Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det var en fantastisk kväll för oss

Embed from Getty Images

Manchester United stannar kvar på vinnarspåret. Igår städades Brighton & Hove Albion av utan problem. Mason Greenwood öppnade målskyttet och sedan skrev Bruno Fernandes in sig i målprotokollet ett par gånger.

Segern var Uniteds tredje raka och laget har nu femton matcher utan förlust (elva vinster).

Framför allt 3-0-målet var högklassigt. Från Harry Maguires resliga nick, via Nemanja Matics superba långpassning och Greenwoods perfekta inlägg, till Fernandes behärskade avslutning. En kontring av yppersta världsklass och den typen av fotboll som vi älskar i Manchester United.

Detta United är ett älskvärt lag. Huruvida vi är tillbaka på riktigt är alldeles för tidigt att slå fast. Det krävs mer än en längre formtopp för det. Just nu är fotbollen dessutom mer svårvärderad än normalt. Något annat än att vi vinner mot Bournemouth på lördag har jag ändå svårt att se. Det blir verkligen spännande att se var det här tar vägen.

Mason Greenwood gjorde förmodligen sin bästa match i a-laget. Inte bara för målet och assisten, båda superbt utförda, utan för spelet i allmänhet. Efter fotbollens återupptagande har han varit betydligt mer involverad i spelet. Han byggde muskler under pausen. Det verkar bara ha gjort honom gott. Han är lika smidig och teknisk som tidigare men har nu också en ärlig chans i dueller som mest handlar om styrka.

Sitt mål dedikerade Greenwood till Angel Gomes, vilket var vackert att se.

Annars handlade det framför allt om mittfältet igår. Bruno Fernandes får, med rätta, de största rubrikerna. Han har varit enastående sedan han värvades. Den enda kritiken som finns att rikta är att det är så uppenbart vansinnigt att vi väntade till i januari innan vi hämtade honom.

Snett bakom Fernandes huserar Paul Pogba och han ser verkligen ut att trivas just nu. I sällskap med Bruno får Pogba kanske mindre boll att arbeta med men han får samtidigt betydligt större ytor när han väl får bollen. En vass motståndare kan neutralisera endera spelaren men ska båda stoppas krävs det att de båda har en lite sämre dag eller att enorma luckor lämnas för övriga spelare.

Vi ska inte glömma Nemanja Matic. Medan Bruno och Pogba skapar så städar Matic. Serben ger mittfältet stadga och får nu också utrymme sprida offensiva passningar. Så sent som i höstas var han hopplöst dålig. Förvandlingen är enorm och det var nog inte många som såg den komma. Han är i åldern där en formdipp i mer än ett år brukar betyda slutet. Istället har han kommit tillbaka för att spela om inte sitt livs bästa fotboll så åtminstone sin klart bästa fotboll i United.

Om vi ska släppa hyllningarna för en stund så är det pinsamt tydligt hur mycket sämre laget blir när Pogba och Bruno saknas. Igår klev de båda av efter en timme och sista halvtimmen var Brighton det bättre laget.

Att det blir sämre när de bästa spelarna saknas är naturligt men försämringen igår var för stor för att det ska vara okej.

Ytterligare ett minus är Marcus Rashford, som inte alls har fått det att stämma efter comebacken. Kanske räcker det med ett mål för att det ska lossna. I Rashford har vi hur som helst ett stort sparkapital.

Att Rashford ingår i Uniteds bästa startelva är ändå givet. Ja, det mesta i startelvan är givet (jag slår fortfarande ett slag för Eric Bailly som mittback, men det verkar inte Ole Gunnar Solskjaer vara intresserad av). En som dock rimligen knackar på dörren är Brandon Williams. Av gårdagens inhoppare var han den överlägset bästa. Först dök han upp i straffområdet som avslutare och sedan serverade han Daniel James vid ett par tillfällen. Det skulle verkligen vara intressant att få se Williams tillsammans med de bästa spelarna.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer var förstås mycket belåten när han sammanfattade Uniteds seger på den sedvanliga presskonferensen efter matchen.

  • Vi ser tydliga framsteg från Mason Greenwood men han är fortfarande ung och han kommer bara bli bättre. Han är en ”speciell talang” men har fortfarande mycket att lära.
  • ”Det var en fantastisk kväll för oss,” men Solskjaer ville inte slå fast att gårdagens insats var bättre än segern mot Sheffield United.
  • På en fråga om han nu har hittat sin bästa startelva svarade Solskjaer givetvis undvikande. Det är många matcher att spela och ändringar kommer att ske men spelare som Paul Pogba och Marcus Rashford blir bättre ju mer de får spela och Greenwood plockades på nytt fram för beröm.
  • ”Vi är för långt efter för att vara på väg mot något speciellt.” Men laget blir bättre och har en bra chans att utmana om en Champions League-plats och att vinna FA-cupen och Europa League.
  • ”Vi har blivit bättre på att dominera lag också.”
  • Den defensiva kontinuiteten är en stor anledning till att United nu släpper in så få mål (4 på de 15 senaste). Intensiteten i pressen har också blivit bättre. Försvarsspelet börjar framifrån och frontfyran (Greenwood, Fernandes, Rashford och Martial) får beröm för det defensiva arbetet medan Pogba och Matic är en stor sköld framför backlinjen.
  • Det tredje målet var ”fantastiskt” och det var glädjande att se att så många spelare fyller på i kontringen.

Övriga reaktioner

Bruno Fernandes utsågs till matchens lirare och fick som belöning snacka med Sky Sports efter matchen. Han var noga med att hylla sina lagkamrater och han lyfte framför allt fram den defensiva insatsen.

Mer från matchen

Snackisar efter Brighton & Hove Albion – Manchester United 0-3

Spelarbetyg: Brighton & Hove Albion – Manchester United 0-3