Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: Manchester City inte avstängda från spel i Europa

Nu har den slutliga domen för Manchester City kommit, gällande deras brott mot Financial Fair Play på grund av fusk med sponsorpengar. CAS upphävde avstängningen från spel i Europa, och nöjde sig med 10 miljoner euro i böter.

Hela bakgrundsfakta kring fallet hittar ni här, men i korta ordalag så blev klubben (av UEFA) avstängd från allt spel i Europa i två år och fick dessutom en bot på 30 miljoner euro. Detta efter att klubben överdrivit sina sponsorintäkter mellan åren 2012 och 2016, vilket är ett brott på Finacial Fair Play (FFP). Det noterades också, föga förvånande, att klubben inte varit behjälpliga under utredningen.

CAS, The Court of Arbitration for Sport, upphäver dock i princip domen helt och hållet. Den tvååriga avstängningen är helt borta, och straffet på 30 miljoner euro reduceras alltså till 10 miljoner euro, vilket för en klubb som Manchester City är en något glorifierad fikapeng. Böterna skriver CAS får stå kvar på 10 miljoner på grund av Citys ovilja att deljta i utredningen, men de frikänner klubben helt från att ha fuskat gällande sponsorpengar. Läs CAS hela beslut här.

För Manchester United innebär detta rätt och slätt att klubben måste sluta topp fyra för att nå nästa års Champions League, då City nu igen har sin plats i turneringen tillbaka tack vare att de kommer sluta två i årets Premier League. Kampen om fjärdeplatsen blev alltså återigen väldigt betydelsefull, och kvällens match mot Southampton som kan ta United upp till tredje plats extremt viktig.

Manchester Citys kommentar om utfallet hittar ni här.