Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – West Ham United

Embed from Getty Images

Manchester United åkte ut med huvudet före i FA-cupen mot Chelsea i söndags efter att Ole Gunnar Solskjaer roterat friskt i startelvan. Högst troligt valde norrmannen att vila ett gäng nyckelspelare för att dessa ska vara så redo som möjligt inför onsdagens drabbning mot West Ham, där man vid seger har möjlighet att krypa ännu närmre Champions League-spel nästa säsong. 

Manchester United

Det är tydligt var fokus ligger hos Ole Gunnar just nu. United ställdes mot ett Chelsea man besegrat vid samtliga tillfällen man mötts den här säsongen och förhoppningarna inför söndagens drabbning var därmed tämligen höga hos de flesta. Men både prestation och resultat var allt annat än bra. Solskjaer var givetvis inte sen med att påpeka att Chelsea haft 48 timmars längre vila än United, men i ärlighetens namn var inte FA-cupen särskilt högt prioriterad. Man roterade bort sig och det kändes därmed ganska självklart att ligan kommer i första hand.

En cuptitel hade såklart inte varit fy skam, men personligen tror jag Solskjaer kände, både för egen vinning och för lagets skull, att en Champions League-plats är värd oerhört mycket mer, dels med tanke på de rådande tiderna och den ekonomiska faktor CL-spel innebär, dels för att det ger klubben dragningskraft på såväl den globala marknaden som transfermarknaden.

Så, vad bör vi kunna förvänta oss mot West Ham på onsdag? Troligtvis att man ställer ett så slagkraftigt lag på banan som möjligt men också att man snabbt laddar om mentalt och inte låter den föregående matchen sätta sig allt för djupt i medvetandet.

Solskjaer valde som sagt att rotera ett par nyckelspelare i helgen, bland annat Paul Pogba, Anthony Martial, Mason Greenwood. Det är framför allt de två fransmännen som varit bärande för United på sistone, vilket åskådliggörs i hur Pogba får laget att ”ticka” och Martials poängproduktion. Vad gäller Greenwood har vi fått se en riktig explosion efter uppehållet men det verkar också ha tömt honom ganska påtagligt. Oavsett vad lär 18-åringen spela från start imorgon, tillsammans med de tidigare nämnda lekkamraterna. I sammanhanget ska även Bruno Fernandes och Marcus Rashford nämnas, som spelade 90 respektive 80 minuter i söndags. Många matcher i benen för dessa herrar senaste tiden kan tyckas, men händer inget oförutsett startar givetvis bägge mot West Ham.

Bakåt råder det däremot större frågetecken. Visserligen kan vi vara tämligen säkra på att ungefär samma manskap som ställde upp senast även kommer starta imorgon, men form och samarbete tåls att diskutera. Varken Harry Maguire eller Victor Lindelöf gjorde någon minnesvärd match på Wembley och var direkt inblandade i två av tre baklängesmål. Eric Bailly fick dessutom lämna planen på bår och gör således Phil Jones och Axel Tuanzebe sällskap i sjukstugan, där vi även hittar Luke Shaw, vilket Solskjaer bekräftade på dagens presskonferens.

Till vilken grad norrmannen egentligen litar på sina två mittbackar låter vi vara osagt, men klart är i alla fall att det i nuläget inte finns några andra alternativ. En position där det däremot finns ett alternativ är den sista utposten, men att Sergio Romero skulle glida in på ett bananskal och ta David De Geas plats, hur svag spanjoren än må vara för stunden, känns tämligen osannolikt.

Möjlig startelva:

West Ham United

Trots det rådande tabelläget för West Ham blåser det ändå någorlunda positiva vindar i östra London. David Moyes mannar har under i princip hela säsongen fått slåss med näbbar och klor för att hålla sig över strecket, och att man nu, med 99% säkerhet, löser kontraktet inför nästa säsong kan säkerligen ha att göra med coronauppehållet. De fem senaste matcherna har man nämligen tagit tre vinster, spelat oavgjort en, och förlorat en. Bland dessa vinster kom en mot Chelsea, vilket givetvis hjälpt United, men där man också besegrat Watford och Norwich, som ligger i samma region som dem själva.

På presskonferensen inför morgondagens match var det en förväntansfull tränare som bland annat talade varmt om Manchester United som klubb.

”Att åka till Old Trafford är alltid en erfarenhet och vi vill komma dit och spela så bra vi kan.

