Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2019/20: Målvakter och manager

För elfte året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den första delen tittar vi traditionsenligt på våra målvakter och vår manager.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg, Elias Hallström Victor Laag och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 5

Var det här säsongen som David de Geas plats som förstemålvakt i Manchester United försvann?

Ända sedan VM 2018 har de Gea inte varit den målvakten vi har vant oss vid. Misstag har varvats av misstag och tyvärr har de Gea kostat United fler poäng än vad han vunnit åt United säsongen 2019/20.

Det är inte bara att misstagen är fler. Matcherna där David de Gea ensam kunde vinna matcher åt United har inte heller funnits den här säsongen.

Frågan är om det här är en långvarig formdipp eller om det här är spanjorens nya nivå? Jag är rädd för det sistnämnda. Då finns det ingen anledning att vara sentimental när vi har en av Premier Leagues bästa målvakter som knackar på. [Victor]

Redaktionen: 5,3 Matchbetyg: 6,1

Sergio Romero: 6

Sergio Romero har säsongen 2019/20 varit en bättre målvakt än David de Gea. Det är min fasta övertygelse. Nu har ju inte argentinaren satts på samma prov som Uniteds uttalade förstemålvakt, men när man ser till Romeros insatser i år så är det så gott som felfria. Lägger vi dessutom till att Solskjaer hade den mindre goda smaken att välja bort Romero i viktiga matcher där man normalt roterat in honom så gör det inte saken bättre. Romero är en lojal reserv som hade varit värd fler chanser i år. Många fler. [Beijar]

Redaktionen: 6,2 Matchbetyg: 6,2

Lee Grant: n/a

En hel match blev det för gode Grant den här säsongen, vilket är mer än säsongen före då det bara blev 20 minuter. Är med för att hjälpa De Gea värma upp, och det gör han föredömligt. [Gustav]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6

Embed from Getty Images

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
David de Gea43151,02
Sergio Romero17120,28
Lee Grant102

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter. I händelse av målvaktsbyte och hållen nolla går nollan till den målvakt med störst speltid i matchen eller, om speltiden är lika, till målvakten som startade matchen.

Ole Gunnar Solskjaer: 7

Man kan ju undra hur nära det faktiskt var att Solskjaer fick sparken i höstas, när det såg som ljusast ut. Våren och sommaren har dock varit oerhört positiv, och när vi tittar tillbaka på säsongen slutar United alltså trea i ligan och går till semifinal i alla cuper laget ställde upp i. Med den här truppen och i Uniteds nuvarande läge är det bra, till nästa säsong skruvar vi dock upp kraven en nivå till. [Gustav]

Redaktionen: 6,3

Lagstatistik

Matcher:61
V-O-F:33-16-12
Målskillnad:112-51
Vinstprocent:54 %
Premier League:Trea
Europa League:Semifinal
FA-cupen:Semifinal
Ligacupen:Semifinal

Betyg på försvararna kommer om några dagar.