Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2019/20: Försvarare

För elfte året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Vi har kommit till del 2, där försvararna granskas.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Betyg på målvakt och manager här.

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg, Elias Hallström, Victor Laag och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Harry Maguire: 8 & 6

Gustav: Sett från match till match är våra betyg av Maguire faktiskt lägre än jag förväntade mig, men det beror enligt min mening på att han är en spelare som inte sticker ut. Sammantaget tycker jag ändå det är tydligt vilken skillnad han har gjort. 54 mål insläppta i ligan 18/19, 36 blev det 19/20. Wan-Bissaka skall ha credd i det också, men störst går i mina ögon till Maguire, och då förtjänar han också ett högt betyg.

Victor: När du lägger fram på det viset får jag mer hänvisa till någon form av känsla. Jag är med dig på att Maguire har höjt försvaret. Men. Det är någonting som skaver. För den prislappen och med den stjärnstatusen han ändå har ska han gå in och kännas som att han kan tampas mot de allra bästa i Champions League.

Där tycker jag inte vår partyprisse är. Även om han gjort enskilt bra matcher mot topplagen.

Men det finns såklart brasklappar. Han får ändå godkänt av mig. Han kom in sent in på försäsongen med lite för höga förväntningar utifrån. Han har höjt försvaret och han är en ledare.

Men fan vet om han är en potentiell Champions League-vinnare hos Manchester United. Det är väl där min rädsla ligger.

Gustav: Kan förstå känslan, och om han verkligen kommer kunna tampas med de bästa lagen i Champions League låter jag ännu vara osagt. Men sammantaget tycker jag att stabiliteten vårt försvar fått tack vare Maguire motiverar ett tämligen högt betyg, även om jag så klart kräver än mer till säsongen som kommer.

Redaktionen: 7 Matchbetyg: 6,1

Victor Lindelöf: 6

Lindelöf gör, som betygen visar, en godkänd säsong. En stor styrka han har är att han sällan är skadad, vilket ju är en grundförutsättning för att kunna spela. Han landade på 46 matcher till slut, vilket är väldigt bra. Gjorde sällan någon kanonmatch, men vi såg samtidigt i princip aldrig några rena genomklappningar. Behöver däremot visa ännu mer för att behålla platsen långsiktigt – vilket i dagsläget känns svårt. [Adam]

Redaktionen: 6,2 Matchbetyg: 6,1

Aaron Wan-Bissaka: 7

Känns som att det finns två läger kring vilken inställning folk har till Wan-Bissaka. Personligen står jag i hörnan som försvarar honom. Det har tidigare klagats en del på att vi inte haft en högerback som kunnat försvara sedan Gary Nevilles dagar. När vi nu väl har fått in en klagas det fortfarande, men istället åt andra hållet, dvs att offensiven inte duger. Att AWB:s styrkor i första hand ligger i försvarsspelet var emellertid inte någon hemlighet när han värvades, därför kan jag tycka att vissa tyckares inställning är aningen trångsynt. Givetvis har han sina begränsningar vad gäller offensiven men det finns samtidigt mycket utvecklingspotential, vilket han har visat. [Elias]

Redaktionen: 7,2 Matchbetyg: 6,3

Embed from Getty Images

Luke Shaw: 6

Med Shaw borta nu i slutet av säsongen blev det tydligt att han faktiskt är en ganska mycket stabilare vänsterback än Brandon Williams. Ändå är säsongen precis godkänd, ja enligt matchbetygen nedan är den alltså inte ens det. Hyfsat stabil defensivt säsongen igenom, men offensiven sviktar alldeles för mycket. [Gustav]

Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 5,9

Brandon Williams 7

Ett betyg som sätts också med tanke på de förväntningar vi hade på den unge engelsmannen inför säsongen. Efter att inte tillhört truppen i de första omgångarna fick han chansen i Europa League, och som han tog den. Han visade upp en oräddhet och var klart bättre än Luke Shaw under långa perioder. Sen tog energin slut efter det ofrivilliga uppehållet. Men ett häftigt genombrott från Williams sida. [Victor]

Redaktionen: 6,3 Matchbetyg: 5,9

Ashley Young: 5

Ashley Young hörde till spelarna som fick flytta på sig när Ole Gunnar Solskjaers kvast gick under säsongen. Att en lagkapten städas ut i januari kanske inte hör till vanligheterna, och kanske kunde Young ha fått stanna ett halvår till, men samtidigt var han inte bra nog den här säsongen heller. Aaron Wan-Bissaka gjorde avtryck från dag ett och var det sist och slutligen inte jättevettigt att behålla Young som en dyr reserv. [Beijar]

Redaktionen: 4,7 Matchbetyg: 5,5

Eric Bailly: 6 & 4

Elias: Bailly har endast gjort elva framträdanden i United säsongen 19/20, det bör man givetvis ha i åtanke när en bedömning ska göras. Jag tycker dock det är svårt att klandra ivorianen sett till de prestationer han stått för när han väl spelat. Av de nio matcher där han spelat minst 45 minuter, förlorade United endast en. Det vittnar trots allt om att han gör övervägande positiva saker på planen, även om han fortfarande behöver lära sig att riskminimera. Men, jag tycker, till exempel, att han visat att han ska gå före Lindelöf i mittbackskön när han är disponibel. Återigen, sett till det Bailly faktiskt uträttat under de matcher han spelat anser jag att han förtjänar ett godkänt betyg. I detta avseende lägger jag därför ingen vikt vid att han, som brukligt, haft en skadebenägen säsong.