”Old Trafford är speciellt för vem som helst. Det är ett fantastiskt ställe att komma till och framför allt är det en underbar klubb. Den största klubben som finns, för mig, med tanke på vad den står för.”

På planen har det mest noterbara i det vinröda gänget framför allt varit Michail Antonios målform. Engelsmannen, som man stundom nästan har svårt att tro är en professionell fotbollsspelare, har på de två senaste matcherna stått för fem mål, varav fyra i samma match, detta mot ett redan utcheckat Norwich.

Förutom Antonio sitter man på en rad spelare där höjden finns men som uppvisas alldeles för sällan. Kanske är det också förklaringen till varför spelare såsom Manuel Lanzini, Jack Wilshere, Andriy Yarmolenko, och Felipe Anderson håller till i ett lag som West Ham.

De ovan nämnda spelarna har dock mestadels fått stå åt sidan efter uppehållet, då Moyes troligtvis fokuserat på att hitta en mer tydlig balans i laget. Declan Rice och Mark Noble är till exempel självskrivna, men även nyförvärven Tomas Soucek och Jarrod Bowen är namn som frekvent förekommer i West Hams startelvor.

Mellan stolparna lär vi som vanligt hitta Lukasz Fabianski och i backlinjen lär inga drastiska saker ske. Den enda vi kan skriva in i sjukkolumnen är högerbacken Ryan Fredericks och i hans frånvaro är det troligt att Ben Johnson (ja, han heter så) kliver in. Issa Diop och Angelo Ogbonna startar med största sannolikhet i mittförsvaret. Sett till hur Moyes har formerat laget tidigare känns det som att man ställer upp likt United, med en 4-2-3-1-uppställning.

Möjlig startelva:

Historik

På senare år har London-laget trots allt varit en svår nöt att knäcka. Man möttes senast i ligan i september förra året, där United fick se sig besegrade efter en 2-0-förlust. En insats som nog får rankas som en av den här säsongens absolut sämsta. Senaste ligavinsten kom istället i April föregående år när man, med nöd och näppe, lyckades bärga en 2-1-seger efter dubbla straffmål av Pogba.

Visste ni att…

 • David Moyes avslutade spelarkarriären i Preston North End, där han samma år, 1998, tog över som huvudtränare?
 • Senaste mötet lagen emellan tränades West Ham av Manuel Pellegrini?
 • Uniteds största vinst mot ”The Hammers”  kom säsongen 1999/00, där en viss Ole Gunnar Solskjaer gjorde mål och Paul Scholes stod för ett hattrick i en 7-1-seger?

Matchfakta

Manchester United
West Ham United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 37
Tid: Onsdagen den 22 juli 2020, 19.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: V Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (huvud, inget datum)
 • Jones (skadad, slutet juli)
 • Tuanzebe (skadad, september)
Tveksamma:

 • Shaw (fot)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e17-11-863-3562
Hemma:5:e10-6-239-1636
Bästa målskytt: Martial, Rashford (17)
Disciplin: 65 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V30/6BrightonBPL3-0
V4/7BournemouthHPL5-2
V9/7VillaBPL3-0
O13/7SouthamptonHPL2-2
V16/7PalaceBPL2-0
F19/7ChelseaNFA1-3

West Ham United

Skador:

 • Fredericks (vad, inget datum)
Tveksamma:

 • Snodgrass (rygg, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 15:e10-7-1947-6037
Borta:15:e4-4-1018-2816
Bästa målskytt: Antonio (9)
Disciplin: 59 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F23/6TottenhamBPL0-2
V1/7ChelseaHPL3-2
O5/7NewcastleBPL2-2
F8/7BurnleyHPL0-1
V11/7NorwichBPL4-0
V17/7WatfordHPL3-1

United mot West Ham

Totalt: 14266-31-45260-182
Premier League: 4728-12-794-43
Hemma: 7249-9-14163-67
SENASTE MÖTENA
O2018-05-10BPL0-0
F2018-09-29BPL1-3
V2019-04-13HPL2-1
F2019-09-22BPL0-2
SENASTE HEMMAMATCHER
O2016-11-27HPL1-1
V2016-11-30HLC4-1
V2017-08-13HPL4-0
V2019-04-13HPL2-1

Domare: Paul Tierney

Assisterande: Hussin, Cann, fjärdedomare: Dean, VAR: Bankes, assisterande VAR: Kirkup.
M
PL 2019/20:2472037
PL 2018/19:2482015
PL totalt:792371513
Snitt (2018-20):3,20,000,080,25
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:11623
Dömt West Ham:7232