som flyger fram för tillfället. Tydligt är att det verkar finns något som kan liknas vid en ryggrad och att man inte behöver förlita sig på att en eller två spelare ska kliva fram. Ikväll var till exempel Rashford och Martial tämligen osynliga, men där bakom finns andra som visar framfötterna.

I detta avseende är det såklart enkelt att peka på målskyttarna i form av Greenwood och Fernandes, som i mina ögon var planens två bästa spelare. Men där bakom, icke att förglömma, hittar vi även spelare som Harry Maguire som, trots det beskedliga motståndet, knappt satte en fot fel. Framför fanns Nemanja Matic, som vi redan konstaterat, hittat formen och ger för tillfället laget en fin balans samt ett lugn som smittar av sig. Serben står dessutom för en av matchens delikatesser när han med en perfekt avvägd volleypassning sätter upp Greenwood innan tredje målet.

Utan att utmärka sig alltför mycket drar också Pogba sitt strå till stacken genom att ständigt vilja ha boll och fördela den med smarta och öppnande passningar. Ibland behöver han inte sticka ut nämnvärt, utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Men apropå kvalitet, när Solskjaer sedan gör max antal tillåtna byten tappar man momemtum en aning, vilket inte är något häpnadsväckande i sig och då matchen var så gott som avgjord, men trots pigga ben in blir kvalitetsskillnaden tämligen uppenbar. En del av spelarna som kommer in har helt enkelt inte vad som krävs i de avgörande momenten. Men oavsett, kan man i fortsättningen fortsätta på den här melodin med att ställa ut bästa lag från start och sätta sig i en bra sits till andra halvan av matchen är det givetvis perfekt att kunna vila det tyngre artilleriet och bara spela av resten av matchen.

United är nog banne mig det lag som gynnats mest av coronauppehållet, trots allt.