Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Han har räddat oss några gånger och han har gjort det igen

Embed from Getty Images

Manchester United är trea i Premier League inför ligans avslutande omgång på söndag. Detta står klart sedan Mason Greenwood igår säkrat en poäng mot West Ham samtidigt som Chelsea förlorade sin match.

För United var det på så sätt både en vunnen poäng men också två förlorade. Vi har en räddningsplanka i form av Wolves men det skulle förstås ha varit en betydligt bredare planka om United hade vunnit igår.

Men det är ju inte räddningsplankan vi ställer vårt hopp till. Det är upp till oss själva att ta poäng i Leicester. Gör vi det spelar vi i Champions League nästa säsong. Vinner vi på söndag slutar vi trea i ligan.

Nåväl, nu är det gårdagens match vi ska städa av. De flesta tycks vara av åsikten att United var usla igår. Jag delar faktiskt inte den uppfattningen. Eller, åtminstone var vi inte usla första timmen igår. Den sista halvtimmen var rent bedrövlig.

Jag tycker att vi började bättre igår än mot Villa, Southampton och Palace. Mot Villa och Palace fick vi ledningsmålet och kunde till slut vinna någorlunda bekvämt. Igår fick vi inte in bollen och istället fick West Ham ta ledningen på straff.

Ja, spelövertaget vi hade borde ha resulterat i fler kvalificerade målchanser. Men vi mötte ett kompakt försvar och med, vad det verkar, trötta huvuden och ben är det svårt att upptäcka de små ytorna.

Det går att kritisera Paul Pogba för straffen. Jag lutar ändå mer åt att placera det i kategorin shit happens.

Ser vi positivt så är det framför allt Mason Greenwood som ska framhävas. Då de äldre hade en sämre dag var det ofta Greenwood som fick något att hända. Jag tycker även att Anthony Martial stod för en positiv insats igen och det är naturligt att det var han som kombinerade med Greenwood för målet.

Däremot fungerade det inte alls för Marcus Rashford medan Bruno Fernandes nog hade satt på sig skorna på fel fot. Pogba kan bättre och Brandon Williams var, precis som mot Chelsea, direkt svag.

Känslan är att spelarna är slitna, fysiskt och mentalt, vilket framför allt var tydligt i slutet av matchen. Det är alltid lätt att vara efterklok men det är svårt att inte komma till slutsatsen, som Adam gör i snackisarna, att Ole Gunnar Solskjaer har roterat för lite.

Samtidigt är vår bredd inte det den borde vara. Daniel James har inte gjort någon lycklig i sommar. Odion Ighalo fungerar mot sämre motstånd men har fortfarande kvar att bevisa att han kan göra mål mot ett topp 19-lag i ligan. Igår fick han en chans men kom lite snett på det. Får han samma möjlighet mot ett sämre lag får han mer tid på sig och då blir det mål.

På mittfältet har Fred och Scott McTominay visat att de är sämre än den ordinarie trion. Men de har också fått ganska taskiga lägen att spela i. Hur hade det sett ut om vi hade spelat Fred med Pogba och Fernandes i någon match?

Men det får vara som det är med den saken. Nu får vi åtminstone en dags extra vila till avslutningen mot Leicester. Då är det inte tal om att rotera något. Det enda frågetecknet gällande startelvan är väl om Luke Shaw är tillgänglig.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Uniteds manager Ole Gunnar Solskjaer diskuterade som vanligt insatsen på en presskonferens.

  • Om resultatet: Oavgjort eller uddamålsseger var egentligen detsamma inför söndag, menar managern.
  • Form och position: United har gjort det bra i sommar och har skaffat sig själva ett bra utgångsläge inför söndag.
  • Nerver: Före återstarten hade United tittat på den sista matchen mot Leicester med inställningen att det skulle vara fantastiskt att kunna åka dit och säkra Champions League-spel med en seger. Samtidigt betonar managern att det är ett bra lag United ska möta.
  • Om Greenwood: ”Han har räddat oss några gånger och han har gjort det igen. Han har verkligen varit av högsta klass sedan han fick möjligheten. Han går från klarhet till klarhet.” Solskjaer framhåller Greenwoods fantastiska tillslag på bollen och avslut, förutom på träning de dagar ”han har stannat uppe länge och spelat Playstation”.
  • Om straffen: ”Det är en naturlig reaktion. Paul vet att han borde ha tagit den i ansiktet.”
  • West Ham spelade med självförtroende.
  • De Gea visade varför han fick fortsatt förtroende.
  • Om Chelsea mot Wolves: United kommer att fokusera på sin egen insats men kommer givetvis ha koll på hur det går för Chelsea, säger Solskjaer. Men det finns faktiskt inget scenario där resultatet i London borde påverka hur United agerar i Leicester. 

Övriga reaktioner

Lagkapten Harry Maguire snackade med Sky Sports i några minuter. Han var besviken på insatsen i slutet av matchen.

Mason Greenwood gjorde sin 50:e match för United och röstades fram till bästa spelare i United.

Bruno Fernandes vet att United har ödet i våra egna händer.

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – West Ham United 1-1

Spelarbetyg: Manchester United – West Ham United 1-1