Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Jag hade blivit besviken om han varit glad när han blev utbytt

Embed from Getty Images

Manchester United fixade under gårdagskvällen det definitiva avancemanget från åttondelsfinalen i Europa League efter att ha besegrat LASK med 2-1 hemma på Old Trafford. I och med att man hade en 5-0-seger att gå på blev det mest att man ställde ut skorna för att få det hela överstökat, något spelkvaliteten vittnade om. Sammanlagt slog United ut österrikarna med hela 7-1. 

Har ni hämtat er från gårdagen? Skämt åsido. Old Trafford hat givetvis sett hetare europakvällar än den vi fick se igår. Det var inte precis någon klang och jubelföreställning det bjöds på från hemmalaget, som alltså före matchen hade 5-0 att gå på från mötet i Österrike tidigare i våras. Ole Gunnar Solskjaer valde att rotera i stort sett hela laget, där egentligen det enda undantaget var Harry Maguire. Men nog kan man väl tycka att kaptenen nästa hade mått bra av lite vila och där istället debuterande Teden Mengi kunde fått lite fler minuter.

Nog för att dubbelmötet redan på förhand var avgjort hade man åtminstone hoppats på lite mer engagemang och attityd bland spelarna. Med tanke på motståndets kvalitet fanns givetvis möjlighet att göra saker och ting bättre än vad man faktiskt gjorde. Majoriteten har förvisso fått ganska få minuter sedan uppehållet, vilket delvis kan förklara den ganska intetsägande matchbilden.

United kontrollerade det hela, men bortalaget var inte ofarliga och hade bud på fler mål än det man mäktade med. Man var bland annat nära med en nick, men överliggaren räddade Sergio Romero i målet. På övertid var man sedan nära att kvittera men den gången var argentinaren rätt placerad. För hemmalagets del fick vi verkligen svart på vitt hur det skiljer sig när Solskjaer formerar sin bästa elva kontra en mer reservbetonad sådan.

Embed from Getty Images

Juan Mata såg isolerad ut (står likväl för två framspelningar), Daniel James är totalt vilsen i Manchester United, och Odion Ighalo ser ut ungefär som… Odion Ighalo förväntas se ut. Jesse Lingard stod återigen för ett mål och var om möjligt den som visade mest energi och fick i alla fall en del bra saker uträttade.

Det blev till slut lite mer snurr på spelet när Paul Pogba snörade på sig skorna och äntrade scenen. Fransmannen kom in och satte en högre standard. Med sig fick han även Tahith Chong, som såg pigg ut de 20 minuter han fick. Anthony Martial kom sedan in med drygt fem minuter kvar av ordinarie tid och hann på den korta tiden visa hur drastisk kvalitetsskillnaden kan vara i detta United. Ett par minuter var det enda som behövdes innan 24-åringen hade säkrat segern för United.

I kvartsfinal väntar nu Köpenhamn, detta efter att danskarna avfärdat Istanbul Başakşehir hemma på Parken med 3-0. Någon danmarksresa blir det dock inte då avslutningen av Europa League kommer gå av stapeln i Tyskland. Återstår att se hur tankarna går i Solskjaers huvud gällande återstoden av turneringen. Givetvis bör Köpenhamn besegras, med roterande lag eller ej, men en uppryckning kommer sannerligen krävas.

Solskjaers presskonferens

Nedan har vi sammanställt vad norrmannen hade att säga efter gårdagens match.

  • Spontana tankar: ”Blev ungefär som väntat. De pressade oss hårt och vi fick lite problem med passningsspelet och rytmen. Vi behövde speltid på en del och vi ville vinna matchen, vilket vi gjorde. Uppdraget slutfört.” 
  • Om Romero: ”Han gjorde det bra. Han är inte uttalad förstamålvakt i Europa League utan det är en kamp mellan honom och De Gea där vi tar ut ett lag vi tror har chansen att vinna turneringen.”
  • Om rotation: ”Vi kommer fortsätta göra ändringar. Nu åker vi till Tyskland med en trupp där många spelare har matchats hårt men där många också behöver speltid. Idag fick de chansen att hitta rätt och komma in i matchtempo.”
  • Alexis lämnar: ”Han lämnar och det blir officiellt imorgon, det kan jag bekräfta. Han har njutit av sin tid i Italien så det blir ett bra steg för honom nu. Vi önskar honom all lycka. Det är en fantastisk spelare och tyvärr fick vi inte se det bästa av honom hos oss.” 
  • Om Martial; ”Anthony har utvecklat sin arbetskapacitet och tränar hårdare i matcherna. Det är ett nöje att jobba med honom och hans attityd har hela tiden funnits där. Han har hittat ett bra samarbete med de andra offensiva spelarna, vilket gjort att vi skapar mer chanser och gör fler mål.”
  • Lingard missnöjd efter bytet: ”Han har jobbat på bra och fick utdelning idag. Jag är glad för hans skull. Jag hade blivit besviken om han varit glad när han blev utbytt. Men som alla andra måste han lyssna på sin manager.”
  • Transfers: ”Vi tittar på alla transfers på olika sätt, men jag uttalar mig inte om särskilda individer, speciellt inte sådana som inte tillhör oss. Inga nyheter eller uppdateringar än, men om något händer kommer ni få veta.” 
  • Approach till resten av EL: ”Det blir som en miniturnering. Vi måste hålla ihop hela tiden och så får vi se hur länge det varar, om det blir två eller tolv dagar… Vi kommer ta en match i taget.” 
  • Varför vilades inte Maguire? ”Han är vår kapten och vill alltid spela. Han blir bara bättre och bättre ju mer han spelar. Han klarar av det.” 

Hela presskonferensen finns att se här. 

Reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – LASK Linz 2-1

Spelarbetyg: Manchester United – LASK Linz 2-1