Micke: För mig är tillgänglighet ett kriterie och att Bailly ofta är otillgänglig är som regel hans eget fel. Han startade bara en enda ligamatch, så redan där är ett godkänt betyg uteslutet i min bok. Nu var han förvisso bra i den matchen mot Chelsea men det kompenseras upp av hans inhopp mot Bournemouth där han omedelbart skänkte bort en straff. Att hans statistik ser bra ut förklaras av att han nästan enbart har spelat i matcher där allt annat än seger är ett fiasko. Det som skickar honom till usel för mig är insatsen mot Chelsea i FA-cupen. Där var han förvisso inte den direkta orsaken till något mål men efter idoga försök blev han till slut utbytt på grund av skada, vilket medförde ett formationsbyte och förvirring som Chelsea omedelbart utnyttjade. Synd, för jag älskar egentligen Bailly. Men den som inte kan spela gör ingen lycklig.

Elias: Har egentligen inga invändningar mot ett underkänt betyg. I detta fall tror jag bara att vi ser annorlunda på kriterierna, som till exempel tillgänglighet eller liga/cup, vilket jag valt att bortse från just eftersom det, i det senare kriteriet, inte finns så många matcher att ta hänsyn till. Att låta en specifik match definiera helhetsbetyget tycker jag inte heller blir särskilt rättvist. I sådana fall kan man lika gärna låta udda vara jämnt och ta bort hans sämsta kontra bästa insats. Nu tycker jag i och för sig inte hans insats mot Chelsea i FA-cupen var särskilt dålig, och gällande straffen mot Bournemouth kan det sannerligen diskuteras vem skuggan bör falla på.

Redaktionen: 5,3 Matchbetyg: 6,2

Marcos Rojo: 4

Är helt enkelt inte bra nog för att spela för Manchester United. Mycket vilja, men inte tillräckligt i övrigt. Spelade endast nio matcher under säsongen för United, innan han lånades ut till Estudiantes där han skadade sig nästan omedelbart. En spelare klubben måste se till att få bort från lönekontot. [Adam]

Redaktionen: 4,2 Matchbetyg: 5,5

Axel Tuanzebe: 5

Jag hade mina förhoppningar om att Axel Tuanzebe skulle ta de där berömda kliven den här säsongen. Dels var manegen krattad med tanke på att Chris Smalling lämnade på lån. Phil Jones och Marcos Rojo är ju utom tävlan medan Eric Bailly går sönder för ofta för att komma på fråga. Med andra ord borde Axel Tuanzebe ha kunnat vara förste mittbacksreserv. Så bidde det inte. Skadorna avlöste varandra och inte ens ett coronauppehåll var tillräckligt för att få Tuanzebe i skick. Nu hoppas vi nästa säsong. Igen. [Beijar]

Redaktionen: 5,3 Matchbetyg: 6,2

Diogo Dalot: 4

Att Diogo Dalot saknar Ole Gunnar Solskjaers förtroende är ställt bortom tvivel. Portugisen fick nöja sig med en Premier League-match från start. Skador må vara en delförklaring men även när matchtrupperna utökades under sommaren fanns det bara i undantagsfall en plats för Dalot ens på bänken. Inget tyder på att Dalot kan konkurrera ut Wan-Bissaka. Desto mer tyder på att vi i Laird redan har ett bättre alternativ som backup. [Micke]

Redaktionen: 4,3 Matchbetyg: 5,3

Phil Jones: 4

Skadehelvete som vanligt för Jones. Fått ett par matcher men har väl på intet sätt visat att han är bra nog för United. Bottennappet kom borta mot Sheffield där man släppte in tre mål på en halvlek och där Jones var högst inblandad. Stod för ett vackert nickmål mot Tranmere, i alla fall. [Elias]

Redaktionen: 3,7 Matchbetyg: 4,6

Embed from Getty Images

Tim Fosu-Mensah: n/a

Fosu-Mensah fick oväntat chansen i slutet av säsongen, med sammanlagt tre starter och tre inhopp. Han gjorde det väl stundtals okej, men han visade inget som tydde på att han skall bli en startspelare i United. [Gustav]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,3

Ethan Laird: n/a

Skador har plågat Ethan Laird de senaste två säsongerna. Annars hade han förmodligen redan spelat till sig en plats. Om inte som startspelare så åtminstone som backup. Jag tycker ändå att det fanns tillfällen för Solskjaer att ge Laird speltid. Om inte Solskjaer är redo att spela Laird (det tycker jag att han borde vara) bör ytterbacken lämna på lån. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6

Di’Shon Bernard: n/a

Spelade en match, mot Astana borta. Bildade mittbackspar med Axel Tuanzebe och noterades för ett självmål som till sist gav Astana segern. Det känns inte som om han har en framtid i United framför sig. [Beijar]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5

Teden Mengi n/a

Gjorde totalt sex minuter i A-laget i Europa League. Hade väl åtminstone kunnat fått en match så här på slutet när man hade råd att rotera en aning. Känns väl tveksamt om det blir jättemånga fler chanser nästa säsong. [Elias]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASSISTS
Harry Maguire5532
Victor Lindelöf46 (1)11
Aaron Wan-Bissaka45 (1)04
Luke Shaw29 (4)12
Brandon Williams25 (11)10
Ashley Young14 (4)11
Eric Bailly8 (3)00
Marcos Rojo7 (2)00
Axel Tuanzebe7 (3)00
Diogo Dalot7 (4)10
Phil Jones7 (1)10
Tim Fosu-Mensah3 (3)00
Ethan Laird1 (1)00
Di’Shon Bernard100
Teden Mengi0 (1)00

Betyg på mittfältarna kommer om några dagar.