Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda 2019/20 del 1: Utan honom hade vi inte slutat topp fyra

Traditionsenligt sammanfattar vi säsongen i en frågelåda. I den här första delen fokuserar vi på spelarna.

Vem var säsongens spelare i Premier League?

Marcus Beijar: Kevin de Bruyne. Den som säger något annat ljuger.

Björn Appelgren: Såg för lite inte United, så jag får gå statistik. Kevin De Bruyne har fina siffror.

Marcus Eriksson: Kevin De Bruyne

Elias Hallström: Kevin de Bruyne. Det tar givetvis emot lite att säga någon från det ljusblå laget, men det känns nästan ofrånkomligt. Har stundtals spelat i en egen liga och när han väl gjort det har han varit brutalt bra. Stora ord, men det är en stor spelare. En komplett spelare.

Mikael Österdahl: Jag har mestadels bojkottat de två topplagens matcher. Då säsongens spelare rimligen spelar i något av de lagen kan jag inte svara på frågan.

Gustav Brinck-Larsen: Tråkigt nog är det ganska enkelt den här säsongen, då Kevin de Bruyne var på en egen nivå.

Victor Laag: Inte Jordan Henderson i alla fall. Jag har personligen väldigt svårt att bortse från Kevin De Bruyne som årets spelare. Tycker han håller så fasansfullt högt kvalitet i allting han gör.

Adam Fröberg: Kevin De Bruyne. Förklaring överflödig.

Vem var säsongens spelare i Manchester United? (alla turneringar inräknade)

Marcus Beijar: Trots att han bara tillhörde Manchester United halva säsongen så anser jag det är omöjligt att inte säga Bruno Fernandes. Så stor skillnad som han gjorde gjorde ingen annan.

Björn Appelgren: Marcus Rashford (trots dippen på slutet). Bruno spelade för kort, men var bäst när han kom.

Marcus Eriksson: Bruno Fernandes

Elias Hallström: Bruno Fernandes. Även om han endast spelade en halv säsong (knappt det ens) tycker jag ändå han ska räknas in här. Förändrade hela laget och fick alla att dra åt samma håll, något att tro på igen. Får mycket kritik på annat håll för att han nästan bara slår in straffar, men han gör så mycket mer. Har varit motorn i spelet sedan han kom in och söker hela tiden kreativa lösningar i offensiv väg. Det defensiva ansvaret tummar inte heller på precis.

Mikael Österdahl: Anthony Martial. Ser vi enbart till prestationsnivå var Bruno Fernandes bäst men för mig spelade han för lite för att vara valbar. Länge hade mitt svar varit Marcus Rashford men engelsmannen var direkt svag under sommaren medan Martial då i stort sett matchade Rashfords tidigare högstanivå. Martials lägstanivå (över tid, inte i enskild match) var avsevärt bättre än Rashfords, vilket gör att Martial till slut blir ganska klar etta.

Gustav Brinck-Larsen: Trots att han kom i januari är det Bruno Fernandes. Han spelade på en helt egen nivå.

Victor Laag: Måste bli Bruno Fernandes. På det sättet som han har höjt hela laget. Manchester United hade inte varit trea utan portugisen i laget.

Adam Fröberg: Bruno Fernandes landar jag till sist på. Flera spelare är där och nosar, som t.ex. Anthony Martial och Marcus Rashford. Alla hade sina perioder under säsongen där de var mycket bra, och i viss mån bärande för hela laget, men avgörandet fäller till sist Fernandes. Enkom för den enorma betydelse han hade när han kom in och snudd på vände hela säsongen på egen hand. Utan honom hade vi inte slutat topp fyra – punkt.

Vem var säsongens mest förbättrade spelare i United?

Marcus Beijar: Svårt, tycker jag. Scott McTominays höst var ju bra jämfört med säsongen innan medan Brandon Williams ju kom från nästan ingenstans och blev halvt ordinarie som vänsterback. Röstar på Williams ändå, fast han kanske inte har så mycket att jämföra med.

Björn Appelgren: Martial. Äntligen de målsiffror man förväntar sig av honom. Tycker också att han förbättrat sitt targetspel, som varit bedrövligt tidigare.

Marcus Eriksson: Anthony Martial

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Säger faktiskt Anthony Martial här. Han har ju varit väldigt bra sedan tidigare, men under våren och sommaren har han tagit sitt spel till ytterligare en nivå. Har framför allt tagit ett större ansvar utan boll och har förbättrats avsevärt i det defensiva arbetet. När målen också börjar trilla in kommer ju självförtroendet per automatik, vilket är så viktigt för fransmannen.

Mikael Österdahl: Det är ändå ganska många spelare som har blivit bättre men svaret måste bli Fred. Han föll bort under sommaren men hans prestationer dessförinnan var oceaner bättre än hans debutsäsong.

Gustav Brinck-Larsen: För mig finns det två alternativ här, och det är Fred tillsammans med Anthony Martial. I slutändan landar jag på fransmannen, han har visat att han faktiskt kanske tänker få ur sig hela sin potential.

Victor Laag: Brandon Williams. Med tanke på att han inte ens tillhörde seniortruppen för knappt ett år sedan har han vuxit otroligt mycket. Ett tag var han nära att konkurrera ut Luke Shaw och var faktiskt bättre än engelsmannen i många månader. Ett svagt avslut av säsongen får inte nedvärdera hans insatser. Hedersomnämnande till Anthony Martial.

Adam Fröberg: Mason Greenwood landar jag ändå i, trots att det kanske vore lättare att jämföra en spelare som lirade den föregående säsongen i seniorlaget. Från att först ha varit helt okänd för allmänheten har han tagit Premier League, och delar av världen, med storm. Ett otroligt genombrott av 18-åringen, vilket tyder på en stor utveckling för en redan talangfull spelare.

Vilken spelare var säsongens besvikelse i United?

Marcus Beijar: David de Gea. Inget snack. Tungt, fett, kontrakt på fickan och så en säsong som fick en att minnas hans första i United. Så här dåligt får det inte vara.

Björn Appelgren: Fred, med tanke på att det såg ut att gå åt rätt håll förra säsongen. Han har en bit kvar till att vara en startspelare.

Marcus Eriksson: David De Gea

Elias Hallström: Paul Pogba. Nog för att han var skadad typ mer än halva säsongen, vilket i sig varit en besvikelse, men det finns så mycket mer att hämta ut honom. Det känns väldigt frustrerande om inte annat.

Mikael Österdahl: David de Gea har för många tavlor och för få matchvinnande insatser på sitt samvete.

Gustav Brinck-Larsen: Det går knappt att säga något annat än David de Gea. Om det nu blir så att Henderson stannar i klubben nästa säsong tror jag spanjoren får det svårt, om han inte snabbt tar sig tillbaka till den nivå han höll för ett par år sedan.

Victor Laag: David de Gea, detta då han varit Uniteds kanske sämste startspelare under säsongen och med en brant kurva nedåt i utveckling.

Embed from Getty Images

Adam Fröberg: Jesse Lingard. Även om jag inte hade några jättestora förhoppningar på 27-åringen så förväntade jag mig betydligt mer än vi fick se. Han har i efterhand berättat om de problem som besvärat honom vid sidan av planen, vilket givetvis är beklagligt, men på det gröna fältet var det helt enkelt inte bra nog.

Tror du att någon ung spelare etablerar sig i a-laget nästa säsong?

Marcus Beijar: Det har jag oerhört svårt att se. Det finns spelare som kommer genom juniorleden som är spännande, och då kanske Hannibal Mejbri är den mest spännande. De som är närmast a-laget är väl Ethan Laird och Teden Mengi de som skulle komma på fråga, men jag tror inte Solskjaer går den vägen.

Björn Appelgren: Om vi inte värvar någon (svarar innan vi gjort det) så finns ju möjligheten. Kanske ligger Laird närmast. Hade verkligheten varit FM hade jag smygit in Elanga (svensk) och Hannibal i några matcher.

Marcus Eriksson: Ethan Laird

Elias Hallström: Har inte sett mycket av honom, men blir inte förvånad om Hannibal Mejbri hittar in i A-laget. Kanske inte etablerar sig då han ju bara är 17 år gammal, men eventuellt att han är med i truppen i några cupmatcher.

Mikael Österdahl: Det verkar som att Dean Henderson (om han nu kan räknas som ung) kommer att få chansen och då räknar jag faktiskt med att han konkurrerar ut De Gea. Annars är det nog Ethan Laird och Teden Mengi som ligger närmast till hands, men åtminstone för Mengi bör det vara för tidigt.

Gustav Brinck-Larsen: Inte på allvar nej (jag räknar inte in Dean Henderson här). Ethan Laird ska ju vara väldigt talangfull, och klarar han att hålla sig frisk kan han slå sig in som andraval på högerbackspositionen. Hannibal Mejbri är man ju ruskigt sugen på att se vad han kan uppnå, men det verkar inte som att det är dags för honom än.

Victor Laag: Om nu inte Teden Mengi och Ethan Laird räknas som spelare tillhörande A-truppen? Annars säger jag dessa två gossar. Hoppas såklart på Anthony Elanga, i alla fall i en trupp tidigt i Ligacupen.

Adam Fröberg: Jag både tror och hoppas att Ethan Laird har en bra chans till speltid. Han lär inte få mängder av chanser med tanke på att det är Aaron Wan-Bissaka han främst konkurrerar med, men får han möjligheten ska han (skadefri) kunna imponera.

Vem var säsongens värvning i United?

Marcus Beijar: Före nyår: Aaron Wan-Bissaka, efter nyår och totalt: Bruno Fernandes.

Björn Appelgren: Bruno. Utan tvekan.

Marcus Eriksson: Bruno Fernandes

Elias Hallström: Bruno Fernandes. Motiveringen är, som jag skrev tidigare, att han förändrade ett helt lag och fick alla att börja tro på något. Kommit in med en enorm energi. Sedan talar ju hans siffror för sig själv.

Mikael Österdahl: Bruno Fernandes, förstås. Vi hade inte slutat topp 5 utan honom.

Gustav Brinck-Larsen: Bruno Fernandes är det enda alternativet här, trots att både Maguire och Wan-Bissaka gjorde det bra.

Victor Laag: Men kom igen. Daniel Ja… Bruno Fernandes såklart.

Embed from Getty Images

Adam Fröberg: Bruno Fernandes, av samma skäl som gjorde honom till min ”säsongens spelare”. Det han lyckades komma in och göra med laget var enkom fenomenalt.

Och vem var Uniteds sämsta värvning?

Marcus Beijar: Daniel James, vilket man kanske inte tänkte att man skulle skriva i september-oktober ifjol. Har falnat totalt. Gjorde allt rätt före jul, gjorde allt fel efter jul. Självförtroendet rann av honom. Det som väl ska sägas är att United inte gjort någon riktigt floppvärvning i år. James är helt enkelt minst bra av de som gjorts.

Björn Appelgren: Kan inte svara något annat än Daniel James, tyvärr. Han gjorde lite turligt bra ifrån sig i början, men har sedan bara sett mer och mer ut som en spelare för de lägre divisionerna. Har inte sett något annat än snabbheten, som han tyvärr nästan aldrig lyckas förvalta.

Marcus Eriksson: Harry Maguire

Elias Hallström: Tycker inte att vi gjorde någon dålig värvning, faktiskt. Man skulle kunna argumentera för Daniel James men samtidigt, hade någon några direkta förväntningar på honom? Knappast.

Mikael Österdahl: Daniel James känns inte bara inte som en Unitedspelare utan knappt ens som Premier League-spelare. Ännu för tidigt att avskriva honom helt men det ser inte bra ut för hans del.

Gustav Brinck-Larsen: Jag vill svara ingen här. Bruno världsklass, Maguire och Wan-Bissaka gjorde precis vad vi hoppades på att Daniel James var sett över hela säsongen ungefär vad vi kunde förvänta oss. Med kniven mot strupen får det väl ändå bli James.

Victor Laag: Skämtade om det lite ovan. Men måste bli Daniel James. Inte för att jag på något sätt vill avskriva honom redan nu. Men förutom de första månaderna var det smärtsamt tydligt att han inte håller för Manchester United. Än!

Adam Fröberg: Jag tycker ju inte att någon värvning har varit direkt dålig. De har alla fyllt sin funktion på olika vis. Men om jag tvingas välja någon blir det ändå Daniel James. Jag gillar personligheten och spetsegenskaperna, men han är samtidigt begränsad och fungerar nästan bara när han har ytor framför sig. Ingen värvning var egentligen dålig som sagt, men om jag skulle ranka dem hamnar den här sist.

Utrensningen i United har fortsatt från Solskjaers sida. Saknar du någon av de som har lämnat det senaste året?

Marcus Beijar: Det kan jag väl inte påstå. Jag satt och skrek efter Ander Herrera i höstas, men det gör jag inte längre.

Björn Appelgren: Både ja och nej. Jag gillar ju spelare som älskar klubben, till exempel Smalling och Young. Samtidigt så var det dags för dem att gå. Sedan tror jag, trots att jag inte var särskilt imponerad av honom, att Lukaku hade varit viktig i dagens trupp. Vi saknar kvalitativ bredd!

Marcus Eriksson: Nej

Elias Hallström: Inte det minsta. Denna utrensning har varit nödvändig ett bra tag och äntligen händer det något nu.

Mikael Österdahl: Chris Smalling är fortfarande en Unitedspelare och går väl därför inte att sakna. Men det har förstås varit lite tokigt att vår näst bästa mittback har spelat boll i Italien. Annars nej. Det skulle vara Matteo Darmians polisonger i så fall.

Gustav Brinck-Larsen: Saknar gör jag egentligen inte, men Lukaku hade fortfarande kunnat göra nytta. Alla andra har jag varit väldigt glad över att bli av med.

Victor Laag: Inte alls faktiskt. Men känner mig lite tvingad till att skriva något namn. Isåfall får det bli Chris Smalling. Är fortsatt övertygad om att han kan tillhöra en Manchester United-trupp och göra det bra som en reserv.

Adam Fröberg: Kort och gott: nej. Där har han gjort ett bra jobb hittills, norrmannen